sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Po Marsu se projede bůh ohně

Čína konečně oznámila dlouho očekávané jméno pro rover na sondě Tianwen-1 (nebeské otázky). Z posledních 10 finálních návrhů bylo vybráno jméno Ču-žung (Zhurong). Což je podle mytologie Bůh ohně. Podle historiků lze některé čínské báje brát také jako výklad historie. Ču-žung je prý vyobrazením starého ministra ohně. Jeho syn byl Čuan-sü (Zhuanxu) – Bůh oblohy. Právě postava Ču-žung je spjata s Marsem, kterému v Číně říkají ohnivá planeta Chuo-sing (Huoxing). Takto se také několik let říkalo této misi (Huoxing-1), než byl definitivně vybrán název Tianwen-1.

Oheň předával teplo a jas předkům lidstva a oheň rozzářil lidskou civilizaci. Pojmenování prvního čínského roveru v Číně po bohovi ohně znamená zapálení plamene čínského planetárního průzkumu, tvrdí Wu Yanhua, zástupce CNSA (Čínská kosmická agentura). Doslova Zhu v čínštině znamená přání a je vyjádřením přání pro průzkum lidstva ve vesmíru. Rong, což v čínštině znamená integrace a spolupráce, odráží čínskou vizi mírového využívání vesmíru a budování komunity se společnou budoucností pro lidstvo, uvedl dále Wu. Jméno bylo nečekaně vybráno ve 40denním veřejném hlasování. Široká veřejnost mohla vybírat z těchto 10 jmen.

Vyobrazení boha ohně Ču-žung, jak létá na dvou dracích z roku 1597.
Vyobrazení boha ohně Ču-žung, jak létá na dvou dracích z roku 1597. Zdroj: Wikipedia

1. Chung-i: vytrvalost. Šlo by o identický název jako má USA (Perseverance)
2. Čchi-lin: Čínský jednorožec
3. čch‘-tchu: Červený králík
4. Čchiou-suo: Prozkoumat. Odkaz na starověkou báseň
5. Čuej-meng: Usilovat o sen
6. Ne-ča: Mytologický hrdina
7. Feng-chuo-lun: Zbraň hrdiny Ne-ča
8. Tchien-sing: Pohyb nebeských těles
9. Ču-žung: Bůh ohně
10. Sing-chuo: Jiskra, odkaz na sbírku esejí Jiskry

Všechny vybrané názvy odkazují na čínskou mytologii, konfuciánské koncepty a legendární zvířata. Celkem bylo zpracováno 1,4 milionu příspěvků z 38 zemí a regionů v Číně. Více než 200 000 hesel se dostalo dál a z nich bylo vybráno zmíněných 10. Absolutní vítěz Ču-žung byl oznámen CNSA 24. dubna 2021. Zda se podaří „bohu ohně na Mars přinést světlo“ se dozvíme v květnu, kdy se chystá přistání v jižní oblasti Utopie Planitia.

Zdroj informací:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tianwen-1
https://en.wikipedia.org/wiki/Zhurong

Zdroj obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Eupng
https://en.wikipedia.org/wiki/Zhur.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
BadSaix
BadSaix
3 let před

no tak to sem zvědavej.pokud to opravdu nespadne tak bude rudá planeta už opravdu rudá. nechutný…. . . doufám že spadne.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  BadSaix

O takové přízemní komentáře na našem webu nestojíme. Pokud chcete ve svých komentářích spojovat kosmonautiku s politikou, čiňte tak třeba na novinky.cz, tam vás ještě poplácají po ramenou. U nás tohle nemá místo, my přejeme úspěch všem kosmickým projektům bez rozdílu. Nehledíme na to, čí projekt to je, přejeme úspěch všem – Američanům, Rusům, Evropanům, Japoncům, Korejcům, Číňanům, Indům a tak dále.
Berte to jako varování a zařiďte se podle toho. V případě opakování vašeho prohřešku už žádné další varování nepřijde.
P.S. Je mi zcela jedno, jak to vidíte vy osobně. Já jsem vám zcela jasně předložil stanovisko našeho webu, o kterém odmítám diskutovat. Tím celou tuto diskusi uzavírám. Pokud ji opětovně obnovíte nějakou reakcí, ve které se pokusíte svůj přešlap omlouvat / bagatelizovat / vysvětlovat, budu to brát jako hrubé porušení mého nařízení, podle toho se k tomu postavím a zareaguju s vědomím toho, že uživatel v podmínce s výstrahou nerespektoval mé nařízení.

BadSaix
BadSaix
3 let před

tvé nařízení Dušane respektuji.ale někde by si mohl třeba dat diskusi na tema zda opravdu přát úspěchy věem. dobrou noc.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  BadSaix

Jsou věci, o kterých se u nás nedistuktuje, protože jsou základními pilíři našeho webu. Měření všem stejným metrem do této kategorie jednoznačně a neoddiskutovatelně patří. Z tohoto trendu rozhodně nebudeme ustupovat a ani o tom nebudeme diskutovat. Pokud se tento náš trend někomu nelíbí, tak se s tím bude muset buďto smířit, nebo k nám přestat chodit. Jiné možnosti nejsou.

https://kosmonautix.cz/2021/04/25/po-marsu-se-projede-buh-ohne/