Radarové snímky z družice Sequoia

Vizualizace družice Sequoia

Společnost Capella Space se na internetu pochlubila prvními snímky ze své družice Sequoia, která je určena k radarovému snímkování zemského povrchu. Družice byla vypuštěna v srpnu jakožto první zástupce chystané sítě 36 radarových družic. Sequoia váží zhruba 110 kilogramů a o její vynesení z Nového Zélandu se 30. srpna postarala raketa Electron. Po dosažení oběžné dráhy poslala firma družici pokyn k rozložení odrazné antény o průměru 3,5 metru, což byl nezbytný krok k zahájení snímkovací fáze.

Radarový snímek umělého souostroví Palm Jumeirah v Dubaji pořízený družicí Sequoia.

Radarový snímek umělého souostroví Palm Jumeirah v Dubaji pořízený družicí Sequoia.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Sama firma hovoří o družici Sequoia jako o „první americké komerční družici vybavené radarem se syntetickou aperturou“. Nyní jsme se již dočkali jejích prvních snímků. Díky rozlišení 2 metry jsou dost ostré na to, abychom na nich viděli lodě, či vlny na hladině. Pajam Banazadeh, zakladatel a šéf firmy Capella napsal 6. října na firemní web, že tyto snímky představují „historický moment“ pro obor sledování povrchu Země v USA. „Když jsem v roce 2016 rozjížděl firmu Capella, bylo tu několik evropských firem, které nabízely služby radarových družic, ale Spojené státy v této kategorii nikoho neměly,“ napsal Banazadeh a pokračoval: „Naše firma se tedy rozhodla tento stav změnit – vyzvat ostatní konkurenty tím, že přineseme na trh projekt, který je kompletně navržen, postaven a řízen ze Spojených států.

Radarové snímkování bylo dlouhé desítky let doménou velkých družic, jelikož celý systém měl velké nároky na elektrickou energii. Družice, které pokrývaly tuto hladovou spotřebu tak stály i několik set milionů amerických dolarů – dovolit si je tedy mohly pouze vládní agentury nebo obří nadnárodní korporace. Miniaturizace technologií však začala měnit pravidla hry a obor radarového snímkování se začal otevírat i menším společnostem včetně startupů jako je Capella Space.

Národní park Sundarban v Indii. Pravý břeh řeky je porostlý mangrovy, což kontrastuje se zemědělsky využívanou krajinou na levné straně. V něktrých částech levého břehu jsou ještě vidět pozůstatky mangrovů. Na řece je jasně vidět i několik lodí.

Národní park Sundarban v Indii. Pravý břeh řeky je porostlý mangrovy, což kontrastuje se zemědělsky využívanou krajinou na levné straně. V něktrých částech levého břehu jsou ještě vidět pozůstatky mangrovů. Na řece je jasně vidět i několik lodí.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Finská společnost ICEYE také buduje síť komerčních družic pro radarové snímkování Země. Do dneška má na oběžné dráze sedm družic, což je více než Capella. Ta má však před konkurencí výhodu – jelikož jde o americkou firmu, může svá data nabídnout americké armádě. V nedávném článku jsme se věnovali několika kontraktům, které společnost uzavřela s Národním průzkumným úřadem NRO, americkým letectvem či námořnictvem. Vládní složky tak mohou využívat data firmy Capella a vládní odborníci zase mohou firmě radit a pomáhat.

Společnost Capella plánuje vytvořit družicovou síť, která by zvládla pořídit radarový snímek toho samého místa klidně i několikrát za den. Vládní či komerční zákazníci by tak získali velmi přesné informace o změnách, ke kterým v dané lokalitě dochází. Podobné komerční plány ale nemá jen Capella, ale i další firmy. Je tu třeba společnost Planet, která provozuje letku zhruba 150 družic určených ke sledování Země. Dále je tu firma BlackSky, která buduje síť družic pro dálkové optické snímkování.

Pohled na sopku Santa Ana v El Salvadoru vyfocená družicí Sequoia. Geometrické vzory terasovitých zahrad Lomas de San Marcelino lze vidět na pozadí tyčící se sopky. Sopka Izalco je také vidět v levém dolním rohu.

Pohled na sopku Santa Ana v El Salvadoru vyfocená družicí Sequoia. Geometrické vzory terasovitých zahrad Lomas de San Marcelino lze vidět na pozadí tyčící se sopky. Sopka Izalco je také vidět v levém dolním rohu.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Od obou zmíněných společností se plány firmy Capella liší tím, že počítají s radarovým snímkováním – to umožňuje pořizovat snímky ve dne i v noci za každého počasí. Optické družice jsou oproti tomu limitovány – mohou fotit jen za dne a navíc potřebují bezoblačný výhled na povrch. Ještě před vypuštěním družice Sequoia uvedl Banazadeh, že firma Capella plánuje nejprve vypustit sedm radarových družic. Pokud klienti projeví dostatečný zájem, bylo by možné tento počet navýšit.

Capella má od úřadu NOAA (který reguluje práva amerických firem na dálkový průzkum Země z oběžné dráhy) povolení provozovat síť 36 radarových průzkumných družic. Firma také uvádí, že má všechna potřebná povolení od příslušných regulátorů, aby mohla prodávat tyto radarové snímky ve vysokém rozlišení do celého světa. Fotky, které byly představeny 6. října vznikly s použitím pruhového snímacího režimu a mají již výše zmíněné rozlišení 2 metry.

Aerodynamický kryt Electronu pro družici Sequoia.

Aerodynamický kryt Electronu pro družici Sequoia.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

V dalších týdnech a měsících budeme sdílet další snímky včetně těch s vyšším rozlišením. Budou mezi nimi i fotky pořízené v bodovém režimu, který umožňuje rozlišení 50 centimetrů. Vyžaduje sice pokročilejší systémy, ale zase prokáže unikátní schopnosti našich systémů,“ napsal Banazadeh 6. října a dodal: „Mezi naše schopnosti patří zejména mimořádně velká snímací kapacita, nejvyšší komerčně dostupné rozlišení, sběr a doručení údajů téměř v reálném čase a neuvěřitelně snadné používání našich služeb pro zákazníky.

Zapomínat bychom neměli ani na testovací družici Denali – ta byla vypuštěna už v roce 2018, ale firma nezveřejnila žádné fotky, které pořídila. Společnost následně provedla průzkum u potenciálních zákazníků a na základě těchto zjištění začala přepracovávat svou novou sérii větších družic, aby zvládly pořizovat ostřejší snímky a sbíraly více dat v kratším čase od vydání žádosti.

Právě tyto vlastnosti si zákazníci žádali nejčastěji. Výsledkem byla nová třída družic firmy Capella, která dostala jméno Whitney. Družice Sequoia byla prvním zástupcem této vylepšené řady. Do konce roku 2020 by se měly na oběžnou dráhu dostat ještě další dvě družice firmy Capella Space k radarovému snímkování Země.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/uploads/2020/08/sequoia_sat.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/uploads/2020/10/palm-jumeirah-demo.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/uploads/2020/10/sundarban-demo-2.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/uploads/2020/10/santa-ana-volcano-demo.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EgiL9kiU4AA60vG?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.