Nácvik s maketou Vulcanu

Raketa Vulcan

Inženýři a technici firmy United Launch Alliance nedávno dokončil zkoušky manipulace s maketou centrálního stupně rakety Vulcan, které probíhaly na Mysu Canaveral v rámci přípravy na premiérový start nového nosiče, který je zatím plánován na příští rok. Použitá maketa se sice svým tvarem výrazně liší od skutečného prvního stupně, ale z konstrukčního hlediska je důležité, že má stejnou hmotnost, její rozložení i vnější průměr – 5,4 metru. Maketa k obslužné věži u rampy SLC-41 dorazila z přístavu Port Canaveral, kam budou již od příštího roku lodě přivážet i letové exempláře nosičů Vulcan.

Cvičné zvedání makety centrálního stupně rakety Vulcan.

Cvičné zvedání makety centrálního stupně rakety Vulcan.
Zdroj: ttps://www.ulalaunch.com

Během simulace se zkoušela manipulace s maketou a vrcholem zkoušek bylo cvičné vyzvednutí makety v obslužné věži VIF (Vertical Integration Facility). Inženýři tak prověřili, že všechny nástroje i postupy, které se příští rok použijí u prvního letového exempláře nové rakety, splňují předem dané parametry. Zkoušky byly důležité i kvůli tomu, že věž VIF podstoupila úpravy, které měly umožnit jak provoz raket Atlas V, tak i větších nosičů Vulcan. V nejbližších letech, kdy bude provoz raket Atlas V postupně utlumován na úkor vzestupu Vulcanů, budou dvě rakety z různých rodin sdílet společné vybavení obslužné věže a rampy SLC-41.

Připravovaná rakety Vulcan

Připravovaná rakety Vulcan
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Zatím ještě žádná rampa na světě nesloužila souběžně ke startům takto rozdílných raket. Atlasy a Vulcany se od sebe nebudou lišit jen zmíněnými rozměry, ale i pohonnými látkami, nebo motory na centrálních stupních. Kupříkladu centrální stupeň Atlasu má průměr 3,8 metru a používá speciálně upravený letecký petrolej pro motor RD-180. Vulcan bude mít centrální stupeň s průměrem 5,4 metru, jeho palivové nádrže budou uchovávat zkapalněný metan pro dva motory BE-4.

Atlasy a Vulcany budou sdílet „pouze“ montážní věž a vzletovou rampu, každá rodina raket ale bude mít svou vlastní mobilní plošinu, na které se budou nosiče skládat, která zajistí jejich přesun z montážní věže na rampu a ze které se nakonec raketa vznese. Mobilní plošina pro Vulcan je momentálně vybavována potrubími a elektrickými rozvody, přičemž práce probíhají na nedalekém pozemku SPOC (Spaceflight Processing Operations Center), který je s věží VIF a rampou SLC-41 spojen kolejemi. A v alabamském městě Decatur, ve zdejší továrně firmy ULA, již vznikají díly prvního ostrého exempláře rakety Vulcan.

Přeloženo z:
https://www.ulalaunch.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2018/09/DoIJlBfU8AANIrB-678×491.jpg
https://www.ulalaunch.com/…/default-album/vulc_pathfiner-4.jpeg?sfvrsn=30001dcb_0
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/uploads/2018/09/DoIHb5SU4AAWLS0.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Nácvik s maketou Vulcanu”

  1. pbpitko napsal:

    Zase jedna dobá správa, už zakrátko ostrý štart nového výkonného nosiča.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.