sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Electron ponese tajný náklad

Společnost Rocket Lab, kterou můžeme považovat za současného lídra na trhu vynášení malých družic, v pondělí večer našeho času oznámila zajímavou novinku. Nejdříve 31. ledna letošního roku má její raketa Electron odstartovat na vyhrazenou misi pro mimořádně lukrativního zákazníka, kterým není nikdo menší než Národní průzkumný úřad NRO (National Reconnaissance Office). Ano, to je ta organizace, jejíž mise jsou označovány písmeny NROL, pomlčkou a číslem a které jsou opředeny závojem tajemství. Víme sice o tom, že startují, ale o určení nákladu, velikosti, nebo o cílové dráze můžeme pokaždé jen spekulovat.

Základní informace o misi Birds of a Feather
Základní informace o misi Birds of a Feather
Zdroj: https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/

Oficiálně bude mít podobný kód i tato mise – do tabulek se zapíše od označením NROL-151, ale jak známo, firma Rocket Lab dává každé misi svůj vlastní název, který bývá pokaždé neobvyklý – často jde o různé slovní hříčky. Tato mise dostala označení „Birds of a Feather“ – v angličtině jde o idiom, který označuje lidi, kteří jsou stejní – třeba povahově. Česky bychom řekli, že jsou ze stejného těsta, jsou si podobní jako vejce vejci, nebo (abychom zůstali u ptáků) – vrána k vráně sedá.

Ale zpět ke startu samotnému. Ten proběhne ze vzletového komplexu 1 na Novém Zélandu, přičemž okno bude otevřené od jedné do pěti hodin ráno našeho času. Pokud by to 31. ledna nevyšlo, je možné start odkládat až do 13. února. Úřad NRO vybral firmu Rocket Lab v rámci iniciativy RASR (Rapid Acquisition of a Small Rocket), která mu umožňuje vyzkoušet možnosti nosičů malých raket. I tentokrát by se společnost Rocket Lab chtěla pokusit o přežití prvního stupně při průchodu atmosférou, což jsou nezbytné první kroky k budoucí znovupoužitelnosti.

Zdroje informací:
https://www.rocketlabusa.com/

https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://www.rocketlabusa.com/assets/Uploads/Birds-Of-A-Feather-Fairing.jpg
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…27236837171b41b1aae9592603164c70&oe=5ED74308

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
KarelTv
KarelTv
4 let před

Zajímavé. Je známo, že NRO či armáda si někdy nechali vypouštět náklad nosičem startujícím mimo území USA ?

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  KarelTv

Já osobně o tom nevím, ale historie není moje silná stránky.

Casso
Casso
4 let před
Odpovědět  KarelTv

podla wikipedie (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_NRO_launches) pojde o prvy start NROL mimo uzemia USA. a pravdepodobne na dlhu dobu aj posledny, kedze rocket lab pripravuje rampu na MARS-e.

Spytihněv
Spytihněv
4 let před

Pokud jde o tajné mise… je možné, že by dráhy některých z nich byly natolik výstřední, že by dosahovaly třeba až ke dráze Měsíce? Nebo že by to dokonce nebyly družice Země?

Risa123
Risa123
4 let před
Odpovědět  Spytihněv

Pro špionážní družici by taková dráha byla nevýhodná.

Spytihněv
Spytihněv
4 let před
Odpovědět  Risa123

Já měl na mysli obecně tajné mise s blíže nespecifikovaným účelem. Technologická zkouška, zaměření na Měsíc… kdo ví, co ty Ilumináty napadne 🙂

Casso
Casso
4 let před
Odpovědět  Spytihněv

dovolim si spekulovat. ak by mal tajny satelit taku zaujimavu trajektoriu, ktora by siahala az k mesiacu, verim tomu ze by ju amaterski pozorovatelia nasli a uz by sa o nej vedelo. ohladom drahy mimo gravitacny vplyv zeme som velmi skepticky. zatial ma vyznam takato draha len z vedeckeho pohladu.

pslv
pslv
4 let před

“….můžeme považovat za současného lídra na trhu vynášení malých družic” – Na zaklade ceho?
ISRO s PSLV doručilo vice družic, co do počtu aj váhy, výrazně vic nez RL. Viz:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PSLV_launches
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Electron_rocket_launches

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  pslv

Raketa PSLV patří trochu do jiné kategorie nosičů než Electron – zatímco PSLV dopraví na LEO něco mezi 2 a 4 tunami (podle verze), Electron má na stejnou dráhu uváděno 225 kg. To znamená, že PSLV může při svých startech vynášet i větší družice (a také to dělá). Podle počtu startů či vypuštěných družic se to tedy počítat nedá. Je pravda, že PSLV má na svém kontě rekord v počtu objektů vypuštěných při jednom startu a podobných sdílených misí má na svém kontě více, ale jde o něco jiného. Rocket Lab se na malé družice specializuje – Electron je jim šitý na míru. To znamená, že umožňuje jak sdílené, tak i vyhrazené mise pro malé družice, které by jinak musely letět jako sekundární náklad s hlavní družicí na nějaké silnější raketě. Právě tato flexibilita dělá z firmy Rocket Lab průkopníka nového trhu, který se se stále intenzivněji rozvíjí.

Jiri Hadac
Jiri Hadac
4 let před
Odpovědět  pslv

No, Electron je malý nosič, PSLV už nosič střední třídy. Takže porovnáváš neporovnatelné.

havran
havran
4 let před
Odpovědět  Jiri Hadac

Myslim, ze nielen Indovia by nesuhlasili, a PSLV uviedol aj relevantne data. Ta veta je formulovana velmi nestatne a je vskutku nepravdiva. Nezainteresovany citatel by tak mohol nadobudnut dojem, ze Electron/RocketLab obhospodaruje najvacsi podiel trhu ‘malych druzic’, co je, samozrejme, hlupost. Ak by v tej vete bolo uvedene, ze sa tyka malych rakiet, tak by to bolo v poriadku.

Michal Václavík
Michal Václavík
4 let před
Odpovědět  pslv

Tady má čtenář pslv pravdu. Není možné považovat nosnou raketu, která má za sebou ani ne 10 úspěšných startů za lídra na trhu vynášení malých družic. Čím to lídrovství je doloženo? Hmotností vynášeného nákladu? Zaplacenou částkou? V porovnání s raketou Electron toto dlouhodobě překonávají jiné, dalo by se říct konvenční nosné kosmické rakety. Druhá věc, která celou úvahu posouvá do nejisté úrovně je, co znamená „malá družice“. Celkově není pochyb, že Rocket Lab dělá pokroky, ale článek a názory v něm jsou zaujaté a nereflektují kosmonautiku jako takovou a ani kosmonautku např. posledních 10 let.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Jak jsem psal ve vyšší reakci, Rocket Lab si podle mého názoru toto označení zaslouží právě za to, že své služby šije přesně na míru malých družic (cubesaty a objekty s hmotností v řádu desítek kilogramů). Třeba tím, že kromě sdílených misí nabízí i mise vyhrazené. Navíc stále rozšiřuje počet startovních ramp, což se dá také považovat za známku toho, že se jim daří a že svou roli obsluhy malých družic zvládají. Ale jak říkám, je to můj názor. Domnívám se, že pro trh malých družic je Electron velmi důležitý, protože je jakousi předzvěstí blížícího se nástupu dalších malých raket s podobnou cílovou skupinou – ať už jde o LauncherOne či Firefly Alpha.

Michal Václavík
Michal Václavík
4 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Takže v okamžiku, kdy Electron vynese jednou jenom jednu těžkou družici v souladu s jeho nosností už to nebude platit? Už nebude ten kdo šije služby na míru? Co třeba start Electronu v březnu 2019, kdy vynesl jenom jednu družici o hmotnosti přes 150 kg. A je celkem logické, že nosná raketa o nosnosti několika set kilogramů na LEO se bude orientovat na vynášení malých družic a vymyslí si i adaptér s deployrema na CubeSaty. To samé ale chystá i ESA pro Vegu, a to je raketa o kategorii nad Electronem.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Právě proto píšu o tom, že šijí zákazníkům mise na míru a kromě sdílených nabízí i mise vyhrazené. Electron má své nosnosti limit pro LEO někde kolem čtvrt tuny. Takto malé družice většinou nemají tolik možností, aby letěly na vyhrazené misi. Často letí na sdílené misi s dalšími zákazníky, kdežto na Electronu může letět sama na vyhrazenou misi.

Michal Václavík
Michal Václavík
4 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Kdyby letěla na Electronu sama, tak zabere celou jeho nosnost. I u Electronu je to mise sdílená, a nosnost 250 kg se sdílí mezi desítky družic. U “velké” rakety je to úplně to samé.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Jasně, ale jak jsem psal, neřeší, jaký poměr má hmotnost družice vůči nosnosti rakety. Electron byl od začátku stavěný na to, aby obsloužil malé družice. Ano, pokud poletí cca čtvrttunová družice na Electronu, tak zabere celou jeho hmotnost – půjde o vyhrazenou misi, které už Electron provedl dvakrát. Jednou to byla družice R3D2 (150 kg) a podruhé družice Palisade (20 kg). třetí vyhrazenou misí Electronu bude právě tahle pro NRO.

Michal Václavík
Michal Václavík
4 let před
Odpovědět  Michal Václavík

No a tedy v čem je ta politika jiná oproti ostatním provozovatelům nosných raket. Klidně i tech malých alá Electron?

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Jak jsem psal, jelikož je Electron malá raketa, může udělat nejen sdílené mise pro malé družice (tak jak to dělají jiné firmy), ale může pro malou družici udělat i vyhrazený start.

Kamil
Kamil
4 let před

Koho bych tak laicky označil za lídra trhu malých družic? Asi toho, kdo vynáší nejvíc takových družic a asi bych neřešil velikost rakety.

KarelTv
KarelTv
4 let před
Odpovědět  Kamil

Je otázka co byste definoval jako Leadera, ten co vynáší nejvíc běžným nosičem do počtu, nebo ten co nabízí nějaké nové služby. Electron je dokáže většinou ty malé družice fexibilněji doručovat na dráhy které zákazník požaduje, což o ostatních vždy neplatí – zvláště proto, že cena startu nosiče je někde jinde.

havran
havran
4 let před
Odpovědět  KarelTv

V mobilnom segmente sa za leaderov povazuje fima, ktora predava najvacsi pocet telefonov alebo zisku, ktory vygeneruje dany pocet telefonov. Ak pride na trh novy vyrobca telefonov a nedosahuje vyssi zisk, alebo nepreda vacsi pocet telefonov, zrejme ho nemozeme povazovat za leadera, vsak?
To iste plati aj v segmente raketovych nosicov. Ina definicia leadera je definicia kvoli definicii, je uplne zbytocna, kontraproduktivna a klamliva.

Mattonius
Mattonius
4 let před
Odpovědět  havran

To jsi krásně přirovnal, souhlasím s tebou.

Mattonius
Mattonius
4 let před
Odpovědět  Kamil

Já bych řekl, že lídrem se teprve může stát. Electron já sice beru za nejprogresivnější nosič ve své kategorii, ale zatím ještě né jako lídra. Třeba i Pegasus toho vynesl mnohem více.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Mattonius

Každý prostě máme jinou metodiku toho, co považujeme za důležité pro označení Lídr. Z toho to vše pramení.

Hawk
Hawk
4 let před

Treba se NRO inspirovala USAF a testuje minivariantu X-37 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Hawk

To by musela být opravdu hodně minivarianta. 🙂

KarelTv
KarelTv
4 let před
Odpovědět  Hawk

Třeba je to příprava na to až bude Electron startovat z USA a nabízet rychlé flexibilní starty. To bude pro armádu zajímavé a tak se připravují….

spimfurt
spimfurt
4 let před

to slo rychle. sexy technologie, neamericka, cool. pak prislo “it’s business time” a ted uz rovnou tajny vladni experiment. priklanim se k dojmu, ze na plnokrevnika je satelit/sonda prilis maly. penize. asi jsem vnitrne doufal ve vice punkovou firmu. jsem naivni. ale jeste je tu porad copenhagen suborbitals. mozna si casem vyslouzi clanek na kosmonautix. muhehe.

https://kosmonautix.cz/2020/01/21/electron-ponese-tajny-naklad/