sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Ultima thule má finální jméno

Objekt 2014 MU69, kolem kterého 1. ledna 2019 prolétla New Horizons, dostal oficiální jméno Arrokoth („nebe“ v jazyce původních obyvatel státu Virginie¨).
12. listopadu 17:25

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
4 let před

Díky Bohu, to UT bylo děsné.

Dr.Horak
Dr.Horak
4 let před

Jedná se o výraz z algonkinského jazyka, kterým původně mluvili členové kmene Pamunkey (ze kterého pocházela Pocahontas), který byl členem konfederace Powhatan. Více než 200 let mluví anglicky.
Udává se, že nyní žije asi 200 osob hlásících se k tomuto kmeni, z toho cca 80 je v rezervaci. Od roku 2016 je kmen federálním soudem uznán za politickou entitu.
Podle smlouvy z roku 1646 platí každoroční tribut (v naturáliích) virginskému guvernérovi – což se jim zatím vždy podařilo splnit.

Daemon
Daemon
4 let před

Je mi na blití z toho podlejzání tzv. politické korektnosti. Ultima Thule tu byla dávno před Hitlerem a je du dávno po něm. To je jak přejmenovat Mnichov, protože jeho jméno je v Mein Kampfu. Idiocie. Nacizmus je 100 let stará historie.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Daemon

Ehm, co takhle místo plamenných spekulací raději zkusit zjistit, jak to bylo doopravdy? Označení Ultima Thule bylo od počátku provizorní, dokud se nevybere finální oficiální název. NASA nechtěla, aby se o objektu v době průletu New Horizons hovořilo jen jako o 2014 MU69, což je jeho kódové označení přidělené v době objevu. Proto přišli s myšlenkou použít provizorní název dokud nepřijde název finální. O tom se mluvilo už od chvíle, kdy se název Ultima Thule objevil poprvé. Nyní byl vybrán oficiální název, takže nejde o nic překvapivého. Vědělo se, že k tomu dojde. Vaše úvahy o motivech v pozadí rozhodování jsou zcela zcestné.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2019/11/12/ultima-thule-ma-finalni-jmeno/