sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Oslavte s námi desáté narozeniny našeho fóra

Bylo 23. října roku 2009, hodiny ukazovaly 15:36 SELČ, když instalátor na našem hostingu dokončil vytváření souborů pro diskusní fórum o kosmonautice, které sídlilo na adrese vesmir.thos.cz. Fórum se otevřelo světu, ale ještě nikdo o něm nevěděl. teprve až další dny, týdny a měsíce rozhodly o tom, že projekt přežije a nezanikne. Registrovalo se na něm stále více lidí, kteří diskutovali o kosmonautice a i když počet lidí rostl, v drtivé většině případů se mu vyhýbaly flamewary a jiné nešvary známé z jiných internetových diskusí. Po několika letech jsme se přesunuli na doménu kosmonautix.cz a nejaktivnější uživatelé fóra pak vytvořili redakci nově vzniklého blogu. Fórum je však mimořádně důležité i dnes – nejen symbolicky tím, že to všechno odstartovalo, ale i prakticky – právě z něj se rekrutují noví autoři naší redakce a z fóra navíc při tvorbě článků často čerpáme. Dnes, po deseti letech od pomyslného startovního výstřelu jsme se dostali někam, o čem jsme na začátku nesnili ani omylem. A moc rádi bychom pozvali všechny členy naší skvělé komunity na narozeninový živý přenos.

Jeho náplň bude stejná jako u oslavy sedmých, osmýchdevátých narozenin. V podstatě půjde o obdobu Pokecu s kosmonautixem (o který ale samozřejmě pozítří nepřijdete). Zhruba po dobu dvou hodin budeme v přátelské atmosféře diskutovat se všemi, kdo dorazí do chatu. Můžete se jako obvykle zeptat na všechno, co Vás zajímá – ať kolem kosmonautiky nebo našeho webu – a my se budeme snažit co nejlépe odpovědět. Začínáme netradičně až v devět hodin večer. Zváni jsou všichni fanoušci kosmonautiky!

Zdroje obrázků:
https://img.thrfun.com/img/083/545/10_birthday_x2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petr Hájek
Petr Hájek
4 let před

Velká gratulace a ještě větší dík za práci celé redakce ,nemůžu si odpustit poděkování účastníkům nejrozumnější diskuze kterou znám. Přeji mnoho elánu zdraví a sil do min. další dekády.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Petr Hájek

Děkujeme, jsme rádi, že jste s námi. 😉

Atlas
Atlas
4 let před

Gratulujem, objavil som tento web len pred par mesiacmi a odvtedy patri medzi moje oblubene.
Fakt odvadzate extremne kvalitnu pracu.

Pavel Kralicek
Pavel Kralicek
4 let před
Odpovědět  Atlas

Ja kosmonautix objevil pred 2 lety, takze jsem bohuzel zil 8 let predtim v kosmo-nevedomosti, ale ted je to v podstate moje homepage…prvni zobrazena stranka rano (ehm na WC) a posledni vecer pred spanim! Takze gratulace a hodne sil do dalsich alespon ctyriceti let – toto padesatilete kulate vyroci pak oslavime zivym prenosem lehce zpozdeneho prvniho pilotovaneho pristani na Marsu komentovanym Dusanem Majerem a prenasenym primo do mozku uzivatelu holovizi pres Neuralink!;-)

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Pavel Kralicek

Jsme rád, že nás čtete a že se k nám vracíte. Věřím, že Vám budeme moci přinášet články co nejdéle to půjde. 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Atlas

Děkujeme, moc si takové pochvaly vážíme.

bill
bill
4 let před

Gratuluji k výročí založení tohoto krásného místa, které je bránou k poznání i snění. Díky za vše!

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  bill

Děkujeme, že jste s námi. 😉

Pavelll
Pavelll
4 let před

Gratulace a podekovani celemu tymu! 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Pavelll

Díky, že se k nám vracíte. 😉

Radim Pretsch
Radim Pretsch
4 let před

Měl jsem to štěstí, že jsem zažil počátky Fóra a posléze Kosmonautixu. Už tenkrát to na mě působilo jako zjevení. Kam to za léta dokázal Dušan a jeho redakce posunout je prostě malý zázrak. Děkuji za příjemná rána (nejen).

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Díky moc, jsem rád, že jsi s námi. 😉

Akbert
Akbert
4 let před

Dekáda.. Blahopřeji.. Fór je ale ten, že se nemám na co zeptat. Jelikož jsem se tu vše podstatné většinou dozvěděl. Děkuji. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Akbert

Toho si moc vážíme. Děkujeme, že se k nám vracíte.

https://kosmonautix.cz/2019/10/23/oslavte-s-nami-desate-narozeniny-naseho-fora/