sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Galileo stále není funkční

Po kolapsu evropského GPS minulý čtvrtek se podařilo opravit několik pozemních segmentů systému. Termín zprovoznění zatím není znám.
17. července 7:15

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
frank
frank
5 let před

Situace začíná být po týdnu ve své podstatě vágních výmluv neudržitelná a reputace/důvěryhodnost Galilea dramaticky klesá.
Systém, který zatím stál cca 13 miliard EUR a měl garantovat “ evropskou civilní nezávislost“ na systémech USA,Ruska a Číny se v nynější “ zkušební fázi“ potýká se synchronním výpadkem italského a německého centra řízení, což je věc neuvěřitelná a ve srovnání s již dvě desetiletí ověřenou stabilitou GPS naprosto nevídaná.
Při současných( částečně výsledek sankcí) a  minulých problémech Glonassu ( totální výpadek tuším roku 2014 nebo 2015)a při politické nemožnosti spoléhat na Čínský Beidou se Evropa opět ocitla v pozici úplné závislosti a plány na “ gps ekonomiku „( třeba satelitně řízenou dopravu nebo zemědělství ) jsou asi na nějakou dobu v troskách…

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  frank

Myslím si, že to jsou rozhodně nepříjemné problémy, ale jsou nezbytné pro budoucí hladký provoz.

frank
frank
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Problémem je hlavně současný mediální výstup společnosti , který spíš připomíná chování typického českého providera internetu v době výpadku.
Známe to, operátorka/ operátor na telefonu dokola opakuje klientům “ že systém čelí nespecifikovanému výpadku a že se neví jak dlouho to bude trvat a čeho je příčinou“.
Jenže tohle není nějaký Internet-Na-doma v Kotěhůlkách, tohle je kritický servis na kterém je momentálně závislé asi 10 procent HDP EU, respektivě servis, který by měl nahradit kritickou závislost na americkémGPS a který momentální informační netransparentností pohřbívá důvěru…

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  frank

Systém je pořád ve fázi testování – byť už v pokročilé fázi, kdy do něj mají přístup běžní uživatelé. Věřím, že podobné komplikace pomohou vychytat mouchy před ostrým provozem.

frank
frank
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Mě nejvíc děsí, že centrum je v Praze, tak aby to na nás nehodili 🙁

Nu a testování ?Tak máme jen deset let zpoždění, funkčních je jen 22 z 26 družic na oběžné dráze přičemž jich pro proponovanou přesnost potřebujeme 30 i se zálohami.

Navíc v listopadu se bude hlasovat o dofinancování , k dnešním 13 miliardám se žádá přihodit dalších 10 miliard EUR, není vhodná doba na nevysvětlitelné týdenní výpadky..

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  frank

Toho bych se nebál. To, že je u nás sídlo přece neznamená, že máme za systém plnou zodpovědnost a cokoliv se na něm pokazí, musí být naše chyba.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2019/07/17/galileo-stale-neni-funkcni/