sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Soutěž DARPA – rychlé vypouštění satelitů

DARPA-launch_illustration

Při tiskové konferenci 10. dubna DARPA oznámila, že společnosti Vector, Vox Space a zatím utajená další společnost (její identita bude před zahájejím soutěže zveřejněna) se kvalifikovaly k účasti na soutěži „DARPA Launch Challenge“ na začátku roku 2020. Vybrané společnosti, které obdrží každá 400 000 USD, mají prokázat schopnost rychlé reakce na požadavek pro vypuštění konkrétního satelitu. Z 55 zájemců vstoupilo do předkvalifikace této soutěže 30 společností a později bylo 18 z nich pozváno do kvalifikačího procesu. Řada z nich ovšem neprošla náročným licenčím procesem FAA.

Společnost Vector Launch (dříve Vector Space Systems), která sídlí Tusconu v Arizoně, byla založena v roce 2016 a témže roce převzala Garvey Spacecraft, jejíž návrh nosičů dále rozvíjí. Vox Space je společnost plně vlastněná Virgin Orbit sídlící v El Segundo v Kalifirnii, která plně využívá systém Virgin Orbit – nosné letadlo Cosmic Girl (Boeing 747-400) a nosič LauncherOne. Zdroje z vesmírného průmyslu věří tomu, že dosud utajovanou společností bude nejspíše Astra Space (dříve Ventions), společnost, jejíž nosiče loni dvakrát selhaly při suborbitálních letových testech na „Pacific Spaceport Complex“ na Aljašce.

Darpalaunch
Startujte rychle, změňte místa a znovu rychle
Zdroj: https://spacenews.com/../darpalaunch.jpg

Součástí soutěže bude, aby každá ze tří vybraných společností umístila stanovený náklad na danou oběžnou dráhu (zatím se předpokládá, že to proběhne v lednu nebo únoru 2020). Přesné určení požadovaného startovního okna a místa startu bude soutěžícím společnostem oznámeno s předstihem 30 dní. Místo startu bude vybráno z míst oznámených loni v listopadu, samostatně pro vertikální (5 lokalit) a pro horizontální starty (4 lokality). Potom bude následovat za stejných podmínek druhé kolo z jiné lokality.

DARPA_sites
Místa vertikálních a horizontálních startů
Zdroj: https://cdn.geekwire.com/…/190212-sites2.jpg

Vertikální starty: Mid-Atlantic Regional Spaceport ve Virginii, Cape Canaveral Spaceport na Floridě, Vandenberg Air Force Base v Kalifornii, Pacific Spaceport Complex – Alasca (Kodiak Launch Complex)Naval Outlying Field na ostrově San Nicolas u pobřeží Kalifornie.
Horizontální starty: Cecil Spaceport a Cape Canaveral Spaceport na Floridě, Spaceport America v Novém Mexiku a Mojave Air and Space Port v Kalifornii.
Mimo ostrova San Nicolas mají všechny lokality licenci FAA pro kosmodromy. Na ostrově je umístěno námořní středisko pro testování řízených střel.

DARPA-launch_patch
Logo soutěže – Zdroj: https://www.darpalaunchchallenge.org/

Každý soutěžící, kterému se podaří umístit svěřený náklad na oběžnou dráhu obdrží 2 milióny USD. Potom bude jejich úlohou uskutečnit v daném termínu druhý start z dalšího určeného místa. Pokud se podaří tento druhý start v termínu uskutečnit, bude první cenou 10 miliónů USD (2. cena – 9 M USD a 3. cena – 8 M USD). DARPA stále ještě dokončuje systém výběru vítěze, při kterém bude hodnocena řada faktorů jako např. rychlost startu (od výzvy), přesnost umístění na oběžnou dráhu a vynesená hmotnost.
I když se kvalifikovaly nakonec jen tři společnosti, má soutěž smysl. Jejím úmyslem bylo získat zájem firem, které jsou v úvodních fázích vývoje nosiče tak, aby mohly ještě do jeho dokončování zahrnout priority jako schopnost rychlé reakce na výzvy ke startu (responsiveness) a potřebnou flexibilitu pro starty z různých lokalit. Dosud ale není jasné, jakým způsobem vítězové budou moci získat kontrakty na vynášení satelitů s různými vládními agenturami a vojenskými částmi (jako je Vesmírné velitelství USAF a Defense Innovation Unit). Žádný plán vládních zakázek nebo přímých kontraktů zatím neexistuje.

Zdroj textu: https://spacenews.com/three…
https://spacenews.com/darpa…
https://www.geekwire.com/

Zdroj obrázků: https://cdn.geekwire.com/…/190212-sites2.jpg
https://spacenews.com/…/darpalaunch.jpg
https://www.darpalaunchchallenge.org/…/favicon-apple-ipad_retina_144x144.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jan Jančura
Jan Jančura
5 let před

Díky za článek. Ale měl bych k tomu dotaz, zda už je známa hmotnost satelitu.
Jeden dotaz mimo, možná, že mi někdo pomůže.-Zajímal by mne odkaz na detailnější návratové dráhy prvých stupňů raket Falcon 9 a Falcon Heavy s uvedením časů, výšky, rychlostí a vzdáleností. brzdných manévrů.

Roman Vyhnánek
Roman Vyhnánek
5 let před
Odpovědět  Jan Jančura

Detaily o satelitech budou oznamovány dny před startem.

Jan Jančura
Jan Jančura
5 let před
Odpovědět  Roman Vyhnánek

Detaily chápu, ale předem by měla být řečena přibližní dráha (asi LEO) a maximální hmotnost nákladu, aby firmy věděly, že má smysl se do takové soutěže přihlásit (mají raketu podobných schopností). Přece se nepředpokládá, že ji budou dodatečně vyvíjet?

Roman Vyhnánek
Roman Vyhnánek
5 let před
Odpovědět  Jan Jančura

V průběhu kvalifikace museli všichni prokázat, že jsou schopni dopravit 10 kg na SSO ve 400 km. Přitom také sdělili kolik jsou schopni dopravit na LEO. Hmotnost bude jedním z kritérií pro určení vítěze. Takže si myslím, že možná ponese každý jinou zátěž.

Radoslav
Radoslav
5 let před

Horizontalny start je start z podvesu lietadla?

Roman Vyhnánek
Roman Vyhnánek
5 let před
Odpovědět  Radoslav

Ano. Horizontální je pro letadla a potom z raketa z podvěsu.

Jan Jančura
Jan Jančura
5 let před

Díky za informaci.

Racek
Racek
5 let před

No, neřekl bych, že mě tento směr výzkumu nějak těší.

https://kosmonautix.cz/2019/04/19/soutez-darpa-rychle-vypousteni-satelitu/