SpaceX sladila design věže rampy

Již za několik týdnů by měla z floridské rampy odstartovat raketa Falcon 9 na misi DM-1. Při ní bude vypuštěna nepilotovaná loď Crew Dragon a půjde o testovací let k Mezinárodní vesmírné stanici. Přípravy na tuto misi jsou již v plném proudu a snad ještě před koncem roku bychom se měli dočkat fotografií ze zkušebního vývozu rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon na startovní rampu. Dnes se však podíváme na to, že SpaceX ani v rámci této události nechce ustupovat od nastoleného trendu atraktivního designu. Nosná raketa Falcon 9 je od verze Block 5 laděná do bíločerné barevné kombinace. Podle všeho to není náhodná volba, protože stejné barvy najdeme i na přístupovém rameni pro astronauty, lodi Crew Dragon i na samotných skafandrech. Není proto překvapením, že se do této barevné kombinace v současné chvíli obléká i výrazná konstrukce  u rampy 39A – obslužná věž pro přístup astronautů.

Věž na rampě 39A.

Věž na rampě 39A.
Zdroj: https://i.imgur.com/

Jak ukazuje přiložená fotografie, je na první pohled vidět, že SpaceX natírá konstrukci černou barvou a také že věž obkládá krycími deskami. Zatímco desky byly avizovány už dříve, informace o nátěru se objevila teprve před několika týdny. Podle dostupných informací by krycí desky měly být aspoň trochu průhledné (spekuluje se o tahokovu, hustém pletivu, nebo dokonce o nějakém druhu kouřového skla.

To by znamenalo, že i když bude konstrukce pokrytá těmito deskami, mělo by být možné skrz ně vidět i samotnou věž. Pak by mělo natírání nosníků význam i z hlediska vzhledu. S přihlédnutím k tomu, že rampy stojí blízko pobřeží však můžeme říct, že nátěr konstrukci pomůže i kdyby neměl žádný vizuální přínos.

Samotná věž je pozůstatkem konstrukce, která v minulých desítkách let sloužila k obsluze raketoplánů, které z této rampy startovaly. Ke startu připravená sestava mohla být v případě potřeby obklopena pohyblivou částí RSS, díky které se mohli technici dostat ke všem místům raketoplánu. Otočná RSS byla připojena k pevné části FSS a zatímco RSS byla v průběhu loňského a letošního roku rozebrána, FSS zůstala. Právě ona nyní tvoří ikonickou věž, která umožní astronautům nastoupit do lodi Crew Dragon.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Du-NlGoWsAAhFH_.jpg:large
https://i.imgur.com/5LwUCvv.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.