sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Říjnová Kosmoschůzka

Moon village, jedno z témat na IAC 2016 zdroj: sciencealert.com

I říjen nabízí pravidelnou Kosmoschůzku pod záštitou Kosmoklubu. Tentokrát vás čekají dvě hodně atraktivní kosmonautická témata z opačných stran Zeměkoule, jednak shrnutí událostí z letošního Mezinárodního astronautického kongresu v Mexiku a druhé téma vás přenese na východ Ruska, kde vznikl nový kosmodrom Vostočnyj.

Říjnová Kosmoschůzka:  středa 26. říjen 2016 od 18:00 hodin, Restaurace Zorto, Nekázanka 6, 110 00 Praha

 

zobrazit mapu

 

V místě tradičního konání, t.j. restauraci Zorto, vám budou naservírovány dva přednáškové chody. Představme si stručně témata dvou autorů, kteří na říjnové Kosmoschůzce vystoupí:
 
Julie Nováková: Měsíc, Mars i ledové měsíce na IAC 2016

Letošní Mezinárodní astronautický kongres byl plný událostí, ať už se jednalo o dlouho očekávanou přednášku zakladatele SpaceX Elona Muska, panelové debaty s osobnostmi zasazujícími se za dostupnější přístup k internetu pro každého, diskusi o konceptu Moon Village, závěr mise Rosetta koincidující s posledním dnem kongresu či v trochu přízemnějším duchu události kulturní, mezi kterými nechyběl ani mexický wrestling na úvodním večeru. Ale především – co nám kongres v rámci kosmonautiky slibuje do budoucna?

První start z nového kosmodromu Vostočnyj, zdroj:kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48413309
První start z nového kosmodromu Vostočnyj
zdroj: kremlin.ru

Jiří Myška: Vostočnyj – nová naděje ruské kosmonautiky

Kosmodrom je pro každou zemi, která chce vypouštět umělá tělesa do vesmíru, strategické místo. Proto, když došlo v roce 1993 k rozpadu SSSR na Rusko a nezávislé státy, bylo Rusko postaveno před velký problém. Jediný kosmodrom, ze kterého startovaly pilotované lety, nejen s ruskými posádkami, tedy slavný Bajkonur, se ocitl mimo území Ruska, na území „samostatného“ státu Kazašská republika. Samozřejmě Rusko mělo a má i další kosmodromy, ale infrastruktura pro starty pilotovaných letů byla vybudována pouze v Bajkonuru.

A tak byla ruská vláda postavena před velmi složitý problém. Najít a vybudovat nový kosmodrom i s infrastrukturou pro pilotované lety. Jedná se nejen o technický problém, ale i problém mezinárodních vztahů-vysvětlit vládě státu na jejímž území kosmodrom leží, že už jejich kosmodrom nepotřebuji a hlavně, že jim přestanu platit za pronájem území poměrně velké peníze.

Výstavbu kosmodromu provázely technické i finanční problémy, které vyústily i ve stávky budovatelů. Přes všechny problémy odstartovala z kosmodromu VOSTOČNYJ dne 27.4.2016 raketa Sojuz 2.1a s družicemi AIST-2D, Michail Lomonosov a nanosputnik Samsat-218. Dostavba infrastruktury bude dále pokračovat, jak pro raketu Sojuz, tak především pro raketu Angara.

Původně plánovaný příspěvek Vítězslava Škorpíka byl přesunut na následující schůzku.
Změna programu vyhrazena

Zdroje obrázků:
http://www.sciencealert.com/images/articles/processed/Lunar_base_1024.jpg
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kosmodrom_Vosto%C4%8Dnyj#/media/File:Launch_of_the_Soyuz-2.1a_from_Vostochny_2016-04-28_011.jpg (kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48413309)

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Grejty
Grejty
7 let před

Nešlo by zverejniť prednášky aspoň v písanej forme tu na kosmonautixe? Pre tých ktorí sa nemôžu zúčastniť..

Pospíšil
Pospíšil
7 let před
Odpovědět  Grejty

Staňte se členem Kosmoklubu (roční členské příspěvky jsou velmi mírné) a dostanete přístup na YT kanál, kde je záznam většiny přednášek, s jejíchž zveřejněním dal přednášející souhlas.

https://kosmonautix.cz/2016/10/22/rijnova-kosmoschuzka/