sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Matthew udeřil na floridský kosmodrom

Rampa LC-40 na Mysu Canaveral má opravdu smůlu. Před měsícem na ní explodovala raketa Falcon 9 a nyní na ní v plné síle udeřil hurikán Matthew. Zatímco před měsícem šlo v podstatě o lokální událost, která neovlivnila okolí. Aktuálně je situace horší. Matthew dosahuje na pětistupňové škále druhého nejvyššího stupně a po ničivém průchodu přes Karibik dnes vpadl na Floridu. Prvním zasaženým místem byla oblast v okolí města Orlando. Na východním pobřeží Floridského poloostrova přitom leží Kennedyho kosmické středisko i  Cape Canaveral Air Force Station. Opravdu nejde o nic malého. Odborníci hovoří o jedné z nejsilnějších bouří, které zasáhly oblast kosmodromů za celých padesát let jejich existence.

Hurikán Matthew pohledem družice GOES-East 6. října v 16:45 SELČ, kdy vítr dosahoval rychlosti 220 km/h
Hurikán Matthew pohledem družice GOES-East 6. října v 16:45 SELČ, kdy vítr dosahoval rychlosti 220 km/h
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Hurikán se představil opravdu s velkou silou. Pobřeží a tedy i kosmodromy bičují větry, jejichž rychlost nyní trochu poklesla, ale jen na 160 km/h, což zvedá až desetimetrové vlny. Z celého jihovýchodu USA byly evakuovány dva miliony lidí, z toho milion a půl právě z Floridy a oblast očekává nejhorší přírodní katastrofu za poslední roky. Florida přitom patří mezi tři státy, ve kterých vyhlásil Barack Obama stav ohrožení.

V této situaci je znovu nutné připomenout, že data z meteorologických družic mají nedocenitelný význam pro predikci dalšího vývoje ničivé bouře. Díky satelitním snímkům je možné rychle určit, jak se vzdušná masa vyvíjí a lépe koordinovat evakuaci.

Pokud by se objevily informace o tom, že hurikán Matthew ničí vybavení kosmodromů, aktualizujeme tento článek, který přejde do formy online přenosu. Zatím takové informace nemáme a doufejme, že to tak i zůstane.

Aktualizace 16:34
Z haly VAB prý uletělo několik plechů, které teď létají po areálu, některé budovy údajně přišly o střechy. Bližší informace zatím nejsou k dispozici.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://zpravy.idnes.cz/

Zdroje obrázků:
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/…2417da01a496646be8a268afe3761917&oe=5864D2A6
http://spaceflightnow.com/…/2016/10/1938v1_20161006-HURMatthewB.png.jpeg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
maro
maro
7 let před
Dan
Dan
7 let před
Odpovědět  maro

Zajímavá webová aplikace. Vypadá to, že KSC si skutečně vyžere to nejhorší a oko hurikánu proběhne pár km severně.

Tonda
Tonda
7 let před
Odpovědět  Dan

windyty patří zakladateli Seznam.cz https://forum.windytv.com/topic/4/about-windyty 🙂

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Tonda

Jojo. Ivo je borec. Super aplikačka.

bill
bill
7 let před

Obědvám a dívám se na to oko Hurikánu a říkám si jestli není možné nějak družicově analyzovat situaci v časném stádiu vzniku, prostě jak by se ukázala přes družici nějaká zárodečná podobnost s nějakým poznaným hurikánem, tak v ten moment by nějaký nebeský „Skypatrol“ do toho napumpoval, injektoval na klíčových místech toto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Termobarick%C3%A1_zbra%C5%88 a ono by se to ani nerozjelo. Vím, že si to představuji moc jednoduše, ale lidi šli i do jiných beznadějných počátečních myšlenek a časem z toho něco vymysleli. Já vím, asi bych měl být pokornější před sílou matky přírody. 🙂

bill
bill
7 let před
Odpovědět  bill

Otázkou také zůstává, jestli nejsou hurikány a jiné podobné obludy jakousi daní za celkový relativně dobrý stav globálního počasí. Jakože je to nějaká zákonitost (pojistný ventil na odfouknutí si), kterou kdybychom narušili, tak rozjedeme něco mnohem horšího. No raději bych měl jen číst. 🙂

maro
maro
7 let před
Odpovědět  bill

Ten server http://www.windytv.com je dobrý v tom, že se tam můžete podívat do minulosti, jak se ta situace vyvíjela, i do budoucnosti, tedy kam bude hurikán pokračovat. Je to docela cestovatel. Za týden urazí hezkou vzdálenost podél pobřeží. Můžete se i podívat, jak se před těmi několika dny zformoval z takového „neškodného“ střihu větru.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  maro

P.S. Tak to zformování už tam dnes vidět není. Drží si jen data týden nazpátek. Ještě v úterý tam vidět bylo. Ten hurikán je starý asi 10 dnů.

Martin
Martin
7 let před
Odpovědět  maro

Ked som klikal na ten casovy progress bar uplne vlavo na zaciatku, tak sa mi podarilo ist aj dalej do minulosti ako 10 dni.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  maro

Martin: Aha. Tak chyba u mě v Matrixu. Už mi to jde taky. Když člověk klikne hodně na okraji, tak se zobrazí předchozí asi desetidenní perioda. Jsou fakt dobří. Netuším jak obrovský mají archív.

Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
7 let před

Nestojí tam náhodou raketa atlas? Snad tam i hořelo, nebo si to pletu s jiným kosmodromem? Děkuji

Dan
Dan
7 let před

Ten požár ohrožoval Vandenberg v Kalifornii.

Dan
Dan
7 let před

A na space.com píší, že na Matthewa byli na KSC připraveni, takže by tam žádný nosič na rampě neměl být. Ani podle starty.kosmonautix.cz by tam žádný nosič v těchto dnech být neměl (ale těžko říct, jestli nechtěli dělat nějaké pozemní testy)

Štěpán
Štěpán
7 let před

Hej, už fakt konec s těmi problémy a katastrofami. Já chci kosmonautiku, ne katastrofonautiku. Nějak se s problémy roztrhl pytel. 🙁
Ale jinak díky moc všem redaktorům, kteří nals stále aktuálně se vším seznamujete. Díly

ahoj
ahoj
7 let před

jak bude jasná kometa 266 / P Christensen 25.ledna 2017 ? Děkuji za odpověď.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  ahoj

Předvídat aktivitu komet je složité, navíc tahle otázka spadá spíše do astronomie a my tu řešíme kosmonautiku.

milantoš
milantoš
7 let před
Odpovědět  ahoj

Předpověď je někde na úrovni 23 mag, pro nás v nepozorovatelné poloze

kolemjdoucí
kolemjdoucí
7 let před

…v oblasti je ještě druhá bouře, takže to není moc dobré, neboť dráha se hůře předvídá.
Podle předpovědi by měla být rychlost větru nejvyšší v neděli (37 kt, tedy 37 uzlů, což je přibližně 69km/h). Horší to ale bylo dnes, kdy rychlost byla až okolo 50kt (93km/h).
Lokální předpověď – https://www.windytv.com/28.405/-80.587?2016-10-11-09,33.193,-78.908,5

kolemjdoucí
kolemjdoucí
7 let před

Alternativa k Windytv je toto – https://www.ventusky.com/

maro
maro
7 let před
Odpovědět  kolemjdoucí

Pěkné. Podobnost obrovská. A taky české. Češi mají prostě ty vzdušné proudy rádi.

Racek
Racek
7 let před

Florida je oblast častého výskytu hurikánů a vše je tam tomu přizpůsobeno, jak nám před cca 20 lety sdělovali místní při naší cestě do Orlanda. Svědčí o to i provedená opatření (evakuace a pod.)Myslím že kosmodrom jako velice drahé zařízení bude také patřičně chráněno a hlavně projektováno, k tomu je ostatně donutí příslušné pojišťovny. Takže jsem spíš optimista.
Na druhé straně obyvatelstvo tak chráněné nebude a přeji jim pevné nervy a co nejméně škod.

https://kosmonautix.cz/2016/10/07/matthew-uderil-na-floridsky-kosmodrom/