Upravený Antares odstartuje později

Raketa Antares letěla naposledy v říjnu roku 2014, kdy ji pár sekund po startu postihlo selhání motoru AJ-26 na prvním stupni, takže nosič ztratil tah a zřítil se kousek od rampy. V dalších měsících firma Orbital ATK přešla na jiný typ motorů a vsadila na ruské RD-181. Pro ně se ale musela raketa drobně upravit, přesto se zdálo, že se plánovaný termín startu na začátku července podaří dodržet. Podle aktuálních informací ale tato možnost padla.

Firma Orbital ATK nyní hovoří o startu v průběhu srpna – důvodem by měl být dodatečný čas pro inženýry, kteří analyzují data nasbíraná během statického půlminutového zážehu. V první řadě jde pochopitelně o vyhodnocení, zda dvojice motorů na  prvním stupni pracuje správně, ale kromě jiného mají data ze statického zážehu mnohem širší využití. Jedná se třeba o programování letové dráhy, kterou má raketa sledovat, až bude vynášet loď Cygnus na oběžnou dráhu. Simulace se samozřejmě prováděly už dříve, ale nyní mohou inženýři „nakrmit“ počítače reálnými údaji o chování motorů v akci.

Příprava lodi Cygnus - SS Alan Poindexter

Příprava lodi Cygnus – SS Alan Poindexter
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Jak již bylo v minulém odstavci naznačeno, prvním nákladem vylepšené rakety Antares bude zásobovací loď Cygnus. Firma Orbital ATK dává všem těmto lodím přezdívky podle slavných amerických astronautů – v tomto konkrétním případě se použije označení SS Alan Poindexter. V útrobách se bude nacházet téměř 2400 kilogramů nákladu, který bude obsahovat zásoby, vědecké experimenty, ale i oblečení a potřeby pro údržbu stanice. Celá mise má označení OA-5 a bude se jednat již o šestý let lodi Cygnus k ISS (Mise OA-4 a OA-6 letěly na raketách Atlas V).

Celkově má společnost Orbital ATK na ISS doručit jedenáct zásobovacích lodí do roku 2018. Lodě Cygnus budou k ISS létat i v dalších letech, jelikož Orbital ATK uspěla ve druhém kole výběru zásobování ISS. V jeho rámci se počítá minimálně se šesti starty do roku 2024. V letošním roce bychom se měli dočkat ještě dvou letů lodí Cygnus k ISS včetně návratu do služby, který je plánován na srpen.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/…/hotfire_2016-05-31_at_5.43.37_pm_2_copy.jpg
http://spaceflightnow.com/…10154093835655479_897774254571350911_n.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.