sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Čínský průzkumník hlásí návrat

Nepilotovaná sonda Shijian-10 odstartovala 5. dubna na raketě CZ-2D, usadila se na nízké oběžné dráze ve výšce 250 kilometrů a začala provádět připravené experimenty, které měly prozkoumat účinky mikrogravitace na nejrůznější objekty. Po necelých dvou týdnech přišel čas na plánovaný návrat. Kabina vážící tři a půl tuny dosedla v pondělí v 10:30 našeho času do čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Na zemi přistála pouze návratová kabina chráněná tepelným štítem. Orbitální úsek setrval na oběžné dráze a ještě provádí některé dodatečné experimenty, které nevyžadují návrat vzorků na Zemi.

Místo přistání návratové kabiny Shijian-10
Místo přistání návratové kabiny Shijian-10
Zdroj: spaceflight101.com

Celkem bychom na sondě Shijian-10 (též zkráceně SJ-10) našli 19 vědeckých experimentů, jejichž tématický rozsah byl velmi široký – od studování fyziky kapalin a hoření ve stavu mikrogravitace, přes materiálové inženýrství a biotechnologii až po sledování účinků mikrogravitace a záření na rostliny a zvířata. U některých experimentů jsme se již dočkali prvních, základních výsledků.

Za zmínku stojí hlavně experiment, při kterém vědci umístili do bedny s rozměry mikrovlnné trouby zhruba 6 000 myších embryí. Podle zveřejněných záběrů z kamery, která zabírala dění uvnitř experimentu se zárodky vyvíjely velmi podobně, jako kdyby byly na Zemi. Zhruba desetina z embryí, tedy zhruba 600 kusů přešlo během 72 hodin od startu z fáze, kdy byla tvořená pouze dvěma buňkami do rané fáze embryonálního vývoje, takzvané blastocysty. Podle vědců z Čínské akademie věd je tato časová křivka shodná s tím, co bylo pozorováno na Zemi.

Embrya před a po - ke změně z dvoubuňkového shluku v blastocysty došlo během 80 hodin po startu
Embrya před a po – ke změně z dvoubuňkového shluku v blastocysty došlo během 80 hodin po startu
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Kamera pořizovala snímky embryí každé 4 hodiny a vědci tak mohli sledovat vývoj zárodků, které plavaly ve výživném roztoku. Podle prohlášení čínských specialistů se jedná o první experiment, který prokázal, že se zárodky savců mohou ve stavu beztíže „kompletně vyvíjet“. Je jasné, že sledovaný vzorek byl pořád relativně malý, zaměřil se pouze na jeden živočišný druh a na jedinou (byť velmi důležitou) vývojovou fázi, ale i tak jde o krok vpřed. Kdo ví, možná se jedná o jeden z prvních kroků, které jednou pomohou lidem vyrazit na opravdu dlouhodobé cesty vesmírem spojené například s kolonizací jiných planet.

Transport návratové kabiny Shijian-10
Transport návratové kabiny Shijian-10
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Ale to je samozřejmě ještě hodně daleko, vraťme se tedy zpátky do reality. Vědci nyní přepraví experiment s embryi do laboratoře v Pekingu pro detailnější analýzu. Při ní se bude podrobně studovat, jak rychle se zárodky vyvíjely, ale také zda nedošlo ke změně jejich genů či proteinů.

Celkem se v návratové kabině na zemi vrátilo 11 experimentů a všechny byly podle prohlášení zpravodajské agentury Xinhua v dobrém stavu. Na palubě bychom našli i experimenty studující, jak se pevné materiály a drátěná izolace ve vesmíru zapalují a jak probíhá jejich hoření. Další pokus studoval účinky kosmického záření na molekulu DNA v zárodcích bource morušového. Na palubě byl i společný čínsko-evropský experiment, který studoval, jak jsou v zemské kůře rozložena ropná ložiska. Šest vzorků ropy, každý o objemu jednoho mililitru je uloženo v titanovém válci a stlačeno na 500x vyšší tlak, než jaký je u hladiny moře. Cílem je nasimulovat podmínky,kterým jsou ropná ložiska vystavena ve velkých hloubkách. Cílem je pochopit, jak teplota ovlivňuje schopnost pohybu molekul v ropě.

Experimenty pro misi Shijian-10
Experimenty pro misi Shijian-10
Zdroj: spaceflight101.com

Mise SJ-10 byla již 24. projektem, kdy se čínská sonda s experimenty vrátila zpět. Program započal v sedmdesátých letech a zatím pouze jediná mise skončila neúspěchem kvůli selhání nosné rakety. Styl této mise (umístění experimentů do návratové kabiny, která se po několika dnech ve vesmíru vrátí a měkce přistane) je velmi podobný tomu ruskému programu Foton (materiálové experimenty) a Bion (biologické experimenty).

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/04/135290254_14609857951401n.jpg
http://spaceflight101.com/…/uploads/sites/81/2016/04/128907127_14609804141641n.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/04/embryos.png
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/04/135290254_14609857952161n.jpg
http://spaceflight101.com/…/uploads/sites/81/2016/04/2016041821080050_9178.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Pěkně vytuněná kabina 🙂 Myslím tu zajímavou černou barvu. Skoro jako by na sobě měla nějaký návlek.

gg
gg
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Ono to sice možná vypadá jako nějaký návlek, ale pravděpodobně to jsou prostě útvary vzniklé na povrchu tepelné ochrany při návratu. Třeba štít Gemini vypadal po návratu takhle:comment image nebo http://ocmhz.com/homepage/history_science_museum/images/ca_science_center-43a.jpg

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  gg

Vypadá to zajímavě. Navíc ještě na té první fotce člověk vedle pěkně barevně sladěn.

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Prostě „saze“ z ablativního tepelného štítu na špici.

Racek
Racek
8 let před

Přátelé, měl bych dotaz. Z fotografií předpokládám, že tyhle kapsle asi nejsou derivátem Shenžou, vypadají příliš malé. Mohou to být přistávací moduly, které číňané používali někdy od 80 tých let pro špinážní a jiné účely, vč. tehdejšího programu vyslání kosmonauta? Děkuji

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Racek

Těžko soudit, ale je možné, že se tam nějaké technologie uplatnily. Stejně tak by se dalo říci, že se toto pouzdro částečně podobá tomu, které se v rámci mise Chang’e-5 T1 vracelo od Měsíce.

Racek
Racek
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji za odpověď, já jen že v článku se mluví o tři a půl tunách, což měsíční sonda asi neměla. V každém případě je podstatný vědecký význam sondy, Číňané prostě provádějí výzkum na široké bázi.
Osobně si myslím, že je to civilní derivát vojenských průzkumných satelitů, které čína používá od roku 1975. Něco málo je zde https://sinodefence.com/2015/07/24/china-manned-space-history-2/ i když tvary jsou už někde jinde.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Racek

Ta byla jistě lehčí, šlo jen o to, že se tam mohly uplatnit shodné technologie – byť s rozměrovými rozdíly.

https://kosmonautix.cz/2016/04/20/cinsky-pruzkumnik-hlasi-navrat/