sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Nové hypergolické palivo na obzoru

Hypergolická paliva je souhrnný název pro dvousložkové pohonné hmoty, které ke svému zážehu nepotřebují jiskru – paliva reagují na vzájemný kontakt okamžitou reakcí. Toho se využívá například u drobných korekčních trysek na kosmických sondách. Zatím se pro tyto potřeby používá hydrazin a jeho deriváty společně s oxidem dusičitým. Jenže hydrazin není pro lidské zdraví vůbec příznivý. Dokonce se o něm v nadsázce říká, že má kromě radioaktivity všechny negativní vlastnosti, jaké může kapalina mít – těká, dráždí a leptá sliznice, je karcinogenní a hořlavý. Nyní se ale zdá, že svítá na lepší časy.

Iontová kapalina tvořená komplexním dimerem na bázi kyanoborohydridového aniontu (nahoře) a 1-(2-propenyl) pyridinem (dole)
Iontová kapalina tvořená komplexním dimerem na bázi kyanoborohydridového aniontu (nahoře) a 1-(2-propenyl) pyridinem (dole)
Zdroj: http://www.akademon.cz/

Vědci svou pozornost zaměřují na takzvané iontové kapaliny, jejichž klíčovou složkou je borohydridový iont BH4–  a jako kation se použije organická látka ze skupiny aminů. Jejich vliv na zdraví není zrovna ideální, nicméně ve srovnání s hydrazinem nejsou těkavé a také absorbují méně vzdušné vlhkosti.

Pozoruhodného úspěchu dosáhli odborníci z Čínské akademie fyzikálního inženýrství v Mien-jangu v provincii S’-čchuan v jihozápadní Číně.

Ti využili dřívějších studií kyanoborohydridového aniontu BH3(CN) a vytvořili komplexní dimer, jehož strukturu můžete vidět vpravo nahoře. Vědci k němu jako kation přidali 1-(2-propenyl) pyridinem (vpravo dole) a výsledkem byla málo viskózní iontová kapalina, se kterou se snadno pracuje.

Jako okysličovadlo použili zdejší specialisté čistou  kyselinu dusičnou. Reakce obou složek byla blesková – k zážehu došlo 1,7 milisekundy po setkání obou složek.

Pravda, kyselina dusičná není také etalonem zdraví neškodné chemikálie, nicméně zřejmě nikdy nebudeme mít k dispozici hypergolické palivo, ve kterém bychom se mohli koupat. jisté riziko bude u těchto chemikálií vždy.

Nicméně postupné pokroky umožňují odstranit alespoň ty nejhorší negativní vlastnosti, které má již zmíněný hydrazin. Kdy se nový typ paliva začne používat v praxi zatím nevíme.

Cesta z laboratoří do vesmíru ale obvykle trvá několik let. Nové palivo bude muset projít celou řadou zkoušek, které ověří jeho spolehlivost, chemickou stálost a mnoho dalších vlastností, které jsou nezbytné předtím, než poletí do kosmu.

Za tip na tohle zajímavé téma děkujeme naší čtenářce, paní Anně Nové.

Zdroje informací:
http://www.akademon.cz/

Zdroje obrázků:
https://i.ytimg.com/vi/msMfZhStJIs/maxresdefault.jpg
http://www.akademon.cz/…/borohydridpyridinium.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petr Blaschke
Petr Blaschke
8 let před

Asi to není u hypergolických paliv tak podstatné, ale ví se, jaký bude mít toto palivo specifický impuls? Hrubý výpočtem odhaduji tak okolo 170 s, ale nemohu bez bližších informací toto číslo upřesnit.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Petr Blaschke

Bohužel tento údaj není nikde k nalezení.

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Petr Blaschke

Jak se takový hrubý výpočet provádí jen ze struktury molekuly a reakčního času?

Asdf
Asdf
8 let před

Hypergolická paliva by měla zůstat jen pro pomocné motory a ne pro pohon nosných raket. Doufám že tímhle směrem se bude ubírat i aplikace v Číně.

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Asdf

Tak právě v Číně, vzhledem k zalidnění to bude nutnost.
Ze stejného důvodu Rusové postavili Angaru.

ptpc
ptpc
8 let před

Nové rakety CZ-5, CZ-6, CZ-7, CZ-11(tuhé palivo) už hypergolické palivá nepoužívajú.
Ale na druhú stranu je vždy lepšie mať viac možností ako menej…

Dan Heřt
Dan Heřt
8 let před
Odpovědět  ptpc

Hypergolická paliva pořád najdou využití pro pohon a orientaci satelitů. A nová Čínská vesmírná loď je bude také téměř určitě využívat.

ptpc
ptpc
8 let před
Odpovědět  Dan Heřt

To súhlasím. Ja som spomínal len nosné rakety.

https://kosmonautix.cz/2016/01/08/nove-hypergolicke-palivo-na-obzoru/