sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vyhrajte s Odysseem cestu do Kourou

Patříte do kategorie studentů, nebo máte někoho takového ve své okolí? Pokud se Vy, nebo dotyčný zajímáte o kosmonautiku, je dnešní článek určený právě pro Vás. Soutěž Oddyseus je studentský projekt financovaný Evropskou unií z programu Horizont 2020, jehož cílem je inspirovat mladé lidi z celé Evropy k zapojení do výzkumu vesmíru a nabízí šanci ukázat znalosti v širokém spektru témat spojených s vesmírem, od družic a kosmických sond až k astrobiologii a meziplanetárnímu cestování. Zaujalo Vás to? Pak čtěte dál a nezapomeňte, že se můžete přihlásit do 15. ledna.

Evropští studenti se mohou hlásit do dvou kategorií soutěže. Kategorie „Skywalkers“ je určena pro jednotlivce ve věku 7 – 13 let, kategorie „Pioneers“ míří na 3-4členné týmy (včetně pedagoga), kde mají studenti věk 14 – 18 let. Poslední kategorie má označení „Explorers“. Tady jde o jednotlivce, nebo dvoučlenné týmy vysokoškolských studentů denního studia ve věku 17 – 22 let.

Program Odysseus
Program Odysseus
Zdroj: http://www.odysseus-contest.eu/

Zájemci mají možnost vypracovat a na národní úrovni prezentovat svůj projekt v mateřském jazyce – pro celoevropské finále je potřeba přeložit podklady do angličtiny. Tématické okruhy soutěže pro jednotlivé kategorie najdou zájemci na webu soutěže Odysseus. V národních kolech vyberou porotci ze všech přihlášených soutěžních prací v kategoriích Pioneers a Explorers ty nejlepší na základě jejich možných vědeckých přínosů, praktického využití a kreativity soutěžících.

Výherci dostanou diplomy, medaile a věcné ceny. „Skywalkeři“ navíc obdrží modely raket a iPad Air 2 s nainstalovanými kosmonautickými aplikacemi a e-knihami. Ti, kdo se zúčastní kategorií Pioneers a Explorers získají počítačem řízené astronomické dalekohledy a navíc budou mít zajištěnu cestu na regionální semifinále a případně celoevropské finále.

Nejlepší jednotlivci a týmy středoškolských a vysokoškolských studentů dostanou možnost navštívit kosmodorm v Kourou ve Francouzské Guyaně. Nejméně pět vítězů z řad vysokoškoláků dostane možnost získat několikaměsíční placenou odbornou stáž v některé z partnerských organizací zaměřených na kosmonautiku, astronomii nebo fyzikální vědy, zejména v Evropské kosmické agentuře.

Program Odysseus
Program Odysseus
Zdroj: http://www.odysseus-contest.eu/

Letošní ročník soutěže Odysseus odstartovala 1. září 2015. Přihlášky pro kategorii nejmladší Skywalkery je možné podávat až do 31. března 2016. Pro obě vyšší věkové kategorie Pioneers a Explorers je ale možnost přihlášení a zaslání projektu otevřená jen do 15. ledna 2016. V České republice soutěž zastřešuje Česká kosmická kancelář, která je organizátorem národních kol a regionálního semifinále soutěže pro Českou republiku, Slovensko, Rumunsko a Srbsko, které se uskuteční 5. a 6. dubna 2016 ve Science centru iQLANDIA v Liberci.

Evropské finále soutěže Odysseus je naplánováno na červenec příštího roku do Bruselu. Na podzim téhož roku má být vyhlášeno další kolo této soutěže. Za zmínku stojí, že Odysseus už má za sebou několik ročníků. V tom prvním, který se konal v roce 2013 se celoevropskou vítězkou stal tým slovenských středoškoláků ver složení Michaela Brchnelová, Valentina Čepcová, Marek Holienčin a Roman Sekej. Tito výherci navíc prošli i vzdělávací soutěží Expedice Mars, kterou také spoluorganizuje Česká kosmická kancelář.

Pokud Vás soutěž zaujala, určitě navštivte oficiální web programu Odysseus, který je k dispozici také v češtině – http://www.odysseus-contest.eu/cs. Na závěr ještě přidáme kontakt na Českou kosmickou kancelář.

Jaroslav Urbář
Česká kosmická kancelář, o.p.s.
Sokolovská 32/22
186 00 Praha 8
tel.: +420 605 938 958
e-mail: [email protected]

Zdroje informací:
http://www.odysseus-contest.eu/
http://www.czechspace.cz/
http://www.odysseus-contest.eu/
http://www.odysseus-contest.eu/

Zdroje obrázků:
http://www.odysseus-contest.eu/wp-content/uploads/2015/05/odysseus_logos.zip
http://www.odysseus-contest.eu/…/2015/05/FINAL_COMP_ODYSSEUS-II-00586.png
http://www.odysseus-contest.eu/…/2015/05/FINAL_COMP_ODYSSEUS-II-00687.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Matouš Klugar
Matouš Klugar
8 let před

Sakra, tak já jsem sice student ale nějak věkovou hladinu už nesplňuji 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Matouš Klugar

Škoda, třeba se objeví nějaká další soutěž. 🙂

Siera
Siera
8 let před
Odpovědět  Matouš Klugar

To jsme na tom bohužel stejně 😀

Martin Stejskal
Martin Stejskal
8 let před

Ja taky! Dusane, nechcete vyhlasit soutez pro nas drive narozene? Pekne prosim…
P.S.: Kniha „Kriticke momenty kosmonautiky“ je fakt super, prave jsem ji docetl.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Martin Stejskal

My sice žádné soutěže neorganizujeme, ale třeba někdo někdy nějakou takovou soutěž uspořádá. 🙂

Velmi nás těší, že se Vám kniha KMK líbila. Je to pro nás mimořádně cenná pochvala.

https://kosmonautix.cz/2015/12/23/vyhrajte-s-odysseem-cestu-do-kourou/