sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Rukavice skafandru musí perfektně padnout

Vzpomínky na výcvik

„Právě jsem se vrátila ze zkoušení rukavic, které používám v Laboratoři neutrálního vztlaku NASA (NBL – Neutral Buoyancy Lab) při výcviku výstupů do volného kosmu. Tyto rukavice už jsem během svého výcviku používala, avšak správná úprava a nastavení rukavic je umění a i přesto nikdy nedosáhnete perfektního výsledku. Vždy je zde něco nového, co musíte zkusit, abyste se ujistili, že to v rukavicích dobře zvládnete. Je-li nějaká změna, o kterou se pokoušíme výrazná, naši odborníci na skafandr EMU naplánují takovouto zkoušku, abychom se ujistili, že nám rukavice stále padnou a jejich celková konfigurace je stále dobrá.

Pátek 16. srpna 2013

Na rukavicích může být upravena délka prstů a také je k nim k dispozici spousta různých vycpávek a pohodlných rukavic rozdílné tloušťky, které nosíme pod vnějšími rukavicemi skafandru. Na fotografii níže můžete vidět malou vakuovou komoru, ve které rukavice testujeme. Vzduch v komoře je odčerpán tak, aby byl přetlak v rukavicích 4,3 PSI, což je stejná hodnota, jako při reálné EVA.

Vakuová komora pro zkoušení rukavic skafandru EMU.
Vakuová komora pro zkoušení rukavic skafandru EMU.
Zdroj: https://plus.google.com/

Pátek 18. října 2013

Dnešní den jsem strávila mimo výcvikové prostory. Byla jsem v místě, kde se vyrábějí skafandry první třídy pro výstupy do volného kosmu. Označení „první třída“ znamená, že tento kousek hardwaru poletí do vesmíru. Opakem je použití například při tréninku. Dnes jsem si zkoušela rukavice první třídy pro skafandr EMU a během tohoto zkoušení jsme prováděli všemožné úpravy, aby mi rukavice padly tak dobře, jak je to jen možné.

Rukavice samozřejmě musíme zkoušet ve stavu přetlaku, protože změny v rozdílu tlaku uvnitř a vně rukavic naprosto mění to, jak vám padnou. Jak byste určitě čekali, rukavice se především nafouknou a zvětší tak svůj objem. K tomuto účelu nám slouží speciální vakuová komora. Když do ní zasunete ruce, kroužky na pažích utěsní vnitřní prostor a z komory je odčerpáván vzduch, dokud v rukavicích nedosáhneme požadovaného přetlaku 4,3 PSI v rukavicích.

Zkoušky rukavic jsou stále se opakujícím procesem, který zahrnuje mnoho trpělivé práce specialistů na skafandry. Nasadíte si rukavice, zasunete paže do komory, odčerpáte vzduch, zkusíte, jestli vám rukavice sedí, diskutujete o možných změnách s odborníkem, provedete požadované změny a zkoušíte znovu. A opakujete to tolikrát, kolikrát to je nutné. Je docela vzrušující pracovat s rukavicemi, které kvůli mně a pro mě poletí do vesmíru!“

Zkoušky rukavic jsou stále se opakujícím procesem, který zahrnuje mnoho trpělivé práce specialistů na skafandry.
Zkoušky rukavic jsou stále se opakujícím procesem, který zahrnuje mnoho trpělivé práce specialistů na skafandry.
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2015/09/14/rukavice-skafandru-musi-perfektne-padnout/