sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Kontrola nového Sojuzu

Vzpomínky na výcvik

„Můj třítýdenní tréninkový blok ve Hvězdném městečku začal docela zajímavě! Společně s mým velitelem Antonem jsme uskutečnili ověřování a akceptaci nového Sojuzu 713. To je vesmírná loď kolegy Alexe, který v ní poletí jako v Sojuzu TMA-13M na ISS příští rok v květnu společně s Maxem a Reidem. Moci se něčeho takového zúčastnit byla nečekaná odměna. Velice často se totiž stává, že tyto kontroly provádějí jen ruští kosmonauti, protože harmonogram výroby Sojuzů a rozvrh našeho výcviku nemusí být nutně sladěny.

Pondělí 2. prosince 2013

V tomto případě však sladěny byly, a tak jsme s Antonem strávili dopoledne uvnitř orbitálního a návratového modulu, které jsou připojeny jeden k druhému ve výrobní hale firmy Eněrgia v Koroljevu nedaleko Moskvy. S pomocí specialistů jsme prošli dlouhým seznamem kontrol, abychom zkontrolovali popruhy pro připevnění nákladu, mnoho ventilů s rozličnými funkcemi, přístupnost zásobníků na odstraňování CO2, které jsou pod pravým sedadlem atd. Anton je samozřejmě veteránem, který už v Sojuzu letěl, ale pro mě to byla první příležitost „cítit“ skutečný, zcela nový a opravdový Sojuz, který se vydá do vesmíru!

Později dopoledne se k nám připojili specialisté ze Zvězdy, výrobce anatomicky tvarovaných sedadel. Zajistili pyrotechnické nálože sedadel a připojili externí dodávku stlačené vzduchu. To zajistí, že posádka zažije zvednutí sedadla z jeho obvyklé pozice. Během letového profilu Sojuzu jsou sedadla takto odjištěna a zvednuta před přistáním, aby poskytla ztlumení tvrdého dopadu.

Bohužel nám nebylo dovoleno pořizovat fotografie, ale na webových stránkách Eněrgie jsem našla tyto dvě fotky z podobné akceptace v minulém roce. Všimněte si zejména módních pokrývek hlavy!

Ruští kolegové kontrolují, je-li v novém Sojuzu všechno tak, jak má být.
Ruští kolegové kontrolují, je-li v novém Sojuzu všechno tak, jak má být.
Zdroj: https://plus.google.com/
Konstrukce v hale firmy Eněrgija, ve které se schovává zcela nový Sojuz.
Konstrukce v hale firmy Eněrgija, ve které se schovává zcela nový Sojuz.
Zdroj: https://plus.google.com/

Čtvrtek 24. dubna 2014

Možná si vzpomínáte, že jsem v prosinci minulého roku s Antonem vyrazila do Eněrgije, abychom uskutečnili ověření a akceptaci Sojuzu, který doveze Maxe, Reida a mého kolegu Alexe do vesmíru koncem května. Jak jsem tehdy napsala, je poměrně mimořádnou odměnou, když se tohoto procesu může zúčastnit neruský astronaut. No… stalo se to znovu!

Anton, Terry a já jsme se jako celá posádka dostali dnes dopoledne k ověření a akceptaci našeho vlastního Sojuzu! Jak nám bylo řečeno, něco takového se nestalo už roky.

Musím vám ale říci, že i když byly naše úkoly stejné, byl to úplně jiný pocit být uvnitř své vlastní vesmírné lodi. Jak se jen může člověk bezprostředně zamilovat do změti kabelů, hadic a kovu! Je prostě nádherná.“

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tomas Hacek
Tomas Hacek
9 let před

Nechci to nejak zakriknout, ale ta zenska ma teda stesti na takove nahody 🙂 Doufam ze budou jen prijemne, aby pak nepsala o balistic re-entry.
Ale fajn ze o tom pise a ze to tu tak prima prekladate.
Preklad je velmi dobry a ctivy (coz neni az tak samozrejme) a zdejsi format je mi mnohem sympatictejsi nez Google+ 🙂
Diky za clanek!

Michael Voplatka
Michael Voplatka
9 let před
Odpovědět  Tomas Hacek

Děkuji za pozitivní hodnocení. Jsem rád, že se Vám překlad líbí.

https://kosmonautix.cz/2015/06/01/kontrola-noveho-sojuzu/