Kosmotýdeník 82. díl (7.4. – 13.4.2014)

Máme za sebou již patnáctý týden tohoto roku a i tentokrát se podíváme na to nejdůležitější a nejzajímavější, co se dělo na poli kosmonautiky. Aktuální kosmotýdeník se bude zaobírat nečekaným problémem, který může ohrozit start zásobovacího Dragonu a opět jej odložit, podíváme se také na start dalšího armádního satelitu a neuteče nám ani start dalšího zásobovacího Progressu. Ani v tomto kosmotýdeníku nepřijde o závěrečný souhrn menších novinek a zajímavostí, který nám tento týden přinesl. Přejeme příjemnou neděli a dobré čtení.

Počítač zlobí a Dragon možná zase čeká

Již několikrát odložený start soukromé zásobovací lodi Dragon na misi SpX-3, tedy třetí zásobovací misi od společnosti SpaceX, je opět ohrožen dalším odložením. Tentokrát je však vina na rebelujícím počítači, který ovládá robotické rameno Canadarm. Dragon totiž na rozdíl od ruských zásobovacích lodí Progress a evropských ATV není schopen zakotvit sám, ale po příletu ke stanici je zachycen právě robotickým ramenem a to jej připojí ke spodnímu modulu Hramonny.

Logo mise SpX-3

Logo mise SpX-3
Zdroj: https://kosmonautix.cz/

Včera se totiž objevil problém se záložním počítačem robotické ruky, který musel být odstaven a zvažuje se, že pokud by mělo dojít k jeho výměně, musela by být uskutečněna vycházka do kosmického prostoru EVA, protože náhradní jednotka se nachází na jednom ze staničních nosníků a je nutno tam pro ni „dojít“. Otázkou není, zda se vycházka uskuteční, ale jde o to kdy.

Problémovým je tedy přístroj MDM, který zajišťuje komunikaci mezi jednotlivými přístroji umístěnými na nosníku stanice a proto počítač robotické ruky není v současnosti schopen obsloužit ruku po celém povrchu stanice.

Pokud by mělo k vycházce dojít již nyní, musel by být pondělní start lodi Dragon odložen, ale je tu ještě jedna možnost. Robotická ruka je v současnosti ovladatelná v hlavní ose stanice, tudíž by teoreticky s hlavním počítačem, na kterém nyní běží, připojit loď Dragon. Mohl by tedy nastoupit scénář, že Dragon odstartuje, bude připojen a až poté dojde k výměně počítače.

Konečně rozhodnutí NASA by mělo přijít buďto ještě dnes v odpoledních a večerních hodinách. Krom kontroly samotné ruky musí totiž proběhnout ještě celková prověrka většiny systémů umístěných na hlavním nosníku stanice. Vývoj situace budeme i nadále sledovat a informovat buďto na fóru, nebo na našem facebooku.

Edit: Zdá se, že zatím je rozhodnuto (na 90%), že přípravy na start odloženy nebudou a start Dragonu nebude odložen. Konečné rozhodnutí padne ještě dnes odpoledne.

Robotická ruka připojuje Dragon ke stanici

Robotická ruka připojuje Dragon ke stanici
Zdroj: http://media4.s-nbcnews.com/

Progress úspěšně doručil nové zásoby

Progres u ISS

Progres u ISS
Zdroj: http://www.spaceflightinsider.com/

9. dubna v 17:26 SELČ úspěšně odstartovala další z řadu ruských zásobovacích automatických lodí Progress, tentokrát s označením M-23. Na palubě 7 290 kg těžkého Progressu bychom našli 2 383 kilogramů nákladu. Největší část, 1215 kilogramů připadá na tzv. „suchý náklad“. Do této kategorie patří jídlo včetně čerstvého ovoce a zeleniny (celkem 367 kg), dále sanitární prostředky včetně náhradních zásobníků do ruských toalet (361 kg), čistící a desinfekční prostředky (90 kg), zdravotnický materiál (81 kg), osobní věci posádky včetně oblečení (20 kg). Zbytek „suchého nákladu“ spadá do obecných kategorií – pro výstupy do volného kosmu, systémy udržování života na stanici váží 138 kg, věci pro americký segment stanice váží 132 kg a vědecký materiál pro ruskou část váží 27 kilogramů.

Pokud opustíme kategorii „suchý náklad“, pak největší položkou na palubě, přesnější by bylo říci v nádržích, je palivo, které se natankuje na stanici (700 kg), dále je tu voda (420 kg), stlačený vzduch (26 kg) a stlačený kyslík (22 kg).

O předstartovních přípravách jsme mimochodem psali v jednom z našich minulých článků.

Progress se ke stanici úspěšně připojil ten samý den už po šesti hodinách letu v 23:14 SELČ a jeho dokovacím uzlem se stal modul Pirs. Posádka pak do modulu vstoupila a začala vykládat zásoby. Několik hodin po připojení se Progress také postaral o zvýšení oběžné dráhy stanice tak, aby byl připraven na další přílety ruských lodí.

Video ze startu si můžete prohlédnout zde.

Progress před připojením

Progress před připojením
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Atlas nesl další utajený satelit

Logo mise Atlas V-NROL-67

Logo mise Atlas V-NROL-67
Zdroj: http://i.imgur.com/

10. dubna v 18:45 SELČ se zažehly motory rakety Atlas V a raketa úspěšně vynesla na orbitu satelit NROL-67. Satelit s utajením armádním posláním je majetkem Národního průzkumného ústavu (National Reconnaissance Office). Byl to již 116. úspěšný start rakety Atlas v řadě za posledních dvacet let. Raketu provozovala společnost ULA, která se stará o všechny kosmické armádní zakázky americké vlády a po úspěšném startu nezapomněla dodat, že takovou spolehlivost a úspěšnost může zaručit jen ona. Což je další slovní příspěvek do debaty o tom, zda by americká vláda měla vyhlásit novou soutěž o vysílání tajných armádních satelitů, které by se účastnila i SpaceX se svým vylepšeným Falconem, což ULA samozřejmě nechce. O této rozepři jsme psali v jednom z minulých kosmotýdeníků.

Příprava na start

Příprava na start
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/

Mezinárodní den kosmonautiky

Včera, to je 12. dubna, byl mezinárodní den kosmonautiky. Tento den nebyl zvolen náhodou. Právě dvanáctého dubna 1961 startoval Jurij Gagarin na první kosmickou misi s lidskou posádkou, která se uskutečnila ze Země. 12. Dubna 1981 navíc startoval také první americký raketoplán Columbia na svoji první dvoudenní misi.

Tento den již tradičně patří mezi chvíle, kdy se více diskutuje o kosmonautice, a kosmické centra pořádají dny otevřených dveří, nejinak tomu bylo ani tentokrát. Také proběhlo několik vzpomínkových akcí na ty, kteří za to, aby posunuli lidské poznání, položili vlastní život a tím napomohli lidstvu naplnit jeho odvěkou touhu posouvat hranice a opodstatnit tak existenci naší společnosti.

Vostok 1 startuje na palubě je Jurij Gagarin

Vostok 1 startuje na palubě je Jurij Gagarin
Zdroj: http://www.spacefacts.de/

Columbia startuje a je zahájena éra raketoplánů

Columbia startuje a je zahájena éra raketoplánů
Zdroj: http://static.thisdayinaviation.com/

Kosmické mini-zprávy

I v tomto kosmotýdeníku se podíváme na několik zajímavých menších zpráv, které se týkají kosmonautiky. Předně velice povzbuzující zpráva pro ty, kteří by rádi pracovali na nějakém kosmickém projektu a řeší problémy s ověřeným software. NASA totiž uvolnila velkou část svého kosmického software a rozhodně to stojí za prozkoumání.

NASA vytvořila takovou trochu morbidní tipovací soutěž o konci sondy LADEE, která doposud zkoumala řídkou měsíční atmosféru. Právě o ní jsme se rozepsali u nás na blogu.

Velice zajímavé informace o slovenském raketovém výzkumu se objevili na našem fóru. Rozhodně to stojí za pozornost a možná i inspiraci.

Vozítko Curiosity dál provádí výzkum na Marsu a zásobuje nás zajímavými fotografiemi. Aktuálně se chystá na vrtání a odběr vzorků v oblasti Kimberley, Zajímavé fotografie jsou pak zde, zdezde.

 

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://kosmonautix.cz/wp-content/uploads/2017/06/2014/03/sp3.png
http://media4.s-nbcnews.com/i/newscms/2014_15/320076/140412-spacex2_16054d401985efbe0d0ac1d057b79a82.jpg
http://www.spaceflightinsider.com/wp-content/uploads/2014/04/progress-647×428.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/ISS-28_Progress_M-11M_supply_vehicle_departs_from_the_ISS.jpg
http://i.imgur.com/5z0y17Q.jpg
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1.0-9/155146_634642203271849_1788647498_n.jpg
http://www.spacefacts.de/graph/drawing/drawings2/vostok-1_launch.jpg
http://static.thisdayinaviation.com/wp-content/uploads/tdia//2012/04/934x1172xSpace-Shuttle-Columbia-STS-1-launch-from-Launch-Complex-39A-Kennedy-Space-Center-0700+03-11-April-1981.jpg.pagespeed.ic.YX9Bg5ZzqU.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 82. díl (7.4. – 13.4.2014)”

  1. slappy Redakce napsal:

    Díky za pravidelný přehled.
    Neodpustím si zase přidat videa ze dvou starů.

    Dramatický sestřih zmiňovaného startu Atlasu V:
    http://www.youtube.com/watch?v=Edk-0rnyxI8

    Startovalo se i západním směrem – své kosmické kapacity připomněl Izrael:

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.