Kosmotýdeník 64. díl (2.12. – 8.12.2013)

Pravidelný souhrn kosmonautických událostí z uplynulého týdne je opět připraven k vašemu přečtení. Tento týden nebyl tak bohatý na velké události jako ten minulý, přesto se udály věci, které je třeba připomenout. Už minulou neděli úspěšně odstartovala čínská raketa s měsíční sondou Chang’e 3, která má přistát na povrchu našeho přirozeného satelitu. Falcon 9 v1.1 úspěšně zvládl svůj premiérový start směřující na geostacionární dráhu. Loď Cygnus od OSC už zná datum svého prvního operačního startu a dnešní kosmotýdeník uzavřeme zprávou o tom, jak se daří MAVENu na jeho cestě k Marsu.

Falcon úspěšně odstartoval

Falcon 9v1.1 s družicí SES-8 úspěšně odstartoval

Falcon 9v1.1 s družicí SES-8 úspěšně odstartoval
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/

Po dvou neúspěšných pokusech, o kterých jsme vás informovaly v minulém kosmotýdeníku se nakonec podařil start druhého exempláře vylepšeného Falconu 9 ve verzi 1.1. Start se uskutečnil 3. prosince ve 23:41 SEČ z floridského stanoviště firmy SpaceX a to dokonce hned na první odpočítávání. Zatímco start rakety samotné byl už druhý, práce pro druhý stupeň byla premiérová. Hlavní úkol totiž bylo vůbec poprvé pomocí nosiče Falcon dopravit náklad na geostacionární dráhu, k čemuž bylo potřeba restartovat ve vesmíru druhý stupeň nosiče pohánění motorem Merlin 1D Vacuum, kterému se při prvním letu zkušební druhý zážeh nezdařil vinou zamrznutí vedení palivového potrubí. Pro tento let bylo potrubí obohaceno o izolaci a restart se bez problémů podařil. Družice SES-8 se pak oddělila od druhého stupně a úspěšně domanévrovala na svoji finální oběžnou dráhu.

Společnost SpaceX tak úspěšně vstoupila na lukrativní půdu nosičů, které dokáží dopravovat náklad na geostacionární dráhu, což je žádaná dráha pro telekomunikační satelity.

Povedený záběr z nočního startu Falconu 9

Povedený záběr z nočního startu Falconu 9
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/

Čína u Měsíce

Minulou neděli úspěšně odstartoval čínský lander s měsíčním vozítkem Chang’e 3, který by měl být po třiceti sedmi letech prvním lidským výtvorem, který se pokusí na Měsíci měkce přistát. Start proběhl v daný čas a bez jediného škobrtnutí nasměřoval náklad k Měsíci. Aktuálně se Chang’e 3 usadila na oběžné dráze ve výšce 100 kilometrů na měsíčním povrchu a připravuje se na závěrečnou fázi, kdy zbrzdí a následně by měla přistát na povrchu. Přistání by mělo proběhnout v oblasti Sinus Iridium, kterou už z oběžné dráhy zkoumala čínská sonda Chang’e 2. Konkrétní místo není ještě jisté, ale zdá se, že by to měl být kráter Laplace A. Misi budeme i nadále sledovat. Je dobré připomenout, že okolnostem startu i samotné mise se na našem blogu věnuje tento článek a pokud chcete sledovat aktuální vývoj, sledujte buďto toto vlákno na našem fóru, nebo náš facebook.

Předpokládané místo přistání čínského landeru Chang'e 3

Předpokládané místo přistání čínského landeru Chang’e 3
Zdroj: http://www.unmannedspaceflight.com/

Povedené záběry z oddělení Chang'e 3 od posledního stupně rakety CZ-3B

Povedené záběry z oddělení Chang’e 3 od posledního stupně rakety CZ-3B
Zdroj: http://www.unmannedspaceflight.com/

Cygnus poletí v prosinci

Cygnus

Cygnus
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Druhý exemplář druhé soukromé zásobovací lodě Cygnus, která má dopravovat náklad na ISS už zná datum svého startu. Start by měl proběhnout 18. prosince a o tři dny později by se loď měla připojit k ISS. Půjde o první operační let, nikoli už zkušební a loď tak zahájí svou operační službu.

Cygnus je nepilotovaná zásobovací loď od společnosti Orbital Sciences Corporporation s nosností dvou tun nákladu, která při návratu shoří v atmosféře. Tento start bude výjimečný také užitým nosičem, poletí totiž poprvé vylepšená verze rakety Antares od stejné společnosti. Raketa totiž bude mít vylepšený horní stupeň, který má označení Castor 30B.

MAVEN korigoval

MAVEN, který aktuálně míří k Marsu, úspěšně provedl první z korekčních manévrů, které při přeletu k Marsu bude muset vykonat. Manévr změnil rychlost sondy o 4,8 m/s. Zatím MAVEN provedl kontrolu svých palubních přístrojů Neutral Gas & Ion Mass Spectrometer, LASP a IUVS, jejichž kontrola dopadla dobře. Pro zkoušky systému IUVS se palubní ultrafialový spektrograf zaměřil na zkoumání meziplanetárního vodíku. Během příštího týdne by měl IUVS zaměřit svůj zrak na zbytky ohonu komety ISON.

Vzájemná poloha sond MAVEN a Mangalyaan

Vzájemná poloha sond MAVEN a Mangalyaan
Zdroj: http://img845.imageshack.us/

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.nasa.gov/
http://www.nasaspaceflight.com/
http://www.kosmonaut.cz/

Zdroje obrázků:
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/967166_10153613943035131_1300808683_o.jpg
http://diit.cz/sites/default/files/images/2176/spacex_falcon9_v11.jpg
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/856896_10153630061450131_916949291_o.jpg
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=31560
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=31550
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Cygnus_Orb-D1.5.jpg
http://img845.imageshack.us/img845/6524/sb56.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.