ŽIVĚ A ČESKY: Vandenberg, Falcon a Starlink

Starlink

V dnešním tradičně krátkém předstartovním článku, se zaměříme na další start Falconu 9, s další várkou družic Starlink. Ovšem, tentokrát bude tento start zpestřený tím, že pod aerodynamickým krytem se nebudou ukrývat jen Starlinky, ale i sekundární náklad, v podobě orbitálního tahače D-Orbit ION SCV009. A jelikož se jedná o misi mířící do druhé orbitální slupky, která má sklon vůči rovníku 70°, tak start proběhne z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii. O přistání na mořské plošině Of Course I Still Love You se pokusí první stupeň s výrobním číslem B1071, který poletí posedmé. Náš přenos spustíme klasicky zhruba patnáct minut před startem tedy okolo 17:30.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 29. ledna v 17:47:30 SEČ
  • Místo startu: Rampa SLC-4E, Vandenbergova letecká základna, Kalifornie
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1071, který poletí posedmé)
  • Primární náklad: 49 kusů družic Starlink + orbitální tahač firmy D-Orbit
  • Hmotnost nákladu: cca 15 000 kilogramů
  • Finální oběžná dráha: Nízká oběžná dráha se sklonem 70° vůči rovníku a výškou 570 kilometrů
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině OCISLY

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 17:30 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 18:30 30. ledna
SpaceX posouvá start na zítřek (31. ledna) v 17:15 SEČ. Abyste nemuseli rolovat ke dva dny starému článku, připravíme pro Vás zítra nový článek.

EDIT 15:05 30. ledna
SpaceX posouvá start na 21:26 SEČ. Náš přenos tak začne ve 21:10.

EDIT 14:05 30. ledna
Start má proběhnout dnes v 17:29. Přenos tedy začne v 17:15 SEČ.

EDIT 15:00 29. ledna
SpaceX se rozhodla odložit start o 24 hodin, aby bylo možné dokončit předstartovní kontroly. Letět by se tak mělo 30. ledna v 17:34 SEČ, takže náš přenos by začal v 17:20.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://nextspaceflight.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://i.headtopics.com/…african-countries-getting-st-1615746258123034624.webp

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Vandenberg, Falcon a Starlink”

  1. Ondřej J. napsal:

    Nestačilo by článek připnout na vrch místo zakládání nového?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Připínání článků využíváme spíše při příležitostech průběžně aktualizovaných psaných přenosů, které trvají několik dní. Snažíme se připínáním šetřit, protože některé čtenáře mate, kdy článek odepneme a on se vrátí na své správné místo, kam patří.
      Navíc pohled na větší množství aktualizací v tomto článku může být pro některé uživatele také matoucí. Vás to možná nemate, ale lidé jsou různí. Nevím, jak dlouho náš web navštěvujete, ale před nějakými pět i lety jsme měli v diskusi na našem webu (cela vážně míněnou) debatu, ve které si někteří čtenáři stěžovali, že je mate používání výrazů „dnes“ a „zítra“ v našich článcích. Marné bylo mé vysvětlování, že každý článek má datum kdy vyšel a že si myslím, že není až tak pracné si domyslet, o jakém časovém rámci tu hovoříme. Byl jsme velmi překvapen, kolik lidí s tím mělo problém. Od té doby jsem tedy hodil své ideály o internetových uživatelích za hlavu a snažíme se dělat vše pokud možno jasně, někdy možná až polopatě. Celkově tedy bude za účelem jednoznačné srozumitelnosti lepší vydat článek nový.

      • Ondřej J. napsal:

        Web navštěvuji dlouho a vím o těchto diskuzích, pravidelně se opakují, občas se zapojím. Ohledně tématu „včera, dnes a zítra“ já byl v táboře, které si přálo natvrdo a jednoznačně (z vašeho úhlu polopaticky) psát datumy, ve výsledku diskuzí na toto téma myslím postupně ubylo, takže to zřejmě byl správný krok = soustředění se na obsah, nikoliv formu.
        Co se týče připínání/zakládání nového článku, po přehodnocení Vám dávám za pravdu, konec konců s tím máte nejvíc zkušeností. Možná by nebyl od věci model nový den = automaticky nový článek u startů typu starlink. Jen by asi bylo vhodné začít dávat do názvu číslo mise (jako elonx), aby jsme se v těch startech spacex a jejich šílené a vzrůstající kadenci neztratili.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za tip, mohu to promyslet. My už se to snažíme odlišovat třeba těmi náhledovými obrázky, které vždy patří k jednomu startu. Ale chápu, že název mise třeba v nadpisu by byl asi ještě lepší. Faktem je, že žádný systém není dokonalý a vždy to bude někomu nevyhovovat.

      • Ondřej J. napsal:

        Ještě technická – mohu si změnit zobrazovaný username na normální jméno?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Domnívám se, že sám na to nemáte práva. Ale pokud chcete, stačí napsat, měl bych mít práva Vám jej v systému změnit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.