ŽIVĚ A ČESKY: Falcon startuje dvakrát během půl hodiny

Včera večer jste mohli na našem webu číst článek o chystaném startu rakety Falcon 9 s čtyřiceti družicemi konstelace OneWeb. SpaceX se ale rozhodla kvůli dodatečným kontrolám rakety start odložit o dvacet čtyři hodin. Díky tomuto odkladu tak vznikla situace, kdy nás čekají dva starty Falconu 9 během pětatřiceti minut. Jako první poletí Falcon 9 s družicemi Starlink a následovat bude odložená mise s OneWeby, o které si můžete více přečíst zde. Nyní se ale pojďme podívat na misi Starlink 2-4. Poletí na ní nový první stupeň B1075. Ten se pokusí o přistání na mořské plošině OCISLY, která bude čekat přibližně 662 kilometrů od místa startu. Starlinky při této misi budou vyneseny na nízkou oběžnou dráhu s počáteční výškou 213 × 333 kilometrů a sklonem 70° vůči rovníku. Při této misi ještě nebudou na oběžnou dráhu vyneseny družice druhé generace, ale stále jeden a půl té generace. Vzhledem k tomu, že byl start s OneWeby odložen a mezi starty je pouze pětatřicet minut, tak pokud se uskuteční první start podle plánu, spojíme naše vysílání do jednoho dlouhého přenosu.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 10. ledna v 05:55 SEČ
  • Místo startu: Rampa SLC-4E, Vandenbergova letecká základna, Kalifornie
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1075, který poletí poprvé)
  • Náklad: 51 družic Starlink
  • Celková hmotnost nákladu: 15 300 kilogramů
  • Doručovací oběžná dráha: Nízká oběžná dráha s výškou 213 × 333 kilometrů a sklonem 70° vůči rovníku.
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině OCISLY, která čeká 662 kilometrů od místa startu.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 05:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 5:20 10. ledna
Dvojitý přenos nebude. SpaceX kvůli špatnému počasí posouvá start mise Starlink 2-4 na 11. ledna v 5:02 SEČ. Náš přenos tak začne ve 4:45. Stále však platí, že by dnes v 5:50 měl odstartovat Falcon 9 s družicemi OneWeb – náš přenos začne v 5:35 SEČ.

EDIT 4:45 10. ledna
SpaceX kvůli špatnému počasí posouvá start Falconu 9 na misi Starlink 2-4 o více než hodinu na 6:35. Z tohoto důvodu by letěl jako první Falcon s družicemi OneWeb. Vyměnili jsme proto okno přehrávače, který je vložen do článku. Stále platí, že bychom v případě dvojitého startu odvysílali vše v jednom přenosu – jen se teď změnilo, ve kterém by to bylo.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/…/2021/12/Starlink-deploy-july-2021-NSF.png

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.