Kosmotýdeník 529 (31.10. – 6.11.)

Sedm dní nás dělí od poslední neděle a je tedy ideální čas si opět shrnout to nejzajímavější, co uplynulých sedm dní přineslo v kosmonautice. Kosmotýdeník se tentokrát podrobněji podívá na výsledky kontrolní komise, která řešila, proč došlo k chybám u navigačního softwaru pro sondu Psyche. Zároveň se podíváme na to, co tato komise doporučila, aby se to znovu už nedělo v rámci celé JPL. V dalších tématech se podívám na ruský start rakety Sojuz 2.1b, start Falconu Heavy, převoz SLS a na další témata. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Psyché a další mise z JPL dostanou posily

Sonda Psyche

Sonda Psyche
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Sonda Psyché si letos vybrala smolný rok. Když už tak tak měla startovat, tak se našly softwarové chyby a nakonec odstartovat nemohla. Kvůli tomu vznikla nezávislá kontrolní komise, která byla svolána, aby zjistila, proč došlo k tak závažné chybě a mise musela být relativně blízko startu odvolána. Zatímco Psyche dostala druhou šanci a pracuje se na tom, aby odstartovala v novém termínu, zaměřila se zmíněná komise na celkový stav řízení kosmických projektů v JPL a doporučila některé změny, které povedou k odkladu jedné mise a posílení misí zbylých.

Komise zjistila, že významným faktorem zpoždění byla nerovnováha mezi pracovním zatížením a dostupnými pracovními silami v JPL. V jednotlivých týmech různých misí bylo málo lidí a měli toho na starost moc. NASA proto bude v nadcházejících měsících úzce spolupracovat s vedením JPL na řešení problémů uvedených ve zprávě. Rada se znovu sejde na jaře 2023, aby zhodnotila dosažený pokrok.

Pro misi Psyche rada doporučila navýšení počtu zaměstnanců, zavedení otevřené komunikace a lepšího systému podávání zpráv, jakož i posílení systému zpětné kontroly, aby se lépe a dříve přišlo na to, jaké problémy by mohly ovlivnit úspěch mise.

V reakci na to byl projekt Psyche nyní doplněn o zkušené vedoucí pracovníky a zaměstnance, včetně obsazení pozic hlavního inženýra projektu a vedoucího týmu vývoje navigace. JPL také vytvořila tým, který aktivně řídí nedostatek personálu v rámci dalších kosmických projektů v JPL.

Komplex JPL

Komplex JPL
Zdroj: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/

„Vítáme tuto příležitost vyslechnout si závěry nezávislé revizní komise a mít možnost řešit objevené problémy,“ řekl Thomas Zurbuchen, zástupce administrátora Ředitelství vědeckých misí NASA ve Washingtonu. „Naším úkolem je všimnout si problémů včas – tato zpráva je v podstatě kanárkem v uhelném dole – a řešit je (Pojem kanárek v uhelném dole je idiom vycházející z reálných historických událostí. Horníci totiž v dolech používali kanárky jako indikátory případného šíření jedovatých plynů. Pokud se dolem šířil nebezpečný plyn, kanárci jako první padali k zemi a horníci mohli včas opustit důl). Informace, jako je tato, nám pomohou nejen u sondy Psyche, ale také u nadcházejících klíčových misí, jako je Europa Clipper a Mars Sample Return.“

Nezávislá kontrolní komise se zabývala také JPL jako celkem. Ve zprávě uvedla doporučení k řešení toho, co označila za nedostatečné personální zajištění aktivních projektů – jak co do počtu pracovníků, tak co do zkušeností, jakož i erozi technické zdatnosti liniových organizací a postpandemické pracovní prostředí.

V reakci na to se pracuje na změnách organizační struktury JPL a na revizích, které mají spolu s dalšími opatřeními zvýšit institucionální přehled a dohled nad misemi včetně Psyche. JPL také zavádí nové interní personální přístupy a spolupracuje s průmyslovými partnery na podpoře personálních potřeb a zdvojnásobení úsilí o posílení zkušeného vedení na všech úrovních.

„Oceňuji promyšlenou práci nezávislé kontrolní komise pro Psyche,“ řekla Laurie Leshin, ředitelka JPL. „Členové komise v uplynulých měsících pilně pracovali, aby pomohli JPL odhalit a pochopit problémy související se zpožděním startu sondy Psyche. Jejich poznatky pomáhají JPL a NASA podniknout kroky nezbytné k zajištění úspěchu mise Psyche i budoucích misí.“

Sonda VERITAS bude odložena

Sonda VERITAS bude odložena
Zdroj: https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/

Nicméně vše má svou cenu a tak zatímco se někde posilovaly týmy, tak došlo jinde ke kompromisům. Například u připravované mise VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy), kde většina týmu byla přerozdělena k jiným týmům a projekt tak byl odsunut nejméně o tři roky. Tato volba by měla umožnit zkušeným pracovníkům JPL dokončit vývoj stěžejních misí, které jsou ve vývoji dále. Odklad mise VERITAS, která je v počáteční fázi přípravy, by rovněž uvolnil další zdroje, které by umožnily pokračování mise Psyche, a pozitivně by ovlivnil další potřeby financování jiných planetárních projektů.

VERITAS je mise pod vedením JPL, jejímž cílem je pátrat po vodě a vulkanické činnosti na Venuši. V roce 2021 byla vybrána jako jeden ze dvou návrhů sond k Venuši v rámci programu Discovery, což je řada nízkonákladových konkurenčních misí vedených jedním hlavním vědeckým pracovníkem. Mise, na níž se plánuje podílet Italská kosmická agentura, Německé středisko pro letectví a kosmonautiku a Francouzská kosmická agentura, měla původně odstartovat v prosinci 2027. Nyní je start mise naplánován nejdříve na rok 2031.

Pro odklad mise VERITAS JPL odstaví své řídicí a technické týmy pro tuto misi a uvolní zaměstnance pro jiné projekty, zatímco financování podpory vědeckého týmu bude pokračovat.

Kosmický přehled týdne:

V pátek ve 12:50 SEČ odstartovala čínská raketa CZ-3B, která vynesla na oběžnou dráhu telekomunikační družici ChinaSat 19. Cílem byla dráha přechodová ke geostacionární. Tato družice je náhradní za dříve vypuštěnou a již nefunkční družici ChinaSat 18, která byla původně vypuštěna na stejné raketě v srpnu 2019. Poté, co byl start tohoto nákladu potvrzen jako úspěšný, se ukázalo, že družice měla na oběžné dráze kritickou poruchu a nebyla schopna komunikovat. Družice ChinaSat vlastní společnost China Satellite Communications. Jedná se o komunikační družice, které jsou vyráběny pro nejrůznější komunikační účely Číny. Poskytují spolehlivé spojení s vysokou přenosovou rychlostí pro rozhlasové a televizní stanice. Tato konkrétní družice bude pokrývat pacifické obchodní trasy, zejména ve východním Pacifiku a na západním pobřeží Severní Ameriky.

SpaceX se pochlubila fotografií, na které je dvoustý vyrobený druhý stupeň pro raketu Falcon 9. Druhé stupně raket Falcon 9 jsou na jedno použití a vyrábí se pro každý jeden start nové.

Dvoustý vyrobený druhý stupeň pro Falcon 9

Dvoustý vyrobený druhý stupeň pro Falcon 9
Zdroj: https://www.teslarati.com/

Společnost Virgin Galactic miliardáře Bransona oznámila, že po vyšetřování problémů s motorem na jejich malém suborbitálním raketoplánu VSS Unity je opět připravena k letům na hranici kosmického prostoru. Raketoplány umožňují zažít pár minut ve stavu mikrogravitace. Nové testovací lety by měly začít v lednu, zatímco s prvními komerčními lety se počítá někdy v polovině roku 2023. Nová cena letenky je 450 000 dolarů. Virgin také informovala o tom, že spolupracuje s italským letectvem, či firmou Axiom na vědeckých letech, kdy na palubě budou experimenty, které budou vystaveny krátce stavu mikrogravitace. Podobné služby nabízí také společnost Blue Origin na jejich suborbitálním raketovém stroji New Shepard. Nicméně lety New Shepardu jsou aktuálně zastaveny kvůli nehodě při posledním nepilotovaném letu.

Přehled z Kosmonautixu:

Jako vždy naleznete v této rubrice přehled všech témat, kterým jsme se věnovali v rámci článků. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní připomenout. Hned na začátku jsme byli svědky startu čínské rakety CZ-5B, která vynášela druhý a poslední laboratorní modul pro kosmickou stanici Tiangong. Start jsme sledovali Živě a česky. Pozitivní zpráva přišla i z přípravy mise Psyche, která dostala druhou šanci na svůj start. Tento týden jsme vám také oznámili několik novinek ohledně našich komentovaných přenosů. Ty se jednak přesouvají zpět na YouTube a zároveň jsme ve spolupráci s MallTV spustili kanál s anglickými videy o kosmonautice. Hlavní událostí týdne byl start Falconu Heavy, který jsme neviděli startovat už přes tři roky. Start jsme samozřejmě sledovali Živě a česky. Další zpráva vám představila nové fotky Měsíce, které při svém průletu kolem Země pořídila sonda Lucy. Nejmenší radar, který navíc poletí na CubeSatu, další z inovací pro svět malých družic. Evropská sonda Mars Express pořídila nová měření marsovského měsíce Phobos. Vyšel také nový díl pravidelného měsíčního video přehledu Vesmírné výzvy. Další Živě a česky komentovaný start sledoval vzlet rakety Falcon 9, která vynášela evropskou telekomunikační družici Eutelsat Hotbird 13G. Věnovali jsme se také první a hned veleúspěšné indické sondě určené pro průzkum Marsu, která však nedávno ukončila svoji činnost. CubeSat CAPSTONE má ověřit specifickou oběžnou dráhu u Měsíce, kterou bude využívat stanice Gateway. Jeho cesta k dráze je však plná překážek a selhání. Nyní se však zdá, že je vše na dobré cestě. Rusko startem rakety Sojuz 2.1b dokončilo stavbu své družicové sítě včasné výstrahy. Další přenos Živě a česky sledoval pokus společnosti RocketLab zachytit první stupeň rakety Electron. Pokus úspěšný nebyl, nicméně samotný start ano. Podívali jsme se také na aktuální jízdní řád komerčních pilotovaných lodí. Na svůj první pilotovaný start stále čeká Starliner. Vyšel také nový díl seriálu Vesmírná technika. V neděli jsme pak pro vás připravili Živě a česky komentovaný přenos ze startu rakety Antares 230+, která měla vynášet nákladní automatickou loď Cygnus NG-18. Bohužel došlo chvíli před startem k odkladu.

Snímek týdne:

Raketa SLS se vydala z haly VAB opět na rampu 39B na Floridě. Přichází tak čas na další pokus o start, při kterém se na premiérovou misi vydá raketa SLS a v rámci mise Artemis I vyšle loď Orion k Měsíci. Aktuálně je start plánován na 14. listopadu a startovní okno se otevírá po šesté hodině ranní SEČ. Přesný čas startu však zatím nebyl oznámen.

Převoz rakety SLS na rampu, ze které by měla 14. listopadu odstartovat
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/

Video týdne:

V úterý 1. listopadu jsme se po více jak třech letech dočkali dalšího startu Falconu Heavy – v současnosti stále nejsilnější rakety současnosti (dokud neodstartuje SLS, či Super Heavy Starship). Mise samotná nesla označení USSF-44 určená pro americké Kosmické síly. Zatímco centrální stupeň využil veškeré palivo, aby urychlil druhý stupeň, který vezl náklad na geostacionární dráhu (a tedy nepřistál), oba boční stupně synchronně přistály na Floridě. Video z jejich přistání je videem týdne. Kdo chce video s parádním zvukem, bude ho možná zajímat i toto.

Zdroje informací:
https://space.skyrocket.de/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.teslarati.com/…Oct-2022-SpaceX-200th-Falcon-S2-1-crop-c-2048×1071.jpg
https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/52477728998/in/dateposted/
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/psyche_for_release_nov_4.jpg
https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/original_images/VERITAS_over_Venus_scene_final.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/PtbNRreHV6SiNLHe9jzkMa.jpg
https://images.squarespace-cdn.com/…M84NCOL9FPMYNQQBA0BE/IMG_3634.jpg?format=1000w

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 529 (31.10. – 6.11.)”

  1. pave69 napsal:

    Ta zpráva JPL trochu připomíná známý vtip, kdy JPL prohraje závod veslic a komise zjistí, že příčinou bylo málo lidí. Zavedou tedy pozice vedoucího vývoje upevnění vesel, šéfa masérů a posílí komunikační oddělení.
    Nezbývá než doufat, že přidají i nějaké veslaře a jen to zapomněli zmínit.

  2. Spytihněv napsal:

    Asi lepší, když to odnesla VERITAS než třeba Europa Clipper nebo samotná Psyche. Osobně jsem rád i za přetrvání DAVINCI+, i když délka její mise bude ve srovnání s VERITAS vyloženě epizodní. Určitě jako obvykle lze i ukázat prstem na konkrétního inženýra, který to zvoral, ale to už si vyřeší NASA interně. A pokud opravdu posílí ostatní týmy a nějaké vnitřní mechanismy, tak jedině dobře. I když samozřejmě výstupy pro média jsou plné frází. Ale tak už to chodí.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.