Okolo světa s Pleiades Neo 3

Velká pyramida v Gíze, tak jak jí z výšky 620 km vyfotila družice Pleades Neo-3.

Evropský nosič Vega absolvoval 29. dubna velmi důležitý návrat do služby. Ovšem zajímavý byl i náklad. Na oběžnou dráhu totiž vynesl snímkovací družici nové generace  Pleiades Neo 3, kterou vyrobila společnost Airbus. Rozlišení je 30 centimetrů na pixel a jde tedy o jednu z nejlepších komerčních družic na trhu. Start se povedl a zmíněná družice dělá přesně to, na co byla navržena – pořizuje naprosto fantastické snímky, které jsou nejen ostré, ale lze ocenit i barevné podání. Pojďme se tedy podívat a společně „pokochat“ nad krásami Země z vesmíru. Naše krátká cesta započne v Egyptě, kde se nachází poslední z původních 7 divů světa.

Velká pyramida v Gíze, tak jak jí z výšky 620 km vyfotila družice Pleades Neo-3.

Velká pyramida v Gíze, tak jak jí z výšky 620 km vyfotila družice Pleades Neo-3. Zdroj: Airbus Defence and Space

Na fotografii je velká Cheopsova pyramida, fotografovaná 20. května 2021. Stavba má čtvercovou základnu a jedna strana měří 230 m a dodnes je cílem turistů z celého světa. Celý komplex v Gíze je dodnes obestřen tajemstvím. Probouzí fantazie badatelů a není divu. Tyto úctyhodné stavby jsou v mnoha ohledech jedinečné. Po Egyptě nás naše cesta na oběžné dráze zavede do Říma: tady je Castel Sant’Angelo neboli Andělský hrad, postavený jako mauzoleum císaře Hadriána z roku 123 nl (dokončená 139). Tato stavba je dnes národním muzeem.

Andělský hrad je monumentální kruhová stavba v Římě. Vybudována byla na pravém břehu Tibery mezi lety 135–139.

Andělský hrad je monumentální kruhová stavba v Římě. Vybudována byla na pravém břehu Tibery mezi lety 135–139. Zdroj: Airbus Defence and Space

Třetí snímek z družice nás zavede nad hlavní město Spojených států a ukazuje Kapitol, sídlo Kongresu Spojených států. Neoklasicistní styl budovy, inspirovaný Římem a Athénami vzbuzuje dojem stáří, ale opak je pravdou. Jde ovšem o jednu z nejznámějších budov na světě.

Kapitol byl postaven ve dvou fázích, v letech 1793 až 1823 a poté rozšířen v letech 1851 až 1863. Budova byla později mnohokrát přestavována a restaurována.

Kapitol byl postaven ve dvou fázích, v letech 1793 až 1823 a poté rozšířen v letech 1851 až 1863. Budova byla později mnohokrát přestavována a restaurována. Zdroj: Airbus Defence and Space

Dalším cílem je Dubaj na středním východě. Díky moderní architektuře a velkolepé, nebo dokonce gigantické stránce některých budov, jako je hotel Burj-al-Arab, Palmové ostrovy nebo nejvyšší budova na světě Burj Khalifa, je Dubaj častím cílem družic.

Na obrázku je Ain Dubaj, největší ruské kolo na světě s výškou 210 metrů. Nachází se na ostrově Bluewaters, v těsné blízkosti Palmových ostrovů, umělého ostrova ve tvaru palmy.

Na obrázku je Ain Dubaj, největší ruské kolo na světě s výškou 210 metrů. Nachází se na ostrově Bluewaters, v těsné blízkosti Palmových ostrovů, umělého ostrova ve tvaru palmy. Zdroj: Airbus Defence and Space

A krátkou pouť po světě dokončíme návštěvou Šanghaje. Nejlidnatějšího města Číny, kde žije více než 28 milionů obyvatel. Konkrétně navštívíme okrsek Pchu-tung na břehu řeky Chuang-pchu, kde je nepřehlédnutelná televizní věž Oriental Pearl Tower. Se svými 468 metry byla nějakou dobu nejvyšší budovou v Číně. V roce 2007 ji svou výškou překonala až budova finančního centra Shanghai World Financial Center.

Na obrázku je monumentální televizní věž Oriental Pearl Tower, která je vysoká 468 metrů. Její návštěvnost přesahuje 3 miliony lidí ročně. Kousek od ní je možné vidět kruhový objezd Mingšu.

Na obrázku je monumentální televizní věž Oriental Pearl Tower, která je vysoká 468 metrů. Její návštěvnost přesahuje 3 miliony lidí ročně. Kousek od ní je možné vidět kruhový objezd Mingšu. Zdroj: Airbus Defence and Space

Zdroje obrázků:
https://www.un-autre-regard-sur-.jpg
https://www.un-autre-regard-sur.jpg
https://www.un-autre-regard-sur.jpg
https://www.un-autre-regard-sur.jpg
https://www.un-autre-regard-sur.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Okolo světa s Pleiades Neo 3”

  1. kuban napsal:

    nevěděl by prosím někdo detaily ohledně Pleiades Neo 3?
    povedlo se mi jenom najít, že má

    1kW

    pravděpodobně 1.3m zrcadlo na S950 platformě, mono + stereo + tri-stereo snímkování

    spektrální filtry: Deep Blue (podvodní), Blue, Green, Red, Red Edge (vegetace), Near-infrared

    šířka snímání 14km

    Ka-band + laserovou komunikaci EDRS 1.8Gbit/s – 40TB denně

    • Karel Zvoník Redakce napsal:

      Jaké konkrétní detaily by Vás zajímaly?

      • kuban napsal:

        třeba pohon, kolik má paliva, orientace v prostoru (má setrvačníky?), rozměry, jestli snímkuje jenom kolmo dolů nebo jestli dělá i šikmé snímkování nebo jaký je použitý snímač (je to CMOS?)

      • Karel Zvoník Redakce napsal:

        Družice PN neváží více než tunu, cca 920 kg. Za den je schopná nasnímkovat půl mil. km². Družice jsou duální. Budou tedy využity i armádou. Velikost zrcadla je 1,35 m. Konstelace má mít celkem 4 družice tohoto typu. Snímky produkované každým satelitem budou přeneseny palubním laserovým telekomunikačním systémem poskytovaným společností Tesat Spacecom na družice EDRS obíhající na geostacionární oběžné dráze. Rychlost autorizovaná těmito terminály, dosahující 1,8 gigabitů, umožní přenos 40 terabajtů shromážděných dat denně. Pokyny jsou přenášeny řídícím centrem v reálném čase pomocí pásma Ka. Přesné rozměry a detaily o pohonu nejsou veřejnosti známé. Pokud Vás zajímají doporučuji kontaktovat například společnost Airbus.

  2. marcellino4 napsal:

    Ahooj,

    Fotky su naozaj uzasne. Chcel by som za opytat, ci existuje web kde si vieme pozriet lubovolnu lokalitu podla vzoru google maps?

    Dakujem

  3. PetrDub napsal:

    Nádhera – jen bych všem doporučil se podívat na odkazované originální obrázky. Ta úroveň detailů a celková kvalita je opravdu ohromující.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.