Pouzdro Chang’e 5 přistálo

Máme potvrzené dosednutí návratového pouzdra se vzorky lunárních hornin v prefektuře Wu-lan-čcha-pu ve Vnitřním Mongolsku.
16. prosince 19:20

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Pouzdro Chang’e 5 přistálo”

  1. JirkaBerka napsal:

    Tak samozřejmě jedná se o výborný výsledek. Ale s tím přistáním na Marsu je to přece jen trošičku jiný level. Musí se vzít do úvahy množství paliva pro opuštění Země, zabrždění na oběžné dráze, přistání v atmosféře, překonání většího gravitačního zrychlení při opětovném startu a odlet z Marsu směrem k Zemi. Předpokládám, že při prvním pokusu si nebudou vyrábět palivo rovnou na povrchu Marsu. To, co jsem vyjmenoval jsou v podstatě jen váhové problémy a omezení daná nosností rakety, ale budou i problémy, které jsou technologické. Potřebují tepelný štít pro zabrždění v řídké atmosféře, potřebuji technologii pro přistání, buďto vaky nebo nějakou obdobu skycrane. Číňané jsou sice mistři v kopírování, ale v tomhle případě neexistuje moc možností, kde vzít originální technologie. Takže jako první krok na cestě k Marsu je současný úspěch výborný, ale ještě to chvilku potrvá.

  2. Vaclav napsal:

    Je až neuvěřitelné co dokázali a hned při prvním pokusu. Navíc je to scénář pro návrat vzorků z Marsu a úspěšně vyzkoušený. V nevyhlášeném závodě o vzorky z Marsu vedou o parník.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.