OBRAZEM: Sbalený rover Perseverance

Rover Perseverance byl uzavřen do ochranného pouzdra, které se postará, aby se citlivému vozítku nic nestalo během vstupu do atmosféry Marsu. Šestikolové vozítko bylo již dříve v čisté místnosti Kenneddyho střediska spojeno se sestupným modulem. Navzdory omezením kvůli pandemii koronaviru technici připojili sestavu roveru a sestupného modulu k zadnímu aerodynamickému krytu a následně mohl být připojen přeletový modul. V této fázi byly do útrob vozítka instalovány superčisté trubičky pro uložení vzorků určených k dopravě na Zemi. Po jejich instalaci se mohlo přikročit k instalaci tepelného štítu o průměru 4,5 metru, který bude muset při vstupu do atmosféry Marsu odolávat spalujícím teplotám. Rover tak byl definitivně uzavřen ve své ochranné schránce. Náhledový snímek tohoto článku je tedy poslední fotkou vozítka, kdy jej v celé kráse spatřily lidské oči přímo. Na snímku je navíc vidět, že kola už nemají ochranné návleky.

Sestava po připojení aerodynamického krytu.

Sestava po připojení aerodynamického krytu.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Dalším krokem bylo připojení této sestavy na adaptér, který bude představovat spojovací prvek mezi nákladem a raketou Atlas V od ULA. Spojování by mělo být dokončeno v průběhu tohoto týdne a poté bude možné přikročit k uzavření sestavy do bílého aerodynamického krytu od švýcarské firmy RUAG Space. Jakmile bude hotovo, dojde k přesunu z čisté místnosti k rampě 41 – konkrétně k obslužné věži VIF (Vertical Integration Facility), kde bude kryt s nákladem vyzvednut jeřábem vzhůru a připojen k hornímu stupni Centarur. Na začátku července, tedy v době, kdy už bude kryt sedět na raketě, dojde k instalaci plutoniového zdroje, který bude vozítku na Marsu generovat elektrickou energii.

Sestava, která se vydá k Marsu

Sestava, která se vydá k Marsu
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Start je zatím plánován nejdříve na 20. července, přičemž dvouhodinové okno se otevře v 15:15 SELČ. Pokud se start v tomto termínu nestihne, nic se neděje – okno zůstane otevřené až do 11. srpna a teoreticky by se dalo prodloužit do 15. srpna, jak uvedl Omar Baez, letový ředitel této mise. Oproti roveru Curiosity, který na první pohled připomíná, se Perseverance v mnoha ohledech liší. Však také jejich starty dělí devět let. Na palubě najdeme jiné přístroje a i technika doznala modernizace. Například během přistání 18. února 2021 přijde ke slovu systém pro manévrování a tím pádem přesnější výběr místa dosednutí.

Zvedání přeletové sestavy.

Zvedání přeletové sestavy.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Další krok: Uložení do aerodynamického krytu.

Další krok: Uložení do aerodynamického krytu.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/KSC-20200528-PH-CMM01_0001large.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/KSC-20200528-PH-CMM01_0002large.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/KSC-20200529-PH-CMM01_0003large.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/KSC-20200529-PH-CMM01_0005large.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/KSC-20200529-PH-CMM01_0004large.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “OBRAZEM: Sbalený rover Perseverance”

  1. Atlas napsal:

    Na obrazku kde su dva aerodynamicke kryty, to do jedneho ma vojst?
    Lebo vyzeraju mensie. Alebo len opticky klam?

  2. tommy napsal:

    Teda, překvapilo mne, že plutoniový zdroj budou vkládat až na raketě. Chápu opatrnost a minimalizaci rizik pro práci s plutoniem, ale jak to tam budou přes celou přeletovou sestavu a kryt vkládat?

  3. Vaclav napsal:

    Start bude v každém případě první kritickou sekvencí mise a bude končit teprve po navedení na dráhu k Marsu a separací PER.
    Při pohledu do historie startovalo od roku 1988 v USA 13 misí, v Evropě 2, v Japonsku a Indii po jedné a všechny úspěšně odletěly. To signalizuje optimistickou prognózu. Pro úplnost v Rusku v tomto období startovaly 4 mise a odletěly pouze dvě. Čínská mise startující s ruskou misí též neodletěla.
    Letošní okno, otevřené zhruba na jeden měsíc, má být využito následovně : 14.7 Emiráty na japonské raketě T-25, poté 20.7 USA T-31 a nakonec 23.7 Čína T-34.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.