Kosmotýdeník 402 (25.5. – 31.5.)

Toto vydání našeho pravidelného souhrnu nejzajímavějších událostí v kosmonautice za uplynulých sedm dní, má (zdá se) jasné téma. Přesto se však v hlavním článku budeme věnovat výbuchu Starship SN-4, ale rozhodně nevynecháme ani pravděpodobně největší událost letošního roku, kterou byl úspěšný start mise DM-2 soukromé lodě Crew Dragon. Na let prvních lidí na palubě soukromé kosmické lodě se podíváme zejména formou fotografií ze startovního dne. Zbude místo i na další témata, jakými jsou start čínské rakety s telekomunikačními družicemi, anebo ohlasy na start Crew Dragonu na Twitteru. Přeji vám pěkné čtení a příjemnou neděli.

Starship SN-4 explodovala

Starship SN-4 na starším snímku

Starship SN-4 na starším snímku
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com/

Ačkoli je právem hlavním tématem kolem SpaceX bezpochyby úspěšný start první pilotované soukromé lodě Crew Dragon, paralelně s tímto činem i nadále probíhá testování nové generace těžkotonážních nosičů Starship a časem přijde řada i na Super Heavy. Na kosmodromu Boca Chica v minulých dnech probíhalo testování lodě Starship s označením SN-4. Předchozí testovací exempláře byly zničeny při tlakových zkouškách. SN-4 je nejenže zvládla, ale také prakticky celý květen prováděla sérii úspěšných statických zážehů s motorem Raptor. Zdálo se, že se konečně dočkáme krátkého letu, když po posledním statickém zážehu došlo k explozi, která zničila Starship a vypadá to, že poškodila také zázemí samotné rampy. Česká i světová média tento výbuch mnohdy nedokázala rozlišit od startu Crew Dragonu a tak je dobré se mu věnovat. Ostatně NASA k události odpověděla, že toto je testovací program a tam k výbuchům dochází.

Projekt Starship není třeba zdlouhavě představovat, čtenáři našeho webu jej jistě pečlivě sledují. Ve zkratce se jedná o nový dopravní systém těžkých nosičů s průměrem 9 metrů, jehož úkolem je značné zlevnění vynášení nákladů do kosmického prostoru a vzdálenějším cílem rozsáhlá přeprava materiálů a lidí na Mars. Systém se skládá z nosiče Super Heavy, který bude vynášet loď Starship. Obě části budou pohánět metanové motory Raptor a obě části mají být schopné opakovatelného použití. Vývoj a testování dnes probíhá zejména v jižním Texasu na kosmodromu SpaceX u Boca Chica. Za poslední více jak rok zde proběhla řada testů, od úspěšného letu testovacího zmenšeného exempláře Starhopper, až po řadu testů jednotlivých exemplářů prototypů Starship.

Dohořívání zbytků Starship SN-4

Dohořívání zbytků Starship SN-4
Zdroj: https://i.imgur.com/

Během pátku byla na testovací stolici, která měla zároveň sloužit jako startovní rampa Starship s pořadovým označením SN-4. Ta měla za sebou již řadu tlakových testů. První úspěšný kryogenní tlakový test prodělala již 26. dubna – jako vůbec první Starship úspěšně. 5. května pak jako první Starship prodělala úspěšný statický zážeh jednoho motoru Raptor, kterým byla osazena. Během dalšího testování pak proběhla řada úspěšných statických zážehů. Motor Raptor číslo 18 byl po dvou zážezích nahrazen novým s číslem 20.

Poslední statický zážeh byl proveden tento pátek kolem deváté hodiny večerní a zhruba minutu po jeho ukončení došlo k silnému ventingu – tedy upouštění kryogenních pohonných hmot z lodi a o několik sekund později došlo ve spodní části Starship k explozi, od které řetězově vyhořelo všechno vypouštěné palivo a explodovala i samotná loď.

Příčina výbuchu není pro tuto chvíli jasná. Pár minut po explozi se uvažovalo o zahoření vypouštěného metanu a kyslíku z lodi od fléry, která spaluje přebytečný metan kousek od rampy, ale tato příčina byla po podrobném zhlédnutí záběrů uznána jako nepravděpodobná. Aktuálně se zdá, že výbuch skutečně vyšel ze spodní části lodi. V hledáčku je zejména přívodní potrubí, ale na definitivní příčinu si budeme muset počkat na vyjádření SpaceX – pokud jej poskytne.

Detailní pohled na místo podstavce a spodek Starship - teoretické místo exploze

Detailní pohled na místo podstavce a spodek Starship – teoretické místo exploze
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com/

Aktuálně bude na Boca Chica zřejmě probíhat úklid trosek. Bude muset také proběhnout oprava poškozených nádrží s provozními látkami, které jsou kousek od rampy a které byly zasaženy padajícími troskami. V testování se pak zřejmě bude pokračovat na dalších exemplářích. Na Boca Chica je jich několik. Starship SN-5 je již prakticky dokončená a chybí jí zejména motor Raptor – ten bude zřejmě osazen až po úspěšných tlakových a kryogenních zkouškách. Starship SN-6 je již sestavována – dochází ke svařování jednotlivých nerezových skruží. Na základně byly již také spatřeny skruže nadepsané SN-7, což svědčí o výrobě dalšího exempláře.

Společně s tímto je ještě na místě doplnit, že SpaceX ve čtvrtek získala od Federálního leteckého úřadu povolení pro lety prototypů Starship, což je důležitý předpoklad pro uskutečnění případných letových zkoušek. Toto byla hlavní regulační překážka, kterou SpaceX ještě řešila.

Kosmický přehled týdne:

Ve středu 27. května měl proběhnout historicky první start soukromé pilotované lodě do kosmického prostoru. Tou lodí se měla stát loď společnosti SpaceX nazvaná Crew Dragon. Dvoučlenná posádka i přes nepřízeň počasí prodělala všechny procedury před startem, byla odvezena k rampě, nastoupila do lodi a čekala na start. Bohužel však v tento termín nepřálo startu počasí a tak byl pár minut před startem odvolán.  Astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley se toho dne startu nedočkali. Ovšem již 30. května bylo všechno jinak! V záložním termínu v 21:22 bez zaváhání kosmická loď Crew Dragon nesená raketou Falcon 9 odstartovala a vynesla posádku na oběžnou dráhu. V té době se na pár minut počasí na Floridě vylepšilo a umožnilo start. Bylo to vůbec poprvé v dějinách, kdy se posádka dostala do kosmického prostoru pomocí soukromé pilotované lodě. V té chvíli se jistě psala důležitá kapitola dějin kosmonautiky. Pojďme si celé přípravy na start, start a let připomenout sérií fotografií! Na závěr ještě nabízíme k přečtení pěkný článek o zajímavostech z příprav startu, který vyšel na serveru ElonX.cz.

Pěkné selfie administrátora NASA s posádkou již připravenou ve skafandrech

Pěkné selfie administrátora NASA s posádkou již připravenou ve skafandrech
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Posádka po dokončení oblékání skafandrů

Posádka po dokončení oblékání skafandrů
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Posádka během přesunu k Astro Teslám, které je dopravily na rampu

Posádka během přesunu k Astro Teslám, které je dopravily na rampu
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Posádka DM-2 před nosičem připraveným na rampě

Posádka DM-2 před nosičem připraveným na rampě
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Historický start Falconu 9 s pilotovanou lodí Crew Dragon na misi DM-2

Historický start Falconu 9 s pilotovanou lodí Crew Dragon na misi DM-2
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Americký prezident Donald Trump a viceprezident Mike Penc sledují start Falconu 9 s lodí Crew Dragon

Americký prezident Donald Trump a viceprezident Mike Penc sledují start Falconu 9 s lodí Crew Dragon
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Pohled do interiéru Crew Dragonu během letu

Pohled do interiéru Crew Dragonu během letu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

První stupeň Falconu 9 úspěšně přistál na plovoucí plošině v Atlantickém oceánu

První stupeň Falconu 9 úspěšně přistál na plovoucí plošině v Atlantickém oceánu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Ke startu již pogratulovala společnost Boeing, která ve stejném kontraktu produkuje pilotovanou kosmickou loď Starliner. Její opravný zkušební let zatím bez posádky, by měl proběhnout v říjnu letošního roku. Zábavné bylo další Twittrové prohlášení, když se na tiskové konferenci ptali administrátora NASA Jima Bridenstina na reakci ruského ředitele Roscosmosu Rogozina, Elon Musk prohlásil, že trampolína funguje. Byla to narážka na pár let staré prohlášení zmíněné hlavy ruského civilního kosmického programu, který prohlásil, že bez Sojuzů budou létat Američani do vesmíru pouze na trampolíně. Gratulaci ke startu poslal i filmový představitel kapitána Kirka z původní série Start Trek, herec William Shatner.  Ostatně gratulaci i dalších osobností si můžete prohlédnout v níže přiloženém videu, kde je i čerstvý sestřih z úspěšného startu.

Třicátého května proběhl také start z Číny. Raketa CZ-11 z kosmodromu Si-čchang úspěšně vynesla dvojici čínských telekomunikačních družic XJS-G a XJS-H. Při tomto startu také raketa vůbec poprvé využila svůj dvoumetrový aerodynamický kryt.

Přehled z Kosmonautixu:

Jako každý týden, vycházely na našem webu minimálně dva články o kosmonautice denně. Pojďme si je nyní všechny shrnout. Začali jsme pořádně kosmicky a to Živě a česky komentovaným přenosem z historicky posledního záchytu japonské zásobovací lodě HTV u Mezinárodní kosmické stanice. Následně jsme se podívali na nový upřesněný termín odběru vzorků z povrchu planetky Bennu, který bude provádět americká sonda OSIRIS-REx. Připravovali jsme se také na to, že vám zprostředkujeme Živě a česky unikátní start rakety Launcher One, která měla premiérově startovat z podvěsu letadla Boeing 747. Její start byl však nakonec bez živého vysílání a bohužel raketa při svém premiérovém letu neuspěla. V úterý již tradičně vyšel neuvěřitelný 84. díl seriálu Svět nad planetou. Připravovaná astronomická vlajková loď – dalekohled Jamese Webba byl vůbec poprvé kompletně složen tak, jak jednou poletí pod aerodynamickým krytem rakety Ariane 5. Podívali jsme se také na povzbudivou zprávu pro evropskou ekonomku a průmysl, čímž máme na mysli to, že byla podepsána smlouva na dodávku další série evropských servisních modulů pro americký program Artemis. Psali jsme také o jedné malinkaté součástce, která však bude sloužit jako základ mikropohonu. Dále jsme se věnovali vozítku Perseverance, které se chystá na Mars a poveze s sebou jednoho obzvláště vychytaného detektiva. Jelikož byl tento týden poslední pátek v měsíci, dočkali jsme se společně dalšího vydání pořadu Pokec s Kosmonautixem. V Evropě zase probíhá intenzivní testování zajímavého cubesatu určeného pro internet věcí. A samozřejmě. Nejdůležitější událostí celého týdne byly přípravy na start historicky prvního pilotovaného Crew Dragonu, které jsme jednak sledovali v psaném online přenosu, ale první pokus okomentovali i Živě a česky. Poté, co start zhatilo počasí, jsme v následujícím startovním termínu byli opět připraveni a historický první pilotovaný start Crew Dragonu jsme komentovali Živě a česky. Dnes dopoledne jsme pro Vás ještě vydali článek s přenosem připojování Crew Dragonu k ISS, ke kterému by mělo dojít během odpoledne.

Snímek týdne:

Výjimečně necháme snímek týdne jednomu konkrétnímu člověku, kterým je Elon Musk slavící úspěšný start Crew Dragonu. Jeho příběh jistě bude zajímavou kapitolou v encyklopediích zabývajících se začátkem 21. století. Bezesporu se mu povedlo změnit kosmonautiku směrem, který před pár lety nikdo neodhadoval. Jeho firma SpaceX vyložila zcela nové karty a pravidla na poli soukromých firem zabývajících se kosmickými aplikacemi. Tak gratulujeme a těšíme se na další starty.

Slavící Elon Musk

Slavící Elon Musk
Zdroj: https://photo.24liveblog.com/

Video týdne:

Tentokrát budeme trochu monotématičtí, ale velká událost si to žádá. Ve videu týdne se podíváte po interiéru kosmické lodě Crew Dragon C206, která se stala první soukromou lodí, jež dopravila astronauty na oběžnou dráhu. Průvodci nebudou nikdo jiní, než ve stavu mikrogravitace se vznášející Doug Hurley a Bob Behnken – posádka mise DM-2. Ti mimohodem také svou loď pojmenovali – vybrali pro ni jméno Endeavour.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/
https://space.skyrocket.de

Zdroje obrázků:
https://mobile.twitter.com/JimBridenstine/status/1266757867085987840/photo/1
https://mobile.twitter.com/SpaceX/status/1266798486256676864/photo/1
https://mobile.twitter.com/SpaceX/status/1266906697454555137/photo/4
https://mobile.twitter.com/TrevorMahlmann/status/1266858603782311936/photo/1
https://mobile.twitter.com/_TomCross_/status/1266904102249906176/photo/1
https://mobile.twitter.com/NASAWatch/status/1266814789688442880/photo/1
https://i.imgur.com/AX045wS.jpg
https://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=48895.0;attach=1918226;image
https://forum.nasaspaceflight.com/…dlattach;topic=48895.0;attach=1928113;image
https://pbs.twimg.com/media/EZOOhNCXkAAWzeF?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/EZSgn00XYAIgaBO?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/EZTIDt2XQAAA3VL?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EZT05CkWAAApXX-?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EZSSXQaU8AAWcdF?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/EZRtcGEXsAA-qtl?format=jpg&name=large
https://i.imgur.com/c4pdGvN.jpg
https://photo.24liveblog.com/2526184893728423044/20200531042023_920641.jpeg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/05/KSC-20200530-PH-KLS01_0119large.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/49952557358_8051982632_k.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/49951967898_2fd7b535d6_k.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EZTykC1WsAAzj0L?format=jpg&name=large
https://photo.24liveblog.com/2526184893728423044/20200531042023_920641.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 402 (25.5. – 31.5.)”

  1. Vaclav napsal:

    Dovolím si připomenout zatím marnou snahu zprovoznit na Marsu německého krtka ramenem sondy InS. Sice je již u úrovni terénu, ale jak se zdá hlouběji to zatím nejde.

  2. Roman89 Redakce napsal:

    Mluvčí Roskosmosu, Vladimír Ustimenko na Twitru oznámil, že Roskosmos v tomto roce otestuje 2 nové rakety. Nespecifikoval o jaké jde.

  3. Roman89 Redakce napsal:

    Musím taky pochválit včerejší výstup ve studiu ČT24, po startu Dragonu tam byly skvělé rozhovory s Lukášem Houškou, Michalem Václavíkem a Janem Kolářem z České kosmické kanceláře.

    • Lukáš Houška Redakce napsal:

      Děkuji za pochvalu i za to, že jste se díval.

      • Roman89 Redakce napsal:

        No kdyby se o tom Dušan nezmínil v přenosu, tak bych tu televizi nejspíš ani nezapnul, jelikož jsem netušil, že tam něco bude 🙂

      • Lukáš Houška Redakce napsal:

        To chápu, čímž si tady zaslouží poklonu nejen Daniel Stach a vědecká redakce, ale Česká televize obecně za to, že dala dvě hodiny času, který byl do poslední minuty a bez přestávky věnován kosmonautice v tak pěkném čase. 🙂 Myslím, že tohle jinde ve světě moc nebude.

      • Roman89 Redakce napsal:

        Taky jsem rád a byl jsem mile překvapen, že tomu ČT věnovala čas. Jen tak dál.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.