Kosmotýdeník 395 (6.4. – 12.4.)

Znak amerických kosmický sil

Již tří sté devadesáté páté vydání pravidelného souhrnu událostí v kosmonautice za uplynulých sedm dní vás tentokrát vezme na Space port America, kde probíhají přípravy na start Launcher One. Společnost Virgin Orbit navíc získala důležitou zakázku od Kosmických sil USA. V dalších tématech se podíváme například na návrat posledního nákladního Dragonu první verze, anebo zamíříme na Kennedyho kosmodrom, kde probíhají poslední přípravy na start vozítka Perseverance. Nepřijdete ani o tradiční rubriky. Přeji vám pěkné čtení a hezkou neděli.

Virgin Orbit získala zakázku od kosmických sil

Pro začátek si u dnešního článku vyjasníme některé vazby. Budeme mluvit o společnosti VOX-Space, která je ovšem dceřinou společností Virgin Orbit. Virgin Orbit (VO) je společností, která patří do skupiny Virgin Group miliardáře Richarda Bransona. VO byla dříve součástí společnosti Virgin Galactic a cílem bylo vyvinout raketu vypouštěnou z podvěsu letadla, která je schopná vynést náklad na oběžnou dráhu. Dnes je tato společnost vedená Danem Hartem, bývalým viceprezidentem vládních družicových systémů v Boeingu. Zatímco VO má za cíl obecné vynášení menších nákladů na oběžnou dráhu, VOX-Space se soustředí čistě jen na vynášení zakázek určených pro mise národní bezpečnosti USA. VO, respektive VOX disponuje letadlem Cosmic Girl a raketou Launcher One. Zatímco letadlo (Boeing 747-400) má za sebou již zkušební let, raketa zatím ne.

Launcher One

Launcher One
Zdroj: https://images.squarespace-cdn.com/

Nyní VOX oznámila, že získala vládní zakázku na vynesení tří specializovaných misí pro americké Kosmické síly (USSF) v rámci testovacího kosmického programu STP-S28. Jedná se o první zakázku v rámci Orbital Services Program-4 (OSP-4).

STP-S28 je projekt, v rámci kterého bude vynesen nejen náklad pro Kosmické síly, ale také pro ministerstvo obrany USA. Cílem misí je vynesení několika demonstračních družic, které budou testovat technologie pro pozdější větší družice a systémy spadající pod Kosmické síly. Mají rozšířit znalosti o kosmickém prostředí na nízké oběžné dráze, umožnit pokrok v oblasti komunikace a možném rozvoji dalších technologií vhodných pro Kosmické síly. „Opravdu dychtivě chceme přinést nový standard flexibility při vypouštění nákladů v rámci národní bezpečností s pomocí LauncherOne,“ řekla prezidentka VOX Space Mandy Vaughn. „Mise STP-S28 vidíme jako vynikající příklad toho, jak špičkové komerční nosiče, jako je ten náš, mohou americkým Kosmickým silám umožnit provádět mise způsobem, který umožňuje lepší taktiku a flexibilitu. Těšíme se na spolupráci s plukovníkem Ryanem Rosem a jejich vynikajícím týmem ze Space and Missile System Center v Los Angeles.“

VOX uskuteční celý kontrakt programu STP-S28 pomocí tří startů jejich nosiče Launcher One. První start je zatím předběžně naplánován na říjen 2021, ale již nyní je zřejmé, že dojde k jistému skluzu. Důležité také je, že smlouva v rámci OSP-4 umožňuje takzvaně neurčitou dodávku, či neurčité množství nákladu (IDIQ). To umožňuje vládě USA zadat a získat ve zrychleném řízení mise a komerční nosiče pro vynesení potřebných zařízení do 12–24 měsíců od zadání zakázky. To je flexibilita a taktické možnosti, o kterých mluvila Mandy Vaughn.

Raketa Launcher One v podvěsu Boeingu 747-400

Raketa Launcher One v podvěsu Boeingu 747-400
Zdroj: https://www.czechcrunch.cz/

„Jsme nadšeni z partnerství s VOX Space a věříme, že mise STP-S28 představí inovace v oboru, mezinárodní partnerství a poskytne komunikační spojnici pro spolupráci s některými novými inovativními komerčními společnostmi, zaměřenými na vynášení nákladu do kosmického prostoru,“ poznamenal Plk. Ryan Rose, vedoucí divize malých startů a cílů na základně Kirtland Air Force v Novém Mexiku. „Věříme, že cenově dostupné a flexibilní vypuštění potřebných družic pomáhá zajistit bezpečí pro každého – zčásti vytvořením hlavní překážky protivníky – zaměřují se na boj proti již existujícím družicím a známým kosmickým systémům. LauncherOne se ukazuje jako efektivní síla dobra, když spolupracuje s vedením našeho národa na modernizaci našich kosmických systémů a pomáháme tím lidem udržet pocit bezpečnosti,“

Tato zakázka přišla krátce poté, co Virgin Orbit oznámila, že dalším milníkem testování jejich nového systému bude zkouška, při které dojde k zapálení motoru jejich rakety Launcher One. To znamená, že Cosmic Girl bude na své testovací lety vozit i raketu a pokud vše půjde dle plánů, dojde i k jejímu testovacímu vypuštění z podvěsu letadla. Během testu dojde k prvnímu pokusu o dosažení oběžné dráhy. Virgin Orbit otestuje všechny kritické systémy – od samotného uvolnění rakety, přes její manévrovací schopnosti během letu, až po komunikační systémy a organizaci řídicího střediska během letu.

Začátek roku 2020 však značně ovlivnil aktivity firmy i přípravu na tento test. Ačkoli z počátku probíhaly intenzivní přípravy na tento důležitý milník – testováním procházelo ostatně i samotné letadlo, tak nakonec všechny testy značně utlumil nástup koronaviru. Virgin Orbit přistoupil k pravidlům o sociálním odstupu a bezpečnosti, takže poslal 90% zaměstnanců na home office. Na Space port America tak zůstali jen naprosto nezbytní zaměstnanci, testování proto bylo víceméně přerušeno. Zbylý tým se navíc zaměřil na výrobu plicních ventilátorů. Přesto však pokračovaly přípravy na první kosmický let, které se daly v tomto novém stavu dělat. Společnost věří, že i přes zpoždění se ještě letos může uskutečnit pokus o dosažení oběžné dráhy.

Kosmický přehled týdne:

Posádka Mezinárodní kosmické stanice je na pár dní opět kompletní. Sojuz MS-16 doplnil dosavadní trojčlennou posádku, která však již 17. dubna zamíří ve svém Sojuzu MS-15 zpět na Zemi. Velitelem nové expedice se stane Chris Cassidy, který přiletěl v Sojuzu MS-16. To, že je stanice nyní poněkud oslabena, je způsobeno zdržením při vývoji soukromých pilotovaných lodí. Právě posádku Sojuzu MS-16 čeká na stanici snad i spojení s jejich dvěma kolegy, kteří přiletí v lodi Crew Dragon na její první pilotované misi. Robert Behnken a Douglas Hurley, kteří mají v Crew Dragonu přiletět, se pravděpodobně na stanici zdrží několik měsíců. Ačkoli o tom ještě nebylo oficiálně rozhodnuto, příprava mise k tomu směřuje. Důvodem je samozřejmě řada experimentů, které mají nyní zpoždění, jelikož se na stanici nedostává dostatek rukou pro jejich provádění.

Aktuální posádka ISS, doplněná o nové členy ze Sojuzu MS-16

Aktuální posádka ISS, doplněná o nové členy ze Sojuzu MS-16
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Ze své poslední mise se také vrátila nákladní loď Cargo Dragon verze 1. Jednalo se nejen o poslední let této konkrétní kabiny (letěla již na třetí misi), ale také o definitivní rozloučení s tímto typem lodě. První generaci Dragonů totiž SpaceX nahradí novou verzí Cargo Dragon 2. Té bychom se měli dočkat ještě letos, a ačkoli bude vycházet z pilotovaného Crew Dragonu, půjde o trochu jinou loď. Podívejte se zatím na pěkné fotografie toho, jak nákladní Dragon vypadal po dovezení do přístavu. Pokud chcete zjistit nějaké zajímavé informace o prvním nákladním Dragonu, tak na ElonX vyšel moc pěkný článek.

Cargo Dragon po návratu z poslední mise

Cargo Dragon po návratu z poslední mise
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Detailní pohled na poslední Cargo Dragon

Detailní pohled na poslední Cargo Dragon
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Detailní pohled na orientační motorky Draco na posledním nákladním Dragonu

Detailní pohled na orientační motorky Draco na posledním nákladním Dragonu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Podívejte se na pár pěkných fotografií vozítka Perseverance, které se má vydat v druhé polovině července na svůj let k Marsu. Vozítko prochází na Kennedyho kosmodromu posledními testy a přípravami před jeho uzavření do aerodynamického krytu rakety. Na snímcích je vidět i na spodní části připevněný dron – helikoptéru, která bude prvním létajícím objektem v marsovské atmosféře, pokud nepočítáme padající přistávací moduly, samozřejmě. Na fotkách je vidět také sky crane – zařízení, které zajistí dosednutí vozítka na povrchu Marsu.

Spodní část vozítka Perseverance

Spodní část vozítka Perseverance
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Sky crane

Sky crane
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Dron pro Mars

Dron pro Mars
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Detail kola vozítka Perseverance

Detail kola vozítka Perseverance
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přehled z Kosmonautixu:

V této rubrice naleznete přehled všech článků, které jsme za uplynulý týden vydali na našem webu. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní shrnout. Ze všeho nejdříve jsme se podívali na jedny z posledních fotografií vozítka Perseverance, které ještě vznikají na Zemi. Vozítko je již vybaveno na cestu a má kola i padák. Zdá se, že v roce 2020 je nejbezpečnější místem pro život člověka naše jediná kosmická stanice. Ostatně ISS se zatím pandemie prakticky nedotkla. Koronaviru jsme se věnovali ještě v dalším článku. Tentokrát jsme se podívali, jak družice mohou pomoci při pandemii. Žádné dění na Zemi zatím nepřerušilo ani pravidelné vydávání seriálu Svět nad planetou. Dozvěděli jsme se také rozhodnutí o důsledcích první částečně neúspěšné mise lodi Starliner. Mise, při které loď od Boeingu letěla na oběžnou dráhu bezpilotně, se bude opakovat. Společně s ESA jsme pro vás připravili malého průvodce po oběžných drahách. Dočkali jsme se také dalšího startu, a to rovnou s pilotovanou lodí Sojuz MS-16, který jsme pro vás odvysílali Živě a česky. A když už Sojuz odstartoval, připravili jsme pro vás také Živě a česky komentovaný přenos z dokování lodi Sojuz MS-16 u Mezinárodní kosmické stanice. Evropská průzkumná družice Sentinel 5P objevila novou ozonovou díru. Podívali jsme se také na zoubek připravované čínské misi k Marsu, která startuje již v tomto roce. Série neúspěšných startů tento rok provází čínské rakety. Tentokrát selhal třetí stupeň rakety CZ-3B. Vyšel také již tradiční měsíční přehled pokroků kolem připravované stanice Gateway a tentokrát toho dění bylo opravdu hodně! Na závěr týdne jsme se podívali na poslední průlet sondy BepiColombo kolem Země.

Snímek týdne:

Snímek týdne nám tentokrát pořídila evropsko-japonská mise BepiColombo, když se vůbec naposledy přiblížila k Zemi. Zde využila gravitaci naší planety k ohnutí své trajektorie blíže ke středu Sluneční soustavy, aby se postupně mohla dostat k Merkuru a nakonec i na jeho oběžnou dráhu.

Pohled z BepiColombo na Zemi při posledním gravitačním manévru u domovské planety

Pohled z BepiColombo na Zemi při posledním gravitačním manévru u domovské planety
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Ve videu týdne se podíváme na záznam startu rakety Sojuz 2-1A, která vynášela pilotovanou kosmickou loď Sojuz MS-16. V rámci tohoto startu byla tato verze rakety vůbec poprvé použita pro pilotovanou loď. Během startu vznikla řada pěkných záběrů, které Roskosmos sestříhal do pěkného videa. Doporučujeme si zapnout zvuk. Zajímavé video ze startu pak najdete ještě třeba zde.

Zdroje informací:
https://voxspace.com
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spacenews.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://twitter.com/Astro_Jessica/status/1248382346295799809
https://mobile.twitter.com/ESA_Bepi/status/1248494355440001028
https://mobile.twitter.com/NASAPersevere/status/1248675107238604800
https://mobile.twitter.com/NASAPersevere/status/1246174866283188224
https://images.squarespace-cdn.com/…/L1_Exploded.4k2_web.png?format=2500w
https://pbs.twimg.com/media/EVMacmqUMAA-KwF?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EVMdPGIUMAERnqq?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EVMacmpVAAEJiDU?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EVMlH4pUYAMhk-J?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EVOK6kEUEAAzj90?format=jpg&name=large
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23823-16.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23824-16.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EVQvQBXUYAA6_2B?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/EUtNbZYUcAAoOvK?format=jpg&name=4096×4096
https://www.czechcrunch.cz/wp-content/uploads/2018/11/virgin-orbit-launcherone.jpg
https://techcrunch.com/wp-content/uploads/2020/03/united-states-space-force.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 395 (6.4. – 12.4.)”

  1. v600 napsal:

    Hmm,
    je to tak trochu mimo, ale úvodní obrázek vlevo nahoře až příliš připomíná logo StarTreku 🙂

  2. shot77 napsal:

    Dobrý den, jsem tu nový.
    Pěkný článek.
    Jsem zvědav jak bude nový Dragon XL fungovat hlavně v souvislosti s gateway.
    Předpokládám, že bude moci být vynášen jak Falcon Heavy (i když asi zatím není jasné jak bude nosič upraven a SpaceX na tom pracuje) tak i Falcon 9?
    Tzn. že i nový Falcon XL bude zásobovat současnou ISS?
    Děkuji

  3. Kamil napsal:

    Až Bronson vynese na oběžnou dráhu první kilo, tak se snad ožeru.

  4. SaturnV napsal:

    Zase super přehled. Ale chtěl bych se zeptat na dvě věci: Kolik tun vynese Launcher One na LEO, a co je ta podivná“prasklina (zářez)“ na Dragonu.

  5. Vaclav napsal:

    Dovolil bych si doplnit nejnovější nadějnou zprávu z Marsu. Krtek se na snímcích před číslem 4352 z 488 SOLu zjevně noří do povrchu. Řekl bych že již je poblíž dosud dosaženého maxima.

    • pave69 napsal:

      Je to tedy celé trochu off topic, ale je to zajímavé téma. Nicméně řekl bych, že jsou na tom o dost hůř. Krtek je lopatkou připlesklý už dost naplacato, odhadem něco kolem 40 st. a není zřejmý žádný důvod, proč by to někde hlouběji mělo začít fungovat – i když bych jim to přál.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.