Start Sojuzu MS-16 bude bez diváků

Příbuzní amerického astronauta budou na dálku přes půl světa sledovat, jak se jejich člen rodiny 9. dubna vydává z Kazachstánu na oběžnou dráhu, kde stráví půl roku na Mezinárodní kosmické stanici. Je to samozřejmě způsobeno omezeními cestování a přísnými nařízeními, která mají zpomalit epidemii COVID-19. V důsledku těchto nařízení se členové rodiny nebudou moci vydat na kosmodrom Bajkonur, aby mohli na vlastní oči sledovat start. „Situace se rychle měnila, ale když se zavřely (ruské) hranice pro všechny kromě držitele ruských pasů, bylo to pro nás složité. Nyní hosté přizvaní na start nemohou letět do Moskvy a zase zpátky, aby se dostali na Bajkonur,“ uvedl Chris Cassidy minulý týden ve čtvrtek a dodal: „Takže nám zavřeli bránu. Přišli jsme o poslední stéblo naděje, že bychom mohli mít morální podporu v den startu. Jako posádka Sojuzu můžeme mít 15 hostů, které pozveme na start včetně našich manželek a dětí. Nikdo z nich ale nedorazí.

Den startu je na Bajkonuru obvykle ve znamení slavnostní nálady. Dodržují se staré tradice, které se vztahují ke startu Jurije Gagarina, který v dubnu 1961 jako první dosáhl oběžné dráhy. „Nejlepší je, když vyjdete z hotelu, na kterém musíte zůstat celé dva týdny a najednou venku hraje hudba, kolem jsou na chodnících davy lidí, které lemují vaši cestu, když míříte od hotelu k autobusům,“ vzpomíná Cassidy a dodává: „Je to opravdu hodně motivující, úplně Vás to nabije. Teď ale bude všude ticho. Nikdo tam nebude. My jen vyjdeme ven. Možná nám zahrají nějakou hudbu, kdo ví?

Zleva Chris Cassidy - Anatolij Ivanišin - Ivan Vagner při přípravě v Hvězdném městečku.

Zleva Chris Cassidy – Anatolij Ivanišin – Ivan Vagner při přípravě v Hvězdném městečku.
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Cassidyho rodina bude mít možnost sledovat start z řídícího centra Johnsonova střediska v Houstonu, kde sídlí středisko přípravy astronautů. „Máme možnost mít v řídícím středisku nějaké hosty, ale pořád není úplně jisté, zda můžeme mít v jedné konferenční místnosti sto lidí,“ říká Cassidy a dodává: „Většina lidí proto bude start zřejmě sledovat na internetu ze svých domovů.

Anatolij Ivanišin, zkušený ruský kosmonaut bude velitelem lodi Sojuz MS-16. Třetí místo obsadí kosmický nováček, Ivan Vagner – jeho místo bude v levém křesle, Cassidy obsadí křeslo pravé. Ke startu této trojice na raketě Sojuz-2.1a by mělo dojít 9. dubna v 10:05 SELČ. Roskosmos již uvedl, že zástupci médií se nebudou moci osobně zúčastnit startu na Bajkonuru. Samotné přípravy na start ale pokračují navzdory tomu, že Kazachstán omezuje cestování. Vláda již zavřela hranice pro všechny kromě občanů Kazachstánu, diplomaty a osoby pozvané kazašskou vládou.

Zleva Chris Cassidy - Anatolij Ivanišin - Ivan Vagner při přípravě v Hvězdném městečku.

Zleva Chris Cassidy – Anatolij Ivanišin – Ivan Vagner při přípravě v Hvězdném městečku.
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Cassidy, Ivanišin a Vagner se před pár dny vydali z Hvězdného městečka u Moskvy na Bajkonur, aby zde podstoupili závěrečnou dvoutýdenní přípravu včetně testů skafandrů a lodi. Posádka již před cestou byla v karanténě, která je běžnou součástí předstartovních příprav. „Vlastně jsme do karantény nevstoupili předčasně,“ říká Cassidy a dodává: „Jenom kvůli tomu, že se opravdu hodně podivně načasované období, kdy nám začala plánovaná karanténa, se trefilo přesně do chvíle, kdy se na celém světě začala přijímat nejrůznější opatření. Takže jsme byli asi trochu opatrnější v těch dnech těsně před zahájením oficiální karantény, ale nezačali jsme ji dříve.

Posádka Sojuzu MS-16

Posádka Sojuzu MS-16
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Posádky Sojuzů běžně navštěvují Rudé náměstí v Moskvě a pokládají květiny k projevení úcty ruským kosmickým ikonám pohřbených v kremelské zdi. Tato tradice byla prozatím ukončena. „Ve městě jsem nebyl, ale slyšel jsem, že moskevské ulice jsou prázdné a tiché – podobně jako to vidíme ve zprávách z celého světa,“ uvedl americký astronaut a doplnil: „Tady ve Hvězdném městečku je to taková oáza v lesích. Nechci říkat, že je to tu normální, ale najdete tu místní obchod s potravinami, můžete se nechat ostříhat u holiče, trénink kosmonautů stále probíhá. Ale to je jen naše malá enkláva Hvězdného městečka. Mimo brány si myslím, že jsou mnohem přísnější omezení, která se uplatňují ve větších metropolitních oblastech.

Cassidy dále uvedl, že se v uplynulých týdnech nesetkal s nikým kromě své ženy, posádky a dalších pracovníků, kteří zajišťují pravidelné zdravotní testy. „Byl bych proto velmi překvapen, kdybych se nakazil,“ spekuluje Cassidy a dodává:  „Samozřejmě do 9. dubna se může stát cokoliv, ale dáváme si opravdu hodně velký pozor, abychom se na stanici dostali zdraví.“ Cassidy je bývalý člen Navy SEAL a podle jeho slov je nadšený z toho, že jej čeká třetí výprava na ISS. „Jsem natěšený, už bych chtěl začít a pustit se do práce. Ale moje úroveň stresu – abych byl upřímný – je dost vysoká kvůli lidem, o které se starám. Jde třeba o mou ženu a opravdu jsem se snažil si představit, jak se bude cítit, až půjde domů. Když máte plán a věci se začnou měnit, aniž byste nad nimi měli kontrolu, tehdy to začíná být stresující,“ řekl Cassidy a dodal: „Jsme jen lidé a dokážeme se přes to dostat, bude to v pořádku. Ale tohle mám prostře v těchto dnech pořád v hlavě – jaké jsou plány na cesty mých přátel a rodiny. Jedno z mých dětí je na Novém Zélandu a snaží se dostat domů – jeho plány jsou ale taky ovlivněny současnou situací. Je to prostě stres. Věci, které stresují celý svět jsou stejné, které stresují mne teď a tady.

Astronauti z posádky Sojuzu MS-16 během přípravy ve Hvězdném městečku.

Astronauti z posádky Sojuzu MS-16 během přípravy ve Hvězdném městečku.
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Kromě stresu navíc z pandemie, Cassidymu nepomohlo ani to, že jeho dva originální parťáci byli minulý měsíc nahrazeni záložní posádkou. Původní velitel Sojuzu, Nikolaj Tichonov, si totiž poranil oko a ruští vedoucí rozhodli o náhradě obou ruských členů záložní posádkou. Cassidy uvedl, že Ivanišina i Vagnera dobře zná – právě Ivanišin má trénink na výstup v americkém skafandru, pokud by to bylo potřeba. Vagner se zase seznámil s ovládáním staniční paže Canadarm-2. „Je jasné, že se poznáváme pořád lépe a lépe s tím, jak se intenzita tréninků zvyšuje,“ uvedl Cassidy a dodal: „Než jsem dorazil do Hvězdného městečka (1. března), tak jsme spolu nikdy nebyli na společném trenažéru. Poslední dva týdny jsme proto intenzivně trénovali a jsme připraveni vyrazit.

Cassidy - Ivanišin - Vagner před maketou lodi Sojuz.

Cassidy – Ivanišin – Vagner před maketou lodi Sojuz.
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Cassidy, Ivanišin a Vagner se po příletu na stanici setkají s tříčlennou posádkou, která na ISS pobývá. Šestice spolu stráví ale pouhý jeden týden. Ruský velitel Oleg Skripočka se 17. dubna vrátí na Zemi společně s Jessicou Meir a Andrew Morganem z USA. ještě než tato trojice opustí stanici, dojde k předání velení – symbolický klíč od ISS převezme právě Cassidy, který bude velitelem 63. dlouhodobé expedice. Cassidy, Ivanišin a Vagner mají na ISS zůstat do října. Během té doby budou na stanici po celou dobu úplně sami. Jedinou výjimkou by měl být přílet kosmické lodi Crew Dragon, která sem na testovací pilotovanou misi dopraví dva americké astronauty – Douga Hurleyho a Boba Behnkena.

Tato dvoučlenná posádka se již připravuje na svou misi, která by se mohla protáhnout na několik měsíců, ale NASA zatím nevydala žádné oficiální prohlášení o plánované délce jejich mise. Podle agentury by ke startu Crew Dragonu mohlo dojít ve druhé polovině května. Jisté je, že dokud Hurley a Behnken nedorazí, bude Cassidy jediným astronautem NASA na celém orbitálním komplexu. Bude tedy zodpovědný za vedení všech vědeckých experimentů a oprav, které bude západní segment stanice potřebovat. Rusko již zpomalilo výrobu a tempo startů lodí Sojuz kvůli tomu, že NASA bude své astronauty vysílat do kosmu v soukromých lodích.

Chris Cassidy

Chris Cassidy
Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Ještě nedávno jsme měli opravdu velké štěstí – pevně dané posádky a k dispozici i hodně vědy – aktivní i externí. Proto jsme mohli rozjet v uplynulých letech a měsících vědu ve velkém,“ vzpomíná Cassidy a dodává: „Teď je to jiné. Máme určitý počet hodin, které každý týden musíme věnovat stanici, aby v pořádku fungovala a byla bez problémů. A pokud se nějaké komplikace objeví, tak abychom je odstranili.“ Stanici běžně obývá šestičlenná posádka. Jakmile budou lodě od SpaceX a Boeingu v provozu, bude možné zvýšit počet obyvatel orbitálního komplexu na sedm.

Práce nad hlavu tam bude stejně – ať už tam bude jenom Chris Cassidy nebo šest dalších lidí. Musíme se s tím vyrovnat a vybrat, kterou vědu dokončíme,“ uvedl astronaut a doplnil: „Udělám, co jen budu moci, abych měl nabité dny. Budu pracovat rychle, ale taky bez chyb. To nejhorší, co bych mohl udělat je, že bych se bál, že něco pokazím. Přistoupím k tomu tedy opatrně a budu pracovat nejrychleji, jak to jde. Je mi jasné, že věda je to hlavní, proč tam budu.“ Cassidy ještě uvedl, že by se na oběžné dráze rád setkal s Behnkenem a Hurleym: „Jsou to mí dobří přátelé a budu tam pro ně s otevřenou náručí, abych je nadšeně přivítal. Jak osobně, tak i profesionálně se můžeme dostat dál i s vědou, když tam bude o pár lidí víc.“

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://live.staticflickr.com/65535/49614819948_6d2a45ac69_k.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49648022608_81880c3ae7_h.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49651449113_408d6455ef_h.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49651449353_d284c77b99_k.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49651987191_3d78b8e064_h.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49615334346_c339b9de3e_k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Start Sojuzu MS-16 bude bez diváků”

  1. SaturnV napsal:

    V článku píšete, že jakmile budou lodě od Spacex a od Boeingu může se počet kosmonautů na ISS zvýšit na 7. Ale pokud vím spacích kójí je na ISS jenom 6. Kam se přidá ta sedmá?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.