Orion a radiofrekvenční zkoušky

Pouhé dva týdny po dokončení termálních a environmentálních zkoušek začaly lodi Orion pro misi Artemis I radiofrekvenční zkoušky. Testy označované jako EMC, jsou běžnou součástí přípravy kosmického hardwaru. Veškerá elektronika vydává nějakou formu elektromagnetických vln, které mohou způsobit interferenci s jinými zařízeními. Pro příklad z běžného života nemusíme chodit moc daleko – asi každý z nás zažil, jak se začnou chovat reproduktory, když se blízko nich nachází mobilní telefon, na který se zrovna někdo snaží dovolat.

Elektronika kosmické lodi může zažít stejné rušení, ale v jejím případě by taková událost mohla mít katastrofální následky. Všechny systémy proto musí být důkladně prověřeny ještě před startem. Zkoušky elektromagnetické kompatibility se často provádí ve speciálních odstíněných místnostech s kovovými stěnami pokrytými pěnovými hroty, které se společně postarají o blokování nežádoucích externích zdrojů elektromagnetického záření. Kupříkladu v evropském technologickém středisku ESTEC je k tomuto účelu určena komora Maxwell.

Orion pro Artemis I v Plum Brook.

Orion pro Artemis I v Plum Brook.
Zdroj: https://www.esa.int/

Ačkoliv termálně-vakuová komora v Plum Brook není primárně místem k provádění EMC testů, její stěny jsou z hliníku, který poskytuje elektromagnetické stínění, takže se k tomuto účelu dá využít. V rámci těchto zkoušek je většina palubních systémů zapnutá a pracuje. Elektronika je nejprve otestována na kompatibilitu v této stíněné komoře. Přístroj se zapne, aby se otestovalo, zda se potenciálně neruší s jinými systémy.

Ve druhém kole zkoušek bude kolem lodi vytvořeno elektromagnetické pole pomocí antén. V této fázi se bude testovat náchylnost systémů k rušení z vnějších zdrojů. Kabina Orionu disponuje senzory elektromagnetického pole, které budou provádět měření rušivých frekvencí. Ačkoliv jsou všechny subsystémy potenciálními zdroji radiofrekvenčního šumu, speciální pozornost věnují inženýři komunikačním prostředkům, které vytváří radiové vlny zcela záměrně. Jejich činnost totiž může narušit vybavení citlivé k elektromagnetickému šumu – třeba přijímače GPS, moduly dálkového řízení nebo i jiné komunikační prostředky.

Testy Orionu v Plum Brook se postupně chýlí ke konci – už 24. března by se měla sestava tvořená návratovou kabinou a evropským servisním modulem vrátit na Floridu, kde budou pokračovat přípravy na nepilotovanou testovací misi Artemis I – v jejím rámci poletí loď Orion na premiérovém exempláři rakety SLS k Měsíci.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://live.staticflickr.com/65535/49581386463_356ae66f8b_k_d.jpg
https://www.esa.int/…/21865208-1-eng-GB/Interference_testing.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Orion a radiofrekvenční zkoušky”

  1. racek napsal:

    No, tohle je loď pro vzdálenější vesmír a tedy něco opravdu zajímavého. Na její měsíční lety se opravdu těším. Číňané ji už vlastně mají také, ale k nosiči velikosti SLS jim ještě pár let chybí.

  2. pbpitko napsal:

    Zase o krok bližšie k cielu. 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.