Poletí už Starship SN1, nebo až SN2?

Na 25. února byla ohlášena uzavírka silnice u jihotexaské základny Boca Chica. Očekávalo se, že v rámci uzavírky proběhne přesun spodní části testovacího exempláře Starship SN1. K přesunu opravdu došlo – svařený válec s nádržemi a motorovou sekcí opustil na speciálních samohybných transportérech montážní oblast a zamířil na nedalekou startovní rampu, kde byl následně jeřábem usazen na zkušební stav. Očekávalo se, že budou následovat tlakové zkoušky, instalace motorů Raptor, statický zážeh a pak možná i slibovaný skok do dvaceti kilometrů. Jenže tweety Elona Muska vnesly do celého fanoušky předpokládaného harmonogramu řadu otázek.

Spodní část Starship SN1 společně s mlhou a reflektorem vytvořila nezvyklou podívanou.

Spodní část Starship SN1 společně s mlhou a reflektorem vytvořila nezvyklou podívanou.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Musk totiž zveřejnil tweet, ve kterém napsal: „Starship SN1 tank preparing for Raptor attachment & static fire“. To se dá přeložit jako: „Nádrže Starship SN1 se připravují na instalaci Raptoru a statický zážeh.“ Problémem je v tomto případě jednotné číslo u motoru Raptor. Očekávalo se, že ke skoku budou potřebné tři motory – s jedním by se natankovaná Starship (které zatím chybí horní část) zřejmě ani neodlepila od rampy. Fanoušci tedy začali spekulovat, jestli úkolem Starship SN1 není pouze provést tlakové zkoušky a statický zážeh jediného Raptoru. Skok do 20 kilometrů by v takovém případě zajistila až Starship SN2.

Elon Musk v dalším tweetu potvrdil, že Starship SN2 bude vybavena trojicí motorů Raptor a v další zprávě oznámil, že integrace Starship SN2 začne v průběhu tohoto týdne. Dozvěděli jsme se také, že pracovníci stále ladí nastavení svařovacích systémů, aby dosáhli hladšího povrchu, což by se mělo projevit už na Starship SN2.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://forum.nasaspaceflight.com/…48895.0;attach=1615959;image
https://pbs.twimg.com/media/ERsMyNtWoAAnzVy?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “Poletí už Starship SN1, nebo až SN2?”

  1. majomusk napsal:

    No takže SN1 vybuchla,hádam SN2 bude lepší.Oni sa to len učia zvárať.Musk povedal go fast,test,fail and fix.DObrá taktika,nech sa mu darí,začiatok je ťažký.Bude lepšie.Ale som rád,že Falcon heavy už má väčší aerodynamický kryt s vertikálnym nakládaním….Kým bude SS,tak sa pekne využije.

  2. medved_David napsal:

    Ta noční fotka se stínem na oblaku/mlze je fantastická!

  3. Jan Jancura napsal:

    Jak je to s povolením letu do výšky 20 km? Byla podána žádost, pokud ano, je někde dostupná?

  4. Vasek napsal:

    Já budu rád i za to když poletí aspoň jeden. MK2 měl taky letět a neletěl…

  5. Spacex78 napsal:

    Doufám, že poletí oba exempláře.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.