ŽIVĚ: První evropský start letošního roku

První letošní start rakety Ariane 5 klepe na dveře. Nejsilnější evropská raketa by měla ve čtvrtek večer našeho času vynést dvě telekomunikační družice – indickou a evropskou. Právě evropský Konnect si zaslouží významnou pozornost. Jde o první družici, která vznikla v rámci programu, který má zajistit, že evropské firmy budou zásobovat trh telekomunikačních družic konkurenceschopnými produkty. Tato družice pokryje svým signálem Evropu a Afriku a o její vývoj se postarala firma Thales Alenia Space, provozovat ji bude společnost Eutelsat a dohled nad celým projektem držela agentura ESA.

Družice Eutelsat Konnect

Družice Eutelsat Konnect
Zdroj: https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/

Transport z letiště u francouzského města Nice do Francouzské Guyany zajistilo transportní letadlo Antonov a na kosmodromu v Kourou pak družice podstoupila předstartovní přípravu. Následně ji technici umístili na horní pozici v nákladovém prostoru a nasadili dvoudílný aerodynamický kryt. Po startu družice Konnect se plánují další zkoušky systémů platformy Spacebus Neo, které se využijí na dalších družicích.

Firma Thales Alenia Space má zatím zakázky na sedm družic postavených na platformě Spacebus Neo. Po aktuální družici Konnect půjde o družice Syracuse-4, SES-17, Konnect Very High Throughput Satellite, Eutelsat 10B, Satria a Amazonas Nexus. Ale zpět k družici Konnect. Ta váží 3619 kg a její pohon je plně elektrický. K jejímu oddělení od zbytku sestavy by mělo dojít v čase 27 minut a 30 sekund po startu. Druhým cestujícím je indická telekomunikační družice GSAT-30 s hmotností 3357 kg, která je při startu schována v dutém adaptéru SYLDA. Usadí se nad 83. stupněm východní délky a k manévrování použije dvousložkové kapalné pohonné látky. Od horního stupně se má oddělit zhruba 28 minut a 25 sekund po startu.

Startovní okno se otevírá ve 22:05 SEČ a zavře se o půlnoci. Obě družice budou vyneseny na dráhu s perigeem ve výšce 250 km a apogeem 35 761 km vysoko se sklonem 6° vůči rovníku.

Zdroje informací:
https://www.arianespace.com/
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/The_Konnect_satellite_is_placed_within_the_fairing.jpg
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…37c76a18c52d5f6ee757170071265fe8&oe=5EA5E8C9

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

22 komentářů ke článku “ŽIVĚ: První evropský start letošního roku”

  1. Pavel napsal:

    Má nějaký důvod zcela rozdílné odpočítávání evropských raket, ruských a amerických? Všiml jsem si, že třeba Falcon 9 se s časem 0s při odpočtu již odpoutává z rampy, zatímco Ariane 5 v čase 0s teprve zažehne motory a odlet má v čase +8s. A Sojuzy to mají zase taky trochu jinak..

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ono je to trochu komplikovanější. U té Ariane se v čase T+0 zapaluje motor centrálního stupně, který potřebuje pár sekund na náběh. Raketa vzletí až když motor funguje a mohou se zapálit postranní stupně na tuhé pohonné látky.
      U Sojuzu je to zase tím, že se čeká, až se otáčky čerpadel dostanou na plnou úrověň.

  2. athlo napsal:

    Reditel Thales Alenia, vcera v predpripravenem videu rikal, ze uz novou „elektrickou“ platformu prodali 10x (vcetne vcerejsi mise). Oznacil to za velky uspech.

  3. Alois napsal:

    Je symbolické, že Nový rok zahajuje jedna z nejsilnějších raket. Berme to jako rozcvičku na budoucí silné a nejsilnější zážitky , které nás letos čekají.

  4. martin k. napsal:

    Arianaspace se pokouší o jakousi startovní show ve stylu Sp.X, ne ?? ::))

    • kamil m. napsal:

      Je až úsmevné, ako sa za každú cenu snaží niekto porovnávať SpX s každým iným štartom a pritom Arianespace ma na informácie najbohatšie prenosy. SpX tu môže len tíško šúchat nohami a skryť sa.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Každý poskytovatel startů přistupuje ke startům po svém a preferuje něco jiného. Ideální by bylo, kdyby se podařilo propojit na jednom místě skvělé informace s atraktivními záběry ze startující rakety. Ale objektivně je potřeba uznat, že za poslední roky udělali všichni velcí hráči neoddiskutovatelný pokrok.

      • Josef Somik napsal:

        No možná, ale ani z tohoto startu nejsou žádné záběry z kamery na raketě. Je to škoda. Buď tam kameru nedali, nebo ty záběry v přenosu nezveřejnili.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je to tak, proto říkám, že je pořád co vylepšovat. 😉

  5. Tomas Mik napsal:

    Děkuji za článek, ale mohu se zeptat v čem se liší výstava Cosmos Discovery v Holešovicích a v Brně.

    • Radoslav Karásek napsal:

      Kopírujem odpověď DM na moju otázku, či sa oplatí ísť znovu, keď som bol v Brne 3x

      „Osobně si myslím, že ano. výstava se zase o trochu změnila. Jasně, jádro zůstalo, ale změn doznaly dekorace – hlavně velkoformátové tisky na perforované tkanině vypadají perfektně. No a pro mne největší změnou je část, na které jsem se podílel – současnost a budoucnost, které byly dříve lehce opomíjené. Není to nic extra velkého – pár panelů o raketoplánech, povídání o roverech na Marsu a pak několik panelů s informacemi o soukromých firmách a plánech jednotlivých agentur.“

  6. Martin N. napsal:

    „…ve čtvrtek večer našeho času…“
    to se tak krásně čte ;-), Dušane díky!

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Slušnost mi velí napsal „není zač“, ale skřípu při tom zubama pokaždé. 😀 😉

    • Ladicha napsal:

      Tento start jsem zmeškal (nevadí, stačí mi záznam), myslel jsem si že bude až příští čtvrtek, když článek vyšel ve čtvrtek. Škoda, že autor neuvedl datum.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Vidíte a tohle je přesně ten důvod, proč jsem trval na pojmech dnes a zítra. Bylo mi jasné, že dříve nebo později začnou lidé chtít víc. Ne, víc už neustoupím, máte co jste chtěli. Nevím, zda konkrétně vy jste proti dnes a zítra bojoval. Pokud ne, pak poděkujte lidem, pro které bylo příliš náročné si přečíst datum vydání článku a domyslet si, co znamená dnes a co znamená zítra.
        P.S. Opravdu si myslíte, že bychom článek pojmenovaný ŽIVĚ vydali týden před startem, kdy by jej už další vydané články přesunuly mimo hlavní stránku?

      • mikaSEdlinen napsal:

        Já bych řekl, že uživatel „Ladicha“ má velmi vytříbený smysl pro humor.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Aha, tak to se omlouvám. Byl tak vytříbený, až jsem ho nepochopil. V tom případě se omlouvám.

      • Ladicha napsal:

        Nechci to rozmazávat, smysl pro humor mám, ale tady by pro mě údaj dnes byl srozumitelnější, to s panem Majerem souhlasím. Omlouvám se, článek jsem četl až dneska, v pátek.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Neomlouvejte se, prostě se nedá zavděčit všem.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.