Blíží se registrace pro komentáře na našem webu

Vážení čtenáři, v tomto článku se nedozvíte žádné aktuality z kosmonautiky. Pravidelní uživatelé našeho webu ale již dobře vědí, že čas od času využijeme článku k tomu, abychom našim čtenářům sdělili nějakou významnou novinku, která má souvislost s naším webem. Nejinak je tomu i tentokrát. Když jsme spouštěli náš blog, nebyly jeho součástí komentáře – ty jsme aktivovali až o téměř tři měsíce později. Náš web fungoval s takto nastavenými komentáři více než sedm let. Nyní však pomalu přichází čas udělat v tomto systému určité změny.

Současný systém zavedený v listopadu 2012 umožňuje napsat komentář pod každým článkem komukoliv bez registrace – stačí napsat libovolné jméno (alias nick), nějakou mailovou adresu (klidně i neexistující) a pak už můžete psát vlastní text zprávy. Tento režim jsme v roce 2012 zvolili pro jeho jednoduchost, ale je potřeba říct, že každý systém má své výhody, ale také nevýhody. A právě nevýhody současného systému začínají stále intenzivněji vyplouvat na povrch.

S tím, jak roste návštěvnost našeho webu (za den přijde na náš blog lehce přes 5000 návštěv – to je 26× víc než v listopadu 2012!), začínají se objevovat určité nepříjemnosti. Rozhodně teď nemluvím o tom, že je diskuse někdy mimo téma, nebo vyhrocená. Mnohem častěji než dříve se u nás někdo pokouší zatáhnout do diskuse spam (většinu naštěstí odchytí pluginy) a někteří diskutující komentují pokaždé s jiným nickem, někdy dokonce sami se sebou, aby dodali svým slovům váhu. Ano, jde o výjimečné případy, drtivá většina diskutujících se chová správně, ale stejně už cítíme, že je potřeba tuto situaci nějak řešit.

Asi poslední kapkou byla událost stará sotva pár desítek hodin, kdy se pod článkem o Mars roveru 2020 objevil na první pohled obyčejný komentář. Problém byl v tom, že jeho autor si jako nick zvolil přezdívku, kterou používá jiný aktivní čtenář a diskutující. „Majitel“ původního nicku si toho všiml a informoval nás o tom. Při množství komentářů, které na našem webu přibývají (máme jich tu už přes 85 000!), není v lidských silách tohle všechno kontrolovat. Nevíme tedy, kolikrát už podobná situace nastala, jen si toho nikdo nevšiml. Navíc se nedá do budoucna vyloučit, že se to nebude opakovat.

V redakci jsme tedy dali hlavy dohromady a dumali, zda máme podobné přešlapy řešit individuálně (a riskovat, že nám občas něco uteče), nebo zda zvolit systémové řešení, které se však neobejde bez změny zavedeného systému. Moc dobře víme, že internetoví uživatelé obecně nemají rádi změny, ale když jsme si vyložili fakta na stůl, rozhodli jsme se, že to bude nejlepší řešení. Abychom ale minimalizovali případné nepříjemnosti a zároveň přistoupili k diskutujícím co nejvíc férově, chceme Vás tímto článkem informovat o tom, co se chystá, abyste měli čas provést registraci.

Registrace na našem webu bude od 1. února 2020 nezbytnou podmínkou pro psaní komentářů. Máte tedy skoro celý měsíc na to, abyste se u nás zaregistrovali než začne tato změna platit. Samozřejmě bude možné se registrovat i později. Je to jednoduché – registrace je rychlá a samozřejmě bezplatná. Registrovat se můžete už nyní – v pravém sloupci webu úplně dole najdete možnost registrace. Vyplníte uživatelské jméno (nemusí být Vaše skutečné – nesbíráme Vaše osobní údaje 😉 ), Váš mail a heslo, kterým se chcete přihlašovat + jeho zopakování pro kontrolu, že jste se nepřeťukli. Teď už stačí jen potvrdit registraci i to, že nejste robot a už jste jak registrováni, tak rovnou i přihlášeni.

Teď se chtějí určitě ozvat mobilní uživatelé, kteří v mobilní verzi nevidí pravé menu. Žádný strach. Máte hned dvě možnosti – buďto se pro registraci na chvíli přepnete do desktop režimu, abyste si udělali registraci v předstihu, nebo si počkáte až na spuštění nového systému komentářů. Pak se totiž bude na místě okna pro psaní komentáře nepřihlášeným čtenářům objevovat informace o nutnosti registrace i s odkazem na registrační stránku.

Na závěr ještě pár nezbytných dodatků:

  1. Přechod na nový systém vkládání komentářů neznamená, že se staré komentáře ztratí – oba systémy jsou vzájemně kompatibilní, protože s databází komentářů se nic neděje.
  2. Chceme zcela jednoznačně prohlásit, že tímto krokem neprovádíme žádnou cenzuru. Registrace budou volně dostupné pro všechny a i nadále budou v naší diskusi platit všechna pravidla jako doposud. Registrací pouze zabráníme měnění nicků a dalším výše popsaným negativním jevům.
  3. Chápeme, že se Vám nová změna nemusí líbit, protože je to pro Vás práce navíc. Ale věřte, že to děláme ve prospěch našeho webu, aby byl i nadále místem, kde je slušná a férová diskuse. Je nám jasné, že tímto krokem můžeme přijít o pár diskutujících, ale uvědomte si, prosím, že registrace pro psaní komentářů je dnes standardem prakticky na všech trochu více navštěvovaných portálech. Děkujeme za Vaše pochopení.
  4. I bez registrace samozřejmě budete moci náš web navštěvovat a číst všechny komentáře. Registrace se týká pouze psaní komentářů.

Zdroje obrázků:
https://icc.edu/news/files/comments.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Nahlásit technický problém
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

238 komentářů ke článku “Blíží se registrace pro komentáře na našem webu”

  1. spimfurt napsal:

    kdyz je tu takoveto tema, predpokladam u nekterych z vas pravidelne navstevy osla. uz jsem tam byl 2x zabanovan a v prvnim nasledoval vysvetlujici dopis, ve kterem zadali at napisu clanky. v druhem pripade prisel predem a pak ban. prislo mi to absurdni ban->pis pro nas->ban. a forma byla dost ironicka a hodne sebelitostna. komentare ktere byly pricinou se mi kontrolou u pratel nepodarilo obvinit z off topic, sprostoty nebo vadnych faktu. prosim mate nekdo podobnou zkusenost?

  2. Vladimír Kordas Administrátor napsal:

    Zavést povinnou registraci byl určitě správný krok.

  3. Cateye napsal:

    Docela by mě zajímalo který uživatel diskutoval sám se sebou. Nemáte odkaz pane Majere?

  4. Vojta napsal:

    Nejsem velkým příznivcem nutnosti registrace na diskuzi, ale chápu, že u každého většího projektu nastane situace, kdy neregistrovaná diskuze začne být neúnosná.
    Už se mi taky stalo, že jiný diskutér začal psát pod mým jménem (logicky na něj nemám patent). Nechal jsem to být a dotyčný sám rychle pochopil, že tu není první Vojta, takže všechno v pohodě. Ale chápu, že někdo je na to citlivější a někdo jiný pak nemusí být slušný.

  5. Ales napsal:

    Zdravim, rad ctu vas web. Mel bych dotaz. Pokud zavedete registraci co treba vratit zpet i hlasovani pro komentare jak tomu kdysi zkusebne bylo. Samozrejme z jednoho uctu pro jeden komentar maximalne jeden hlas. Pokud si pamatuji tak jste moznost zrusili prave proto, ze kazdy hlasoval kolikrat chtel.

  6. _Tom napsal:

    Souhlasím s registrací, prospělo by to i jiným webům.

  7. Ľubomír Mlích napsal:

    Protože se ptáte na názor, tak:

    Je mi líto, že se objevuje nutnost zadávat heslo. Vnímám to jako obstrukci, která uživateli moc nepřinese. Chápu, že to může pomoct redakci s omezením spamu.

    Možná protože mi nevadí, když sem někdo bude psát jako já 🙂 – koneckonců si může dotyčný založit uživatelské jméno velmi podobné mému třeba jen s i místo í.

    Dle mého názoru se tímto bezpečnost nijak nezvýší, naopak přibude dat v datábázi (které podléhají GDPR). V žádný z existujících password managerů důvěru nemám, přece jen svěřuju tím svá hesla někomu úplně cizímu, koho neznám (tvůrci toho programu).

    Třeba by bylo možné prostě kontrolovat, jestli jméno neodpovídá existujícímu v databázi a nepovolit odeslání komentáře, pokud je takový uživatel už registrovaný. BTW: První z věcí, kterou hacker zjišťuje, aby se mohl přihlásit je uživatelské jméno dotyčného, pak ještě to heslo. 🙂

    Negativní jevy, že
    – někdo má dva účty, to také nepotlačí, přestože možná kapku stíží.
    – někdo se chce s někým pohádat to také nezmění (mám doma tři děti a ty se hádají pořád, vysvětlit se jim to nedá, že to je naprosto nepřínosné a je úplně jedno kdo „vyhraje“)

    🙂

    díky za všechny ty články a těším se na další 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky moc, se vším, co jste napsal souhlasím, ale asi se shodneme, že úplně dokonalý systém neexistuje. Každý má své výhody a nevýhody. jde jen o to najít systém, který pro dané potřeby má co nejméně mínusů. 😉

      • vencour napsal:

        Stejně tak lze dodat: kdo se ozve, toho hlas bude slyšet. A jeho připomínky mohou být realizovány, když to bude mít smysl. Nic není ryze statické a neměnné.

    • Dan napsal:

      K těm password managerům – zkuste zabrouzdat v open source, kde jsou zdrojové kódy volně k dispozici. Ano, nemusíte být IT specialista, který v hlavě kompiluje Cčkový zdroják, ale dá se celkem spolehnout na to, že jiní takoví jsou a ti by velmi rychle na takový password manager vší silou zaklekli.

      • Ľubomír Mlích napsal:

        Jsou věci – jako například hesla – kde je dobré spoléhat jenom sám na sebe 🙂 s opensource jsem dobře obeznámen, napsal jsem pár článků na root.cz – https://www.root.cz/autori/lubomir-mlich/ a přestože tam účet mám, od té doby co tam zavedli přihlašování tam jaksi komentáře nepíšu. Asi jsem prostě moc líný se přihlásit 🙂 nebo prostě to co chci říct asi není tak důležité abych hledal přihlašovací jméno a heslo 🙂

    • Vojta napsal:

      Je to jen diskuze, nejde o život ani o prachy, tak nevidím důvod v používání složitých hesel, které bych potřeboval mít někde napsané. Ostatně pro podobné nedůležité registrace ani není nutné mít hesla unikátní.

  8. Josef Mezera napsal:

    Srdečně zdravím. Registraci plně schvaluji. Jakožto provozovatel webu (NÁŠ VESMÍR) s redakčním systémem WordPress vím, jak je to důležité především z hlediska bezpečnosti. Poznámky některých pisatelů o cenzuře apod. jsou naprosto liché, jakož i obavy, že ubude diskutujících či dokonce čtenářů. Naopak, lze očekávat zvýšení celkově úrovně diskuze, neboť zmizí (alespoň doufám) trollové. Slušní a věcní diskutující k danému tématu zde o slovo určitě nepřijdou. O tom jsem přesvědčen.

  9. Baton David napsal:

    registrován, a názory jsou pozitivní 🙂

  10. Marek Zettik napsal:

    Toto je správný krok. Je spousta chytrolínů, co si myslí, že všechno ví a nejsou schopni se pod koment ani podepsat – váha komentáře je na bodu mrazu 😀

    Jen by nebylo od věci, aby bylo přihlášení nahoře a nikoli dole, jako všude a nemuselo se hledat 🙂

    Děkuji

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Chápu, ale říkám si, že nahoře jsou řekněme důležitější věci a stejně komentáře jsou taky dole, takže registrace bývá zhruba na jejich úrovni – než člověk dočte článek, je už u odkazu na registraci.

      • Vojta napsal:

        Osobně bych dal odkaz na registraci/přihlášení do míst, kde je (nebo by po přihlášení měl být) formulář pro příspěvky. Úplně dole v pravé liště to je dost špatně k nalezení a u delších článků je to zbytečné rolování. Navíc v mobilní verzi pravá lišta úplně chybí.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jak je uvedeno v článku, v mobilní verzi bude nyní v místě okna pro psaní zprávy upozornění na nutnost registrace i s odkazem.

    • gg napsal:

      Hodnota komentáře nikdy v historii nesouvisela s přítomností podpisu. Buď máte co plodného říci, a nejlépe to i něčim podložit, a pak je to fajn, ať už to přijde od kohokoli. A pokud nemáte, tak je úplně jedno, kdo je pod blábolem podepsaný.

  11. gg napsal:

    „Problém byl v tom, že jeho autor si jako nick zvolil přezdívku, kterou používá jiný aktivní čtenář a diskutující.“

    To spíš zní, že problém byl v tom, že si ten jiný aktivní čtenář tu přezdívku nezaregistroval, třebaže o možnosti takového incidentu téměř jistě věděl.

    • Mojmir napsal:

      Problém byl hlavně v tom, že si ji ani nemohl zaregistrovat, když tu žádné registrace nebyly. Když tenhle web začínal, daly se diskutující pod každým článkem spočítat na prstech ruky. Dneska je situace úplně jiná a tenhle „incident“ byl i spouštěčem právě těch registrací…

      • gg napsal:

        Registrace nebyly? Já měl za to, že byly pouze nepovinné. Samozřejmě pokud nebyly vůbec, tak je to něco jiného. Ale pak taky stačí je přidat, nejsem si jist, jestli je zapotřebí je nutit.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nikoliv, registrace byly do včerejška možné pouze pro autory blogu, možnost registrovat se byla neveřejná, kolegy jsem registroval já přímo v systému. Teprve včera se spustila možnost nepovinné registrace, která potrvá do konce ledna. Od prvního února už bude registrace k psaní komentářů povinná, jak se píše v článku.

      • gg napsal:

        Tak v tom případě mě přítomnost jistého počtu registrovaných uživatelů asi zmátla. Myslel jsem, že to je veřejná funkce.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Těch 130 lidí se nám zaregistrovalo jen během necelých 24 hodin od včerejška.

  12. Mojmir napsal:

    Řekl bych, že to je jedině krok správným směrem. Konečně, neznám server, kde bych se pro diskusi nemusel registrovat. Tady si ale registraci neudělám a není to proto, že bych vystupoval pod falešným jménem. Celou dobu – a ono to vážně bude těch 6, možná i těch 7 let, používám jen svoje křestní a svůj primární mailový účet. Jen moje averze například ke Starlinku je už proslulá a některé změny taky nevítám s nadšením, jako třeba přechod na Mall.TV. Takhle aspoň ušetřím Dušana své kritiky a nebude ze mě zbytečně šedivět 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Je škoda, že se neregistrujete. Třeba si to časem rozmyslíte, budeme rádi, když tu budete.

      • Mojmir napsal:

        Jak už jsem řekl Dušane, přišly změny, se kterými nemůžu souhlasit. Třeba to, že si od začátku tykáme a najednou mi vykáš. Netuším, co to je dneska za stupidní módu, ale ani jeden nejsme na internetu první den, takže taky oba víme, že hned ze startu byly určeny nějaká pravidla komunikace. A jedním z nich bylo, že diskutující jsou si (na internetu) všichni rovni a tudíž si všichni tykáme. Vykání bylo pouze pro vysoce odborné diskuse třeba mezi akademiky, nebo profesory. A najednou se vyžaduje vykání všude a nejvíc ho prosazují jedinci, co jsou schopni napsat tvrdé „Y“ i ve slově kráva.
        Jak už jsem řekl, registrace schvaluju, ale sám si ji neudělám, protože je jen otázka času, kdy by mě někdo z moderátorů raději zablokoval. Ať se daří 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Hrozně moc se omlouvám, zapomněl jsem. Problém je, že je tu tolik lidí a já už pomalu začínám zapomínat s kým si tykám a s kým vykám. Problém je, že na fóru si všichni tykáme, kdežto na blogu automaticky všem vykám. Problém nastává v případech, kdy je daný člověk registrovaný jak na fóru (tam mu tykám), tak na blogu (kde mu vykám). Každopádně je to moje chyba, za kterou se omlouvám. Chápu, že to vypadá hrozně hloupě a mezí mě to. Pokud tedy můžeš, zkus mi tuhle chybu odpustit a pokus se tu s námi zůstat, budeme jedině rádi.
        P.S. Sám dobře víš, že blokování se na našem webu prakticky nepoužívá.

      • Mojmir napsal:

        Jaj Dušane, já to nemyslel nijak zle! Rozhodně to neber jak nějaký „pohlavek“, nebo tak něco. Ber to tak, že teď prostě není ta správná doba, no. Třeba časem.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já jsem to nebral zle – udělal jsem chybu, za kterou jsem cítil, že je potřeba se omluvit, protože to muselo opravdu vypadat hloupě. Dveře máš u nás kdykoliv otevřené!

      • Martin Gembec Administrátor napsal:

        Mojmíre díky za zajímavá slova. Věřím, že spojíme své negativní názory na Starlinky a časem si třea registraci uděláš, abych tu v tom nebyl sám :-))

  13. David R. napsal:

    Zdravím, registrace úplně v pohodě.
    Byla tu ale v diskuzi také zmínka o mazání nevhodných příspěvků. K tomu bych chtěl podotknout, že by měla být transparentní pravidla, co je považováno za nevhodné. Omlouvám se, možná to už dávno někde je, ale já to nevidím. Mělo by to někde vyskočit, když člověk začne psát příspěvek, nebo když jej chce odeslat. A také by tam mělo být napsáno, v jakém případě bude autor potrestán a jak.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Taková pravidla na blogu nemáme – jsou pouze na fóru. Možná k tomu časem přistoupíme, ale zatím si myslím, že to není potřeba.

    • RoliD napsal:

      Stanovení přesných pravidel vede vždy jen ke snaze nacházet cesty kolem a věčné dohady. Stanovená přesných pravidel například vždy vede k výkřikům: „neměříte stejným metrem“
      Doporučuju mít pravidla neveřejná pouze pro interní podporu moderátorů. Veřejně pouze stanovit potřebu dodržování netikety: https://cs.wikipedia.org/wiki/Netiketa

      A případné prohřešky neřešit nikdy veřejně a případné snahy o vandalizaci témat OT výlevama mazat. K čemu je číst výlevy o nějakém prohřešku a pingpong vzájemných obvinění a zdůvodnění když lidé sem chodí si číst o kosmonautice?

      Je potřeba aby se Dušan zocelil 😀 má v tom mojí plnou podporu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc za rady, ale já mám panickou hrůzu z toho, že se o našem webu začne říkat, že se tu mažou nepohodlné názory, že tu máme cenzuru, která nepřipouští kritiku a tak dále. Nikoho už nebude zajímat, že ta kritika byla třeba neopodstatněná či dokonce vulgární. Pokud to nesmažu, bude se moci každý na vlastní oči přesvědčit, kde je pravda.

      • RoliD napsal:

        Však už se to říká! A ono se bude dycky říkat všelicos. Lepší se přestat ohlížet na to co se říká, povšechně ty špatné řeči vedou lidé kteří ničím nepřispívají. Proč se bát co říkají lidé co ničím nepřispívají? Lepší je toxicitu odstranit a nebo si jí zcela nevšímat a dělat to co člověka skutečně baví.
        Jinak kdysi jsem na jednom školení efektivní komunikace získal jeden „soft skill“ který považuju za báječné řešení situací které nelze nějak vyřešit: ignorace problému. Tedy případného dalšího Roberta volajícího CapsLockem (úmyslně samozřejmě.. to že se pak omlouvá a vymlouvá je opravdu nejspíše jen lež) buď zcela ignorovat a nebo se ho jen zeptat ignorační akceptací a OT otázkou: „Děkuji za názor, velmi si vážíme každé zpětné vazby kterou máme od našich čtenářů. Mohu Vám ještě nějak pomoci?“
        A Dušane, berte to co píšu jen jako můj osobní názor člověka co byl tak dlouho hodný až to blbě dopadlo 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Proč se bát co říkají lidé co ničím nepřispívají? Já si myslím, že proto, že jejich názory mohou ovlivnit třetího člověka, který náš web třeba nezná a udělá si vinou této nepraqvdy mylný obrázek o našem webu.

        Za radu děkuji, vypadá to zajímavě.

  14. Petr napsal:

    Souhlasím, za zachování kvality komentářů ta registrace rozhodně stojí.
    Ať se Vám daří
    Petr

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děkujeme za přání i za to, že náš krok chápete.

      • Petr napsal:

        Rád bych se ještě zeptal, jak to bude s hodnocením článků (hvězdičky)?
        Bude možné hodnotit bez přihlášení? Zdá se mi, že již nyní mohu hodnotit pouze pokud jsem přihlášen.

      • Dan napsal:

        Teď jsem zkusil anonymně ohodnotit článek a jde to. Často se mi stává, že článek hodnotit nemohu, protože (předpokládám) ho již hodnotil někdo, kdo do internetu leze přes stejnou proxy, jako já a web ho tedy identifikuje se stejnou IP adresou. Doma s tím problém nemám.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Problémy s hodnocením už nám hlásilo více lidí. Proxy/IP může být jedním z důvodů.

  15. Schamann napsal:

    Registrace je určitě OK, sám provozuji nějaké weby a vím co to je udržovat wordpress ve funkčním stavu.
    Pár vylepšení bych si dovolil navrhnout ke zvážení pokud už se nějaké registrační změny dělají a když už na nás bude mít Dušan maily tak je může využít ku společnému prospěchu:
    – automatická notifikace k diskuzi pokud vložím komentář. Kolikrát zapomenu ten mrňavej anglickej čtvereček zaškrtnout a pak už se k tématu špatně vrací
    – možnost posílat všechny komentáře mailem k vybranému článku. (notifikace i bez nutné předchozí reakce). Dost často se tu pohybuji v noci a když je zajímavý článek tak pak mě mrzí, že mi uteče diskuze
    – notifikace o publikování článku
    – notifikace začátku nebo změny živého přenosu (né, že bych neuměl používat kalendář, ale mám tam jen upozornění na plánovaný termín a kolik přenosů mi uteklo jen proto, že byly přesunuté na jiný den / čas) ano moc rád se podívám i na záznam, ale všichni víme že teď a tady je to NEJ
    – vylepšit upozornění na chybu. Dost často čtu články jako jeden z prvních a posílám i opravy, ale na mobilu je to skoro nemožné a ani na PC si často vůbec nejsem jistý jestli je to odesláno

    Jinak děkuji za vše co pro nás děláte, je to úžasná práce a pro mě osobně nejčtenější web.

  16. Radoslav Karásek napsal:

    Ja by som mal ešte dotaz. Nešlo by přidat plugin, ktorý by označil nové komentáre po refreshe stránky?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Fíha, zajímavý nápad, ale to si myslím, že nejde.

      • Martin Gembec Administrátor napsal:

        Přijde mi jako zajímavý tento návod, prosím podívej se na něj, myslím, že by se to mělo zkusit: https://www.wpbeginner.com/wp-themes/how-to-highlight-new-posts-for-returning-visitors-in-wordpress/

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za odkaz, mrknul jsem na něj a vypadá fajn až na jednu drobnost – ten plugin upozorňuje na nové články, nikoliv na nové komentáře, což chtěl pan Karásek.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zkusil jsem na Martinův tip další plugin a vypadá to, že funguje. Komentáře, které se napsaly po Vaší poslední návštěvě, mají lehce namodralé pozadí. Jen musíte mít povolené cookies, kterých to využívá.

      • Kuba Plsek napsal:

        Jeden den si někdo něco navymýšlí a druhý den už je to realita. O té funkci jsem snil posledního půl roku! Kdybych věděl, že jste takoví borci, tak si taky vymrčuji 🙂 Diskuze tu bývají dlouhé a plné zajímavých dotazů i odpovědí a kolikrát člověk zbytečně něco nového přeskočil. Ale už nikdy víc! Klobouk dolů.
        Co se týká registrace, nemám s tím osobně problém, ale troly a spol to bohužel kolikrát spíš povzbudí a „zagresivní“ než odežene. Snad jim to moc dlouho nevydrží.
        BTW kdybych si mohl vymrčet háček nad „s“ v příjmení, tak byste mě potěšili, když už se tu dnes plní ty přání 😉

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Abych se přiznal, tak jsem si taky myslel, že to nejde, až mi kolega poslal odkaz a ono to fungovalo.
        Chci věřit, že u nás budou mít registrace spíše opačný efekt – je to práce navíc a to může leckoho odradit.
        P.S. Háček jsem Vám v administraci přidal. 😉

      • Martin Gembec Administrátor napsal:

        Potvrzuji, zrovna tu přibyl (už 205. komentář) a zabarvil se mi modře, vypadá to super.

  17. Tomas D. napsal:

    Registrováno.
    Myslím, že není proč se obávat negativního přijetí. Je to běžné.
    Mohli se stát horší rozhodnutí.

  18. Roman89 Redakce napsal:

    Skvělé, tuhle novinku velmi vítám.
    Registrace provedena, zvolil jsem stejný nick jako mám již na fóru. Bude možné do budoucna k profilu přidat třeba obrázek?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Podle všeho v nejbližší době ne. Plugin, který používáme, je spolehlivý, ale v základní verzi toho umí málo, za zbytek se připlácí. Koupil jsem rozšíření přidávající Google reCAPTCHA, protože se registrovalo hodně botů, takže to bylo nezbytné. Ale obrázkové rozšíření, které je taky k dispozici, může chvíli počkat, aby se ověřilo, zda všechno šlape, jak má a nebude potřeba hledat jiný plugin. Po nějakém čase se o tom můžeme pobavit.

  19. Čím více sevřete pěst, tím více písku vám proteče mezi prsty napsal:

    Dobrý den,
    a pan Alois bude mít registraci povolenou? 🙂
    Jen pro zasmání, ale můj názor na registraci je spíše negativní – všechny zajímavé weby po registraci, autentizaci, přišly o hodnotné příspěvky a zbyly spíše nesmyslné komentáře.
    Jirka

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Pan Alois už je registrovaný. 😉
      Doufám, že to u nás tak nebude. Už máme přes 90 registrovaných a jedná se o ty nejaktivnější, kteří jsou s námi už dlouho. Takže doufám, že se špatné scénáře nenaplní.

      • Alf napsal:

        Pan Mgr. Vachule na kosmonautiX nemůže chybět 🙂

      • Petr Hajek napsal:

        Aloise prosím zachovat ,je to pro mne takové “koření” zdejší diskuze

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Někdy to koření pálí až moc. Jednou mi možná dojde trpělivost, ale snažím se krotit.

      • Kuba Plšek napsal:

        Přijde mi, že se pan Alois v poslední uklidnil a jeho příspěvky „zpozitivněly“. A kolikrát přijde se zajímavými informacemi. Zvlášť v porovnání s jinými, kteří na rozdíl od něj ani nemají odvahu se podepisovat pořád stejně (i když už bez tituju a příjmení :)).
        Ale chápu vás, že se mu to za ty roky nastřádalo. Díky za trpělivost.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, uklidnil, ale zase mám pocit, že když ustřelí, tak je to ještě větší úlet než dříve.

      • Jandys napsal:

        Tak nejsem sám 😉
        Aloisovo “statisticko-informační okénko” mě baví

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Škoda, že spolu s registrací nejde nastavit povinné používání skutečného jména. Schovávání se za nicky je nejen nezdvořilé, ale anonymita diskuzi obecně neprospívá.
      Osobně nechápu lidi, kteří se stydí přihlásit ke svému názoru. Navíc k tématu, na který je Kosmonautix zaměřený.

      • Risa123 napsal:

        Pochybuji že by to něco změnilo. Pořád by to nebyla osobní komunikace.

      • Dan napsal:

        Pamatuji doby, kdy jen zveřejnění křestního jména bylo na internetu nezvyklým jevem. S redakcí komunikuji celým jménem, ale v diskuzi budu prostě Dan. Omlouvám se všem za neosobní přístup. 🙂

        K článku: Věřím, že registrace uživatelů bude přínosem. Ať už zamezením duplicitních jmen, tak lepší správou komentářů.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky, že jste s námi!

    • Vladimir Todt napsal:

      Koukám, že pan Alois se stal pojmem v diskuzích pod články. Dokonce je nezapomenutelný i pro p. Václavíka při jeho přednáškách, jak jsem slyšel. 😀 😀

  20. Petr Hajek napsal:

    Registrován ,nemám problém.Snad to pomůže ,někdy se ta diskuze dost blbě zvrtne úplně mimo.Rád si přečtu i názor se kterým většina nesouhlasí ,donutí mne to abych o problematice přemýšlel ale ty dohady o slovíčko a rady autorům od lidí co vlastně do diskuze nic nepřinesly mě kazí radost z jinak výborné diskuze.

  21. BoB Roy napsal:

    Ahoj, jak to bude s informacemi o chybách v článcích? Pokud narazim na nesrovnalost nebo chybu musim být registrován?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den,
      nemusíte, jsou to dva na sobě nezávislé systémy. Registrace je nutná pouze pro komentáře pod články. Hlášení chyb funguje i nadále stejně.

      • BoB Roy napsal:

        OK dik za info.

        PS: navrhuji udeleni ceny 2020 za objektivni hlaseni „preklepu“ v clancich za rok

        Na konci roku muzete vyhlasit nejaktivnejsiho editora za uplynuly rok. Neni potreba uvadet finalni pocet nahlasentch chyb, jen treba TOP5 – aktivnich sditoru… KAZDY JE OMYLNY takze to neberte nikterak spatne, kdyz nekdo nahlasi chybku v clanku.

        Navrh….

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslím si, že nejaktivnějšího nahlašovatele chyb, který dělá pro náš portál neocenitelnou službu, mohu říct klidně z hlavy – je to pan Roman Bórik, který čte asi všechny naše články a u každého hlásí chyby,které v něm jsou. Neskutečný výkon a klobouk dolů před jeho zodpovědností, vytrvalostí a chutí pomáhat.

  22. MatesX napsal:

    „NIC PROTI NIČEMU“ registrácia zas až tak nebolí a snáď to pomôže.
    Len ak už vyžadujete posielať na web meno a heslo tak majte aj forum s https… na hlavnej stránke už ste to zvládli 🙂
    Inak držím palce a ďakujem za úžasnú, inde na fórach nevídanú úroveň diskusie

  23. Kamil napsal:

    Chci se zeptat, u komentáře se píše „Your comment is awaiting moderation“. Znamená to, že komentáře jsou schvalovány administrátory? A objeví se až po schválení?

  24. Kamil napsal:

    Za mě ok. Aspoň nemusím pořád vyplňovat jméno a mail. To byla otrava.

  25. Hawk napsal:

    Registrace neva, akorat jsem uz registrovan v diskusnim forum a tady me to prihlaseni nebere. Sikovnejsi by byl jednotny ucet.

  26. Vladimír Podivínský napsal:

    Tak na tohle nemám nervy, málem jsem vzteky rozšlapal počítač… Chápu že za to nemůžete, ale jak mám najít správný obrázek s palmou a nebo přepsat něco čemu nerozumím… Poslepu to fakt nejde.

  27. tommy napsal:

    Moc příspěvků sem nepíšu, ale denně čtu téměř vše, co se tu objeví. Problém s registrací nemám, jen to uspíší situaci, kdy člověk s někým víc diskutuje, nemusí s každým přispěvkem znova a znova zadávat nick a e-mail. Ale zase to nepomůže tomu, když tu někdo diskutuje sám se sebou. Nicků si můžu udělat, kolik chci, ne?

  28. PetrX napsal:

    Je to určitě krok správným směrem, ale trollům a jiným škůdcům to nijak výrazně nezabrání. Zaregistrovat se dá i na neexistující emailovou adresu (chybí potvrzovací email) a těch pár kliknutí žádného trolla neodradí. Snad jen používání cizích nicků se tím zamezí. Osobně bych se nebránil ani agresivnější formě registrace.

  29. pave69 napsal:

    A mohli byste přitom prosím trochu zapracovat na technickém backendu? Trvale (roky) mi asi 1/3 zápisů komentářů končí cca minutovou prodlevou a následnou chybou serveru:
    „Na webu došlo k závažné chybě.
    Přečtěte si informace o ladění ve WordPressu.“
    Naštěstí se komentář i tak uloží a pak u článku je.

    Jinak ty registrace jsou určitě OK, myslím, že časem budete muset přitvrdit ještě víc.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky, víme o tom, ale se řešením si nevíme rady. On se ten komentář většinou uloží během pár sekund, ale po zbytek času se systém marně snaží načíst obsah.
      Doufám, že to přitvrzování bude potřeba až za delší dobu.

      • v600 napsal:

        Tak to máme podobné…
        Komentážů píšu jen minimum, ale prakticky vždy to zkončí odesláním a zaseknutím na načítání stránky po delší době čekání.

        Když stránku s článkem načtu znovu, je OK včetně příspěvku.

        Děje se tak ve 100% případů.
        Používám aktualizovaný FIREFOX vždy anonoymní+ABP+NoScript(pro kosmonautix výjimky), AVAST. Předpokládám, že jsem za několika NATy (věc poskytovatele, ale většinou to ničemu nevadí), přípojka je rychlá.

        Neřeším to.
        Prostě když to dlouho trvá, tak stránku obnovím.

      • RoliD napsal:

        Neodesílá se vám při každém komentáři někam mail? Jestli ten systém náhodou nečeká než se ten mail odešle. Občas se to stává pokud se používá nějaký plugin co odesílá maily třeba přes gmail server.
        Zkuste si web nainstalovat na nějakém testovacím serveru a postupně vypínejte pluginy. Je možné že tam je nějaká skorokolize.
        Zkoušeli jste hledat nějak výrazněji odpověď někde na forech?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Řešíme to s technickou podporou hostingu.

    • Kamil napsal:

      To se mi stává taky, ale jen zde

    • Jiny Honza napsal:

      S tou chybou serveru to mám stejně.

  30. Ondrej_Kvinta napsal:

    Chválím, takhle to bude snad jen ku prospěchu věci. 🙂

  31. Spytihnev napsal:

    Sice jsem přišel o háček, ale vlastně si za to můžu sám 🙂

    Pokud jde o vyžadované heslo, tak upozornění, které vyskakuje a informuje o tom, že je slabé, je opravdu jen informativní.

  32. Smisek napsal:

    Dobrý den,
    bylo by dobré, kdyby bylo možné změnit E-mail i po registraci. Osobně mám více E-mailů, které používám a hlavně postupně třídím co je na kterém aby se mi nemíchala práce a soukromí např. a je to součást každého takového systému. Navíc změna nicku by taky nebyla na škodu i když ten zrovna měnit nechci.

  33. H@ns napsal:

    Do diskuzí přispívám jen občas a v registraci nevidím nic špatnýho.
    Provedena během okamžiku.

  34. yamato napsal:

    vobec nemusite pisat ze nejde o cenzuru, to je vsetkym normalnym diskuterom jasne. Cenzura je v poslednej dobe argumentom hlavne trollov, konspiratorov, provokaterov, extremistov a inych individui kaziacich diskusiu.

  35. zdeňek napsal:

    Já zase nemám rád registrace. Důvod je pamatovat si heslo, a soukromě mě to dost nepříjemné.

  36. Radoslav Karasek napsal:

    Tak osobne by som sa potešil, keby bola povinná registrácia s reálnym menom a fotkou, lebo k smrti neznášam diskutovať s anonymom, ale chápem, že teraz je doba gdpr a strachu z ruských hackerov atď atď..

    Ale fakt Dušan nechápem načo toľko kecov okolo toho. Chápem, že si vážiš čitateľov ale nič extra sa nemení a snáď každý inteligentný čitateľ to pochopí aj bez takto dlheho vysvetlovacieho článku. Pritvrd trochu.. A aj zmazať komentár nie je žiadna cenzura..

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      No abych se přiznal, už jsem to tady v diskusi psal, měl jsem před zveřejněním tohohle článku trochu strach. V historii našeho webu se našlo několik změn, které nebyly přijaty úplně dobře a lidé to dávali dost nevybíravě najevo.
      P.S. Nejsem právník, ale domnívám se, že registrační způsob, jaký tu popisujete, je zcela jistě právně komplikovanější než ten,který používáme.
      P.P.S. A díky moc, že jste s námi! 😉

      • Alf napsal:

        Také se přikláním k tomu mazat v diskuzi urážející a nicneříkající komentáře.
        PS: je to super, funguje to skvěle

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tohle je sporné. Od toho už je jen krok k cenzuře.

    • Jiri Hadac Redakce napsal:

      Mě taky vyhovují uživatelská jména s fotkou. Asi jsem zhýčkaný v tomhle jiným webem. A taky si dám větší práci s odpovědí člověku, který si vyplnil fotku, než někomu jinému. 🙂

  37. cbDave napsal:

    Mám jen jednu prosbu, toto je můj login, ale tady bych se rád zobrazoval jako David Suchomel, nebyla by možnost ještě tam přihodit zobrazované jméno? Díky

  38. robert napsal:

    CENZURA TAK NAZDAR, STEJNĚ TO UPADÁ

    • Martin Gembec Administrátor napsal:

      Tento příspěvek je nejlepším důkazem, že zde, jako na jednom z mála portálů, nikdy cenzura nebyla. Což na Dušanovi obdivuji. Nemaže ani to, co by se mazat mělo.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Milý pane, už jen to, že píšete CapsLockem o vás vypovídá více, než si myslíte. Pokud mluvíte o cenzuře, proč si myslíte, že tu váš komentář stále je? Možná je všechno jinak, než jak jste přesvědčen. A skutečně by mne zajímalo, podle čeho soudíte, že to tu upadá.

      • Robert napsal:

        Díky za Váš názor!
        C.lock jsem zapnul překlepem při vyplňování emailu.
        E-mail jsem uvedl pravdivý.
        Registrací (přihlašováním) se ochudíte o mnoho příspěvků,
        zbydou jen pochvaly.. proto to popíchnutí o úpadku.

        Pro pana RoliDa jen dodám, že jsem hříšník a mám
        IQ bublajícího bahna. Ale pěkně jste se vyzvracel.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za vysvětlení, chápu.
        A co se ochuzení o příspěvky týče – máme momentálně registrováno přes 130 uživatelů. Domnívám se, že tím naše diskuse neutrpí, kritiku přece může napsat kdokoliv. Jestli se ale něčeho zbavíme, pak to budou výkřiky do tmy od anonymních lidí, kteří na náš web přijdou poprvé a nevědí, jakou zde máme diskusi.

      • RoliD napsal:

        Roberte, mohu vás posuzovat pouze z toho co zde napíšete a z mých zkušeností z fora, kde je registrováno 90000 uživatelů. A už mám na tom vzorku dost napozorováno. A jako jediné co se mi osvědčilo je pojmenovat problém co nejdrsnějí a eskalovat ho. Je to nejkratší cesta k řešení. Bejt hodnej jako Dušan a snažit se lidi vzdělávat a domlouvat jim prostě většinově nefunguje.

      • Robert napsal:

        Díky, oba Vás chápu a omlouvám se,
        že jsem Vás nadzvedl ze židle.
        Obraťme list a věnujme se vědě.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Omluvu přijímám.

    • RoliD napsal:

      Jako provozovatel jednoho většího fora jsem si již všimnul, že podobní lidé jako se podle mého názoru mne jeví pan Robert, jsou ty nejméně potřební na libovolném webu. Nejen že nejsou mistři v přemýšlení, nekonzistentní v názorech a povšechně ve vnímání psaného textu. Mají velmi špatně nastaven žebříček hodnot a to většinou zcela v nesouladu s obsahem konkrétního webu. Někdy se těmto lidem říká, že jsou pro ten web toxičtí. A za mne čím rychleji tito lidé z konkrétního webu zmizí a to dobrovolně či nedobrovolně, tak to tomu webu prospěje.
      A mimochodem když se smaže vandalizující a zle míněný text, tak to osobně nepovažuji za cenzuru ale za prostou údržbu obsahu, který někomu patří a se kterým má někdo nějaký cíl. A nemyslím si, že když se někdo rozhodne věnovat svůj životní čas jako pánové kolem kosmonautix.cz (který nelze koupit v eshopu) , tak má svébytné právo s obsahem dělat to co ho těší a nedělat ním co ho netěší a to včetně udržováni plytkých a OT keců.

      • vencour napsal:

        Parádní komentář, děkuji 🙂

      • spimfurt napsal:

        taky jsem to nevydrzel a odpojil „prispevatele“ v jednom exotickem chatu co provozuji. obcas jsem dostal hysterak a banoval a banoval. ale necitim zadne zadostiucineni. jen jsem si vylestil, jak mi nekteri vycetli, „svuj obyvak.“ nekdy mi na mysl prichazi takove konstrukce, jako treba jestli vsechno to banovani, nepovede k vytvoreni iluze lidstva lepsiho nez ve skutecnosti je. povazuji nas z vetsiny za lhare, zlodeje a podvodniky a velebim vyjimky.

  39. ZdenekCih napsal:

    Dobrý den, také již přihlášeno a v pohodě. Přiznám se, že to vidím také jako jednoznačné plus ! Komentáře mnohdy tvoří skoro 50% článku ( s veškerou pokorou k autorovi ) a dlouho jsem si říkal, že snad neznám takový web, kde bych se ještě těšil na komentáře. Pravda ale je, že s počtem návštěvníků se to začalo trochu zvrtávat. Klobouk dolů adminům! A díky

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děkujeme za zpětnou vazbu i za registraci. Vždycky jsem říkal, že diskuse na našem webu jsou jakýmsi pokračováním článku, kde se čtenář dozví mnoho zajímavých věcí. Proto také tvrdím, že není žádné MY redakce a VY čtenáři – jsme na jedné lodi. Pro udržení diskusní úrovně jsme ochotni bojovat a velice nás těší, že čtenáři tento krok chápou. Velmi nám tím usnadňujete celou situaci. Díky za to.

  40. Ladislav napsal:

    Přihlášení mi nečiní žádné problémy.Možná je to zabezpečení až moc silné,ale to se dá zvládnout.

  41. Jakubko napsal:

    Nezabralo to ani 2 minúty a pokiaľ to zlepší diskusie pod článkami je to vítaná zmena. Mne osobne sa páči že hneď požadujete 12 miestne heslo kvôli bezpečnosti

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Není to požadavek, ale doporučení. Systém akceptuje i kratší (slabší) heslo, ale je to na zodpovědnost každého uživatele.

    • vencour napsal:

      Komentář od někoho, kdo taky fušuje do security:

      Lidi, ona ta pakárna je tu i pro vaše dobro, co děláte vy sami ten druhej neřád asi dělat nebude, pokud to bude mít ztížené.
      Jak si můžete stát za svým, když se za vás může vydávat kdokoliv?

      • racek napsal:

        Tady nejde o miliardy, ani o miliony, ani o koruny. To je jen specializovaný server pro fandy, ovšem na vysoké úrovni. Fakt o nic víc. A hesla je pro zamezení přístupu některých kazišuků a pod. Na ty nemusí být nějaké supršifrování. Ty i registrace spolehlivě odradí.

  42. RoliD napsal:

    Na rovinu. Jste na komentující moc měkcí. Hlavně Dušanovi to odsává energii. Perte ty změny do nás. Čím víc se vám uleví, tím lépe pro obsah.
    Díky

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ano, o té měkkosti vím, nejste první, kdo mi to říká, jenže ono je to složité. Spoléháme na slušnost a věříme, že když se budeme ke čtenářům chovat slušně, oni nám to vrátí stejně. Je pravda, že občas toho někdo zneužívá, nebo mi povolí nervy a ujedu, ale v zásadě se snažíme o maximálně férový přístup. Svou roli hraje i to, že v posledních letech slušnosti ve společnosti stále více ubývá – především pak na internetu. Protože jsem při zakládání webu měl dva požadavky – faktickou správnost bez ohledu na to, zda jde o Petra či Pavla a férový přístup ke čtenářům / diskutujícím, je to pro mne jeden z pilířů, na kterých web stojí.
      A moc díky za Váš komentář. Nalil mi optimismus do žil. Měl jsem z reakcí na tuhle novinku trochu strach, protože jsem si pamatoval, jak nelibě byly přijímány některé dřívější změny a jak nevybíravě to někteří dávali najevo.

      • vencour napsal:

        Komentář po přečtení prvních cca 10 příspěvků ohledně „měkkosti“.

        Člověk by měl vědět, co chce, být sám sebou. Nezapomínat na to nejdůležitější. nenechat se otrávit ostatními.

        Děkuju za tu pochodeň slušnosti a znalostí, co tu šíříte.

        Buďte sami sebou, berte ohledy a zajímejte se o názory těch, co za to stojí. Pochybujte a dávejte si pozor, ať se máte za čím jednou ohlížet, jakou parádu jste nechali na světě, čemu všemu pěknému jste pomohli na svět.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc, snažíme se. 😉

  43. Martin Gembec Administrátor napsal:

    Díky. Přihlášení mě nijak neobtěžuje, ostatně prohlížeč si ho umí pro příslušný počítač pamatovat.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To je pravda, navíc spousta lidí používá třeba nějaký program či online službu na správu hesel, pak je to ještě jednodušší.

      • v600 napsal:

        Hmm, až na nás, kteří z principu vždy mažeme cookies a anonimizujeme svůj provoz.
        Nepočítám se mezi paranoiky, je to otázka rozhodnutí…

        Jméno a heslo nevadí, zapamatovat se dá.
        Otrava je jen nutnost se přihlašovat 🙁
        Ale přežijeme to a vaše práce pro nás si to zaslouží.

        Jen doufám, že diskuse neumře jak jsem to zažil na několika webech, kde byla zavedena nutnost se registrovat.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Aha, to jsem nevěděl. Díky, že jste se registroval a věřím, že to na diskusi nebude mít vliv – už máme přes 60 registrovaných čtenářů.

      • v600 napsal:

        Registrace byla bez problémů.

        Používám na podobné případy dlouhé heslo z malých písmen (pro mě logický, ale přece jen nesmysl) a i když bylo dost dlouhé, systém poznal jen malá písmena a doporučoval lepší heslo. Nicméně heslo přijal.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        On pouze doporučuje delší heslo. Jsme rád, že se to povedlo.

      • racek napsal:

        Tady diskuse rozhodně neumře, je to koření těchto stránek, vlastně každých. Konec konců, zde se neřeší protistátní věci a nevyslovují nekorektní tresné názory 🙂 . Ale trolly, si myslím, to docela bezpečně odrazuje, A o to asi jde, ne?

  44. Racek napsal:

    Asi bych neměl problém, tak proč ne. Ale prosím Vás, požadované 12 místné heslo je opravdu hrůza. Fakt si ho nechci pamatovat nebo pořád někde zapisovat. Vždyť přece nejde o miliardové transakce či korespondenci tajných služeb. Moc byste mi potěšili, vždyť pro takovou diskusi 6 míst naprosto stačí. I svůj PIN mám jen čtyřmístný, že.

    • RoliD napsal:

      Tak pin nejde využít vzdáleně. Heslo 6 znakové vám nějaký robot hackne jak nic. Osobně jsem měl pár spam pomocných mailu s 8 znakovým heslem typu Necky123 a už o těch email účtech mluvím v minulém čase. Proč asi. 12 znaků je v pohodě a doporučuju to. Stejně to máte uložené v paměti prohlížeče kterou si můžete ochránit master heslem (klidně 4 znakovým.. napsaným na futru dveří 😉 ,.. když si to budete přát)

      • Racek napsal:

        No, díky za vysvětlení, i když jsem v tomto oboru byl docela dobře obeznámen, svého času. Opravdu to není legrace a zajistit bezpečnost hesel byl docela problém. Mohu o tom vyprávět.
        Nicméně, tady jde o rozumnou diskusi docela seriozních lidí s dobrými moderátory. No a kdyby si s tím dal někdo práci… no tak ať. Svět se nezboří. Ale trollové vlezou všude, že. Ti jsou horší. Jsem na internetu od samých jeho počátků u nás a viděl jsem až příliš mnoho zničených diskusí a poté zániků skvělých stránek. Takže ano, jsem zde rád a udělám vše, co se po mě bude chtít.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Děkujeme, že tu jste.

      • hotovson napsal:

        no tak retezec Necky123 nelze povazovat za heslo, stejne jako 1234 nelze povazovat za PIN

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Když jsem to testoval, tak systém vzal i heslo, které je kratší a které označuje za příliš krátké. Jen je to na osobní zodpovědnost každého uživatele. Pokud chcete, systém by měl vzít i heslo 123. 😉

    • Tom napsal:

      Jestli se mohu vyjadrit, delam v IT Security, 6 znaku je velmi malo a lze to snadno napadnout brute force utokem. A je jedno jestli tam mate paznaky, cisla a podobne.
      Zato heslo typu „TojehezkiTadisemylyby“ prestoze nema paznaky ani cislice je mnohem hure prolomitelne a celkem slusne zapamatovatelne, pokud tedy nechcete pouzivat nejaky password manager (coz Vas celkem obdivuji, kolik ja mam hesel bych ani nespocital, „password manager“ muze byt i obycejny zasifrovany soubor nebo pro online veci klidne i sesitek schovany nekde doma)
      Co se porovnani s PINem tyce, jak uz tu nekdo psal, PIN je vicemene 2 factor authentication – musite neco mit (kartu) a neco znat (PIN).
      Jinak Dusanovi se obdivuji jak dokazal udrzet komentare pod kontrolou bez registrace az do dnesni doby. Myslim ze vsichni to chapou a registrace je celkem bezbolestna. Hodne stesti v dalsim publikovani.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc za závěrečné přání.

      • spimfurt napsal:

        No a ja budu oponovat, varianty slovnikoveho bruteforce obsahuji jak cislice, kterymi se nahrazuji n0rma1n1 p1sm3na tak prohozena I/Y. V pripade ceskeho slovniku je to zaklad. Pokud uz to musi byt, navrhuji neexistujici slova, dobre se daji overovat googlem. treba n-akripolanator, nebo hergostonik% Spickou je samzorejme generator hesel se zabudovanym archivem. Do mobilu.

      • racek napsal:

        Nejlepoší ochranou je … služby které vyžadují hesla vkládané do počítače a zasílané přes sítě nepoužívat. Tedy v případech, které jsou důležité, jako třeba finance. Samozřejmě, když o nic nejde, proč ne. Já třeba internetové bankovnictví ze zásady nepoužívám. Případů prolomení hesla ze strany kriminální nebo státní jsou totiž poměrně časté (svého času jsem byl dokonce jmenován do jakési komise, ale odešel jsem, nemělo to nic společného se zaměřením naší firmy), i když to banky jaksi nepublikují. Ale to neříkám nic nového, že. Zatím to ještě jde. Já vím, dlouho už ne.

      • Vladimir Todt napsal:

        Tedy při obměnách na účtech v zahraničí a i mimo Evropu používáte telefonické ověřování přes tel, linku + změny nebo tam letíte osobně? Jinak to bez el. komunikace s heslem nelze. Ale pokud máte vše v 1 městě v místě bydlište, tak to není problém.

      • racek napsal:

        Já používám telefon a byvše v penzi mi to úplně stačí. Ted tam mají hlasovou identifikaci.

      • Ondrej_Kvinta napsal:

        Prolomení hesla a vstup k bankovnímu účtu poměrně časté rozhodně není. Nešiřte hoax.
        Konta zřizovatelů bank na území EU už musí mít od září (datum přesně nevím) dvoufázové ověřování. Pokud dojde k vloupání se do bankovnictví, tak jde především o dobře cílené útok ve spojení se sociální miningem. A oběť trestného činu musela s pachatelem spolupracovat. Ověřovací kódy v sms nebo potvrzení nějaké odchozí platby v telefonu oběti atd.

      • Ondrej_Kvinta napsal:

        Tak to tak zkuste při 100 operacích týdně, chodit s každou věcí do banky 😀

    • Tom Matoo napsal:

      Upozornění se sice zobrazuje, ale projde i heslo kratší než 12 znaků.

      • Tom Matoo napsal:

        Tak koukam, ze Dusan to zminuje skoro u kazdeho prispevku. Omlouvam se 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Vůbec se neomlouvejte. Čím častěji to tu bude, tím větší bude šance, že si toho lidé všimnou. 😉

  45. Michal Vaclavik VIP napsal:

    Vyzkoušeno, již jsem registrován 🙂 Akorát teda uživatelské jméno nemůže mít diakritiku.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.