ŽIVĚ A ČESKY: Falcon a Sojuz během devíti hodin

Noc na úterý a úterní dopoledne přejí fanouškům kosmonautiky. Nejprve má 70 minut po půlnoci z Floridy odstartovat Falcon 9 s telekomunikační družicí Kacific-1 (JCSat-18). Půjde o třetí použití prvního stupně, který se pokusí opět přistát na mořské plošině. A navíc vůbec poprvé máme být svědky pokusu o záchyt obou polovin aerodynamického krytu loděmi GO Ms Tree a GO MS Chief.  Pak se přesuneme do Jižní Ameriky, odkud má v 9:54 našeho času startovat raketa Sojuz 2-1b s evropským teleskopem CHEOPS pro výzkum exoplanet. Oba atraktivní starty pro Vás okomentujeme živě a česky – v tomto článku najdete okna obou přehrávačů.

Náš přenos ze startu Falconu spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 0:55 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání.

Přenos ze startu Sojuzu spustíme zhruba 20 minut před startem, tedy okolo 9:35 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání.

EDIT 17. prosince 9:36
Start s teleskopem CHEOPS dnes neproběhne. Náklad je v pořádku, firma Arianespace situaci řeší a v průběhu dne oznámí bližší detaily.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/…SpaceX-launch-facilities-1.jpg
https://www.esa.int/…/19318953-2-eng-GB/Cheops_satellite.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

32 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon a Sojuz během devíti hodin”

  1. Petr napsal:

    Ahoj, bude dnes česky komentovaný přenos startu Sojuzu?

  2. Vašek napsal:

    Jak to dopadlo s kryty? Doslo k zachytu?

  3. Marek napsal:

    Vypadá to, že kryt šplouchnul do vody. 🙁

  4. Martin K. napsal:

    Start Sojuzu odložen. Problémy se software na stupni Fregat ..

  5. hanh napsal:

    Bylo oddělení satelitu bezproblémové? Satelit se dostal oddělením hned do rotace. Asi je na to vybaven gyroskopy, ale i tak je to problém.

  6. David R. napsal:

    Dotaz: u mise CRS-19 2. stupeň po 6hodinovém volném letu na orbitě provedl deorbitační zážeh. Nemělo by k tomu už nyní docházet pravidelně?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Když to jde, tak to dělají. Ale u letů na GTO už stupeň nemá pohonné látky. Brzdící zážeh dělají vždy při letech na LEO – jen u CRS-19 přišel později než obvykle. Jindy to je hned při dalším oběhu.

      • David R. napsal:

        Já jsem to pochopil s tou deorbitací jinak. Při letech na LEO zůstává 2. stupeň na téměř kruhové dráze. To znamená, že deorbitace se dá provést během dejme tomu 90 minut (chci-li si vybrat místo). Při letech na GTO je nutné počkat s deorbitačním zážehem na apogeum, kdy je manévr nejúčinnější (stačí zážeh na pár sekund). To ale zatím nebylo moc jisté, že opravdu bude fungovat (testovalo se snad jednou, pokud nepočítám zkušební let FH, kdy bylo v nádržích mnohem víc paliva).
        Druhý důvod je, že při letech na LEO se musí satelit doručit přesně. To znamená, že raketa musí mít rezervu paliva. A tu může použít k deorbitaci. Zatímco při letu na GTO je obvyklé zadání „vynést, kam až to půjde“. Což je ale eticky mírně na hraně (deorbitovast by mohli, ale kšeft má prioritu).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Hlavně jde o to, že i při letu na GTO je perigeum pořád v atmosféře, takže každým průletem stupeň o něco zpomalí, takže časem shoří. A máte pravdu i v tom, že velmi často jde o to dostat zákazníkovu družici na co nejvyšší dráhu za cenu úplného vyždímání pohonných látek. Ono upřímně řečeno není moc jednoduché provádět restart, když Vám v nádržích zbývají poslední zbytky paliva (které by třeba i na deorbit stačily.

      • David R. napsal:

        Mimochodem, není to žádná hitparáda s tím zpomalováním z GTO. Horní stupeň po misi Hispasat 30 měl v červnu 2018 perigeum 180 km, ale ještě tam pořád lítá! A to má nyní perigeum 149 km. Člověk by řekl, že to musí být dole na to šup, taková velká lehká prázdná plechovka, a ono ne. Ale pochopitelně, průlet perigeem je krátký, perioda delší. Naštěstí je to jeden kus hliníku, takže při srážce s něčím malým by to byla asi jen díra.

  7. David R. napsal:

    Ještě by mohli přepnout video na plošinu, až vyjede oktagrabber …

  8. David R. napsal:

    Start byl krátce po západu Slunce, krátce před oddělením prvního stupně už bylo na spalinách vidět, že tam nahoře je ještě sluneční světlo. To znamená, že budou zase parádní fotky!

  9. Radoslav Karásek napsal:

    Díky, teším sa.

    A Dušan, tento rok ťa nepozvali do Uherského Brodu?

  10. Jakubko napsal:

    A ja zajtra lyžujem, nevadí, bude to dlhá noc, ešte že v lanovke je WiFi, snáď to potiahne držím obom palce nech to vyjde

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.