NASA nalezla trosky indického Vikramu

Místo dopadu indického lunárního landeru bylo identifikováno na snímcích LRO z 11. 11. 2019 cca 600 km od jižního pólu.
3. prosince 7:40

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “NASA nalezla trosky indického Vikramu”

  1. Alois napsal:

    Fascinující je též zpracování snímku. Lokalizace trosek a odlišení od vyvržené půdy. Každopádně počáteční naděje na přežití sondy byly zcela hodně optimistické.

  2. Alois napsal:

    Neuvěřitelné. Vždy když se něco v kosmu zadrhne a vázne, nastoupí NASA a náhle to jde. Výkon bych dal na úroveň nalezení na bok padlé ruské návratové sondy typu Luna. Při té příležitosti bych si dovolil otázku zda je něco nového známo o čínské návratové sondě, která měla ještě letos startovat. Dík.

    • Dan napsal:

      Ale uvěřitelné. Buď Čandraján 2 a nebo LRO. Čína se se snímky vytahovat nebude a pokud vím, tak jiná měsíční oběžnice nesnímkuje ve viditelném spektru. První trosky objevil Ind, který následně kontaktoval NASA, doporučuji přečíst si i zdrojový článek, do krátké zprávy se toho kromě podstatné informace moc nevejde.

      • marian Redakce napsal:

        A hlavne treba uviesť, že ten Ind – Šanmuga Subramanian, vôbec nepracuje pre ISRO a stopy po troskách landeru našiel len na snímkach z LRO. Snímky z orbitera Čandraján-2 (ktoré údajne zachytili miesto dopadu) dodnes zverejnené neboli a k nájdeniu Vikramu nijako nepomohli. ISRO sa k tomu samozrejme radšej nevyjadruje 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.