Deset let snímků Slunce z evropské sondy

Proba-2 na oběžné dráze v představách umělce.

Na začátku listopadu (konkrétně 2. listopadu) uplynulo deset let od startu evropské sondy Proba-2 (PRoject for OnBoard Autonomy), která studovala vliv Slunce na naši planetu a pravidelně snímkovala naši životodárnou hvězdu. Jejím úkolem bylo lépe porozumět, jaké procesy ovlivňují nejrůznější komplexní kosmické fenomény jako jsou sluneční erupce či záblesky, nebo projevy kosmického počasí. V rámci desetiletého výročí vydala Evropská kosmická agentura složený snímek, který vznikl kombinací fotek Slunce z této sondy.

Fotky jsou zpracovány tak, aby na nich vynikla rozsáhlá sluneční atmosféra, která je viditelná kolem těla naší hvězdy. Charakteristika těchto jevů je klíčová pro vědecký výzkum Proba-2. Sluneční aktivita je těsně spojena s kosmickým počasím, které ovlivňuje Zemi. Když lépe pochopíme, jak se Slunce chová a jak se toto chování mění v průběhu času, můžeme se dostat do fáze, kdy budeme schopni předvídat další vývoj. Pak bychom byli schopni se připravit na rozsáhlé jevy, které mohou poškodit družice na oběžné dráze nebo pozemní komunikační systémy.

Na tomto složeném snímku vidíme jednu fotku od sondy Proba-2 z každého roku mezi lety 2010 a 2019, která vznikla v lednu či únoru. Názorně je vidět kolísání sluneční aktivity během jedenáctiletého cyklu.

Na tomto složeném snímku vidíme jednu fotku od sondy Proba-2 z každého roku mezi lety 2010 a 2019, která vznikla v lednu či únoru. Názorně je vidět kolísání sluneční aktivity během jedenáctiletého cyklu.
Zdroj: https://www.esa.int/

Sluneční aktivita se opakuje v jedenáctiletém cyklu, během kterého se příslušně mění počet a intenzita mnoha jevů jako jsou záblesky, výrony koronální hmoty, sluneční skvrny, či jasné aktivní oblasti. Snímky pořízené sondou Proba-2 má na svědomí přístroj SWAP (Sun watcher using APS detectors and image processing), který pracuje v extrémní ultrafialové části elektromagnetického spektra. Zobrazené fotky vznikly vždy v lednu či únoru každého roku mezi lety 2010 a 2019.

Nejstarší snímek bychom našli vlevo nahoře, nejnovější pak vpravo dole. Složený snímek ukazuje variabilitu sluneční atmosféry v úctyhodných detailech a demonstruje, jak sluneční cyklus ovlivňuje vzhled Slunce. Snímání začalo v roce 2010, kdy bylo Slunce ve fázi minimální aktivity, na dalších snímcích aktivita postupně roste, až v roce 2014 (vpravo nahoře) dosáhne maxima. Další snímky ukazují postupné klesání aktivity až do fáze minima v letošním roce.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://spaceinimages.esa.int/…/9899131-2-eng-GB/Proba-2_node_full_image.jpg
https://www.esa.int/…/21152494-1-eng-GB/Ten_Suns_for_10_years.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Deset let snímků Slunce z evropské sondy”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.