Organické látky na ledových zrníčkách z Enceladu

Analýza výtrysků ze saturnova měsíce Enceladu stále překvapuje – odborníci nyní oznámili, že v nich objevili nový druh organické látky – části aminokyselin. Sonda Cassini, která výtryskem prolétla, je již dávno zničená, ale její data se budou analyzovat ještě hodně dlouho. Masivní hydrotermální průduchy vyvrhují materiál z nitra Enceladu, který se mísí s vodou z podpovrchového oceánu – poté, co se materiál dostane do volného prostoru, můžeme pozorovat výtrysk vodní páry a ledových zrníček. Nově objevené molekuly obsahující dusík a kyslík kondenzují na těchto zrnkách.

Proces, jakým se organické látky dostaly mimo Enceladus.

Proces, jakým se organické látky dostaly mimo Enceladus.
Zdroj: https://www.nasa.gov
Překlad: Dušan Majer

Na zemi jsou podobné sloučeniny součástí reakcí, kterými vznikají aminokyseliny, stavební bloky života. Hydrotermální průduchy na oceánském dně poskytují energii, která pohání tyto reakce. Vědci se domnívají, že průduchy na Enceladu by mohly fungovat podobně – dodávaly by energii, která by vedla k produkci aminokyselin. „Pokud by byly podmínky správné, mohly by molekuly z hlubokého oceánu na Enceladu mít stejnou reakční cestu, jakou známe ze Země. Zatím netušíme, zda jsou aminokyseliny nutné pro případný život mimo Zemi, ale objevení molekul, které vytváří aminokyseliny je důležitý kousek skládačky,“ popisuje Nozair Khawaja, který vede výzkum na univerzitě v Berlíně. Jeho objevy byly publikovány 2. října v Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Přístroj CDA (Cosmic Dust Analyzer)

Přístroj CDA (Cosmic Dust Analyzer)
Zdroj: http://saturn.jpl.nasa.gov/

Ačkoliv sonda Cassini ukončila svou misi v září 2017, tak data, která získala, budou analyzována ještě desítky let. Khawajův tým použil údaje z palubního přístroje CDA, který detekoval ledová zrnka z Enceladu v saturnově prstenci E. Vědcům posloužila měření z hmotnostního spektrometru na CDA, který pomohl určit složení organických látek na zrníčkách. Objevené molekuly byly podle vědců nejprve rozpuštěné v oceánu, následně došlo k vypaření vody na povrchu, takže molekuly zkondenzovaly a zmrzly na ledových krystalcích ve zlomech kůry Enceladu. Když pak trhlinou procházel gejzír, vzal zrnka s sebou.

Nové objevy jsou v souladu se zjištěním, které stejný tým objevil v loňském roce. Tehdy šlo o velké, nerozpustní komplexní organické molekuly, které zřejmě plavou na povrchu oceánu. Tyto objevy vybudily výzkumníky k tomu, aby se do analýzy ponořili o něco hlouběji. „Našli jsme menší a rozpustní organické stavební bloky – potenciální předchůdce aminokyselin a dalších látek nezbytných pro pozemský život,“ říká další z autorů studie, Jon Hillier. Jeho slova potvrzuje i jeho kolega Frank Postberg: „Tento objev ukazuje, že oceány Enceladu mají hojnost reaktivních stavebních bloků, což je další impuls k výzkumu obyvatelnosti Enceladu.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia09761-16.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/graphic-16.jpg
https://saturn.jpl.nasa.gov/…/instrumentscassinicda/images/cda2b.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Organické látky na ledových zrníčkách z Enceladu”

  1. Tommy napsal:

    Taky jsem pro mazání takových příspěvků

  2. Risa123 napsal:

    Tyto nepříliš inteligent jedince nezbývá, než ignorovat.

  3. Random napsal:

    Smutné je že mediální mrdky hnedka produjují články typu „Život na Enceladu dokázán“.

  4. Spytihněv napsal:

    Velká škoda, že Cassini nebyla lépe vybavena speciálně na analýzu těchto výtrysků při blízkých průletech. Ale je vidět, že i tak dokázala dodat zajímavá data. Bohužel oceán je zatím neodstupný, i když na různých projektech na protavení se skrz led se pracuje. Ovšem dostat takové zařízení k Saturnu je běh na dlouhou trať. A to nejen technicky, ale i úředně. Časem to určitě přijde a doufám, že ještě budu u toho.

  5. pbpitko napsal:

    To je veľmi pádny dôvod vypraviť sondu k Enceladu. Zatiaľ čo vzorky z podľadových oceánov na Európe a z Ganymeda tak skoro mať nebudeme, na Encelade nám ich samotná príroda „zadarmiko” ponúka na zlatej tácke, len si ich zobrať. Ale sonda k Enceladu má teraz na dlhú dobu červenú a ešte dlho bude mať len červenú vlnu. Škoda.
    pb 🙁

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.