Čína vypustila utajenou družici TJSW-4

Ve čtvrtek 17. října v 17:21 SELČ odstartovala z kosmodromu Si-čchang raketa Dlouhý pochod 3B/G2, která nesla utajenou družici TJSW-4 (Tongxin Jishu Shiyan Weixing – českou transkripcí Tchung-sin Ťi-šu Š‘-jen Wej-sing). U aktuálního startu však není k dispozici mnoho informací o vynášeném nákladu. Když 12. září 2015 odstartovala družice TJSW-1, tvrdily čínské úřady, že tato nová družice bude umístěna na geostacionární dráze, kde má zkoušet nové komunikační technologie. Konkrétně se mělo jednat o zkoušky v pásmu Ka a na širokopásmovou komunikaci na frekvencích 27 a 40 GHz.

Ještě než TJSW-1 odstartovala, tak se na specializovaných čínských fórech objevily spekulace naznačující, že jde o první exemplář systému Velká zeď (Changcheng alias Čchang-čcheng), což má být družicová síť včasné výstrahy podobná americkému systému SBIRS (Space Based Infra-Red Sensor satellites). V té době navíc japonský list Kyodo News uvedl, že Čína buduje systém ochrany před raketovým útokem. Zpráva byla založena na čínských armádních dokumentech, které odkazovaly na vývoj experimentálního družicového systému včasné výstrahy. Zpráva kromě toho uváděla, že Čína zahájila vývoj radarového systému v pásmu X, který má být součástí pozemního systému pro podporu stíhačů.

Velmi nekvalitní, ale prakticky jediná dostupná vizualizace družice TJSW-2, označované též Huoyan-1 (Chuo-jen)

Velmi nekvalitní, ale prakticky jediná dostupná vizualizace družice TJSW-2, označované též Huoyan-1 (Chuo-jen)
Zdroj: https://space.skyrocket.de

TJSW-1 se nakonec opravdu dostala na geostacionární dráhu, ale žádné další informace se o ní neobjevily. Jedinou výjimkou bylo potvrzení, že se této družici, jakožto prvnímu čínskému výtvoru, podařilo rozložit velkou reflektorovou anténu. Obdobné utajení se opakovalo i při startu TJSW-2, označované též Huoyan-1 (Chuo-jen), ke kterému došlo 5. ledna 2017 i při startu TJSW-3, ke kterému došlo 24. prosince 2018. Nedostatek informací a předstartovní přípravy spojené s minimálními odkazy na náklad naznačují tajné úkoly.

Jak již bylo uvedeno výše, informační blokáda v případě TJSW-3 vedla k úplně stejným spekulacím – buďto mělo jít o družici včasné výstrahy, nebo o družici pro zpravodajský sběr signálů. Objevily se informace, že družice je postavena na plně elektrické platformě SAST-5000, která umožňuje instalaci multifrekvenčního a vysokorychlostního komunikačního vybavení. Je velmi pravděpodobné, že TJSW-4 pokračuje v této tradici a že jde o další pokračování této utajené družicové sítě.

Přeloženo z:
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2019/10/3b.jpg
https://space.skyrocket.de/img_sat/tjs-2__1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.