Vědci se dostanou k zapečetěným vzorkům z Měsíce

NASA vybrala devět týmů, které naváží na vědecký odkaz misí Apollo. Prostudují totiž vzorky přivezené z Měsíce, které byly pečlivě uloženy a téměř půl století se jich nikdo nedotkl. Čekalo se, až technika udělá krok vpřed, aby měla jejich analýza ještě větší vypovídající hodnotu, aby mohla přinést přesnější a podrobnější informace. Mezi zmíněných devět týmů bude rozděleno celkem osm milionů amerických dolarů, které jim umožní provádět tento cenný výzkum. V tomto článku si jednotlivé týmy představíme a podíváme se na jejich plány – co vlastně chtějí se vzácnými vzorky dělat a co mohou jejich prostřednictvím zjistit.

Harrison Schmitt při kosmické vycházce Apolla 17 pracuje s nástrojem pro odběr vzorků.

Harrison Schmitt při kosmické vycházce Apolla 17 pracuje s nástrojem pro odběr vzorků.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Tím, že se tyto drahocenné měsíční vzorky podrobí poprvé studiu, budeme mít možnost díky nové generaci vědců pokročit v našem porozumění lunárního souseda. Současně se tím připravíme na novou éru průzkumu Měsíce a vzdálenějších částí vesmíru,“ říká Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor NASA pro ředitelství vědeckých misí ve Washingtonu a dodává: „Tento výzkum umožní, aby se tyto unikátní vzorky dostaly do těch nejlepších pozemských laboratoří.

Při misích Apollo 15, 16 a 17 měli astronauti k dispozici vrtačku schopnou odebírat jádrové vzorky o průměru dvou centimetrů.. Tato fotografie vznikla ještě při nácviku na Zemi.

Při misích Apollo 15, 16 a 17 měli astronauti k dispozici vrtačku schopnou odebírat jádrové vzorky o průměru dvou centimetrů.. Tato fotografie vznikla ještě při nácviku na Zemi.
Zdroj: https://www.lpi.usra.edu

Šest z devíti vědeckých týmů dostane k dispozici jeden ze tří zbývajících lunárních vzorků, které na Zemi dopravily mise Apollo 15, 16 a 17, který nebyl nikdy vystaven vlivům pozemské atmosféry. Konkrétně budou tyto týmy analyzovat vzorek z mise Apollo 17, který byl vakuově zaizolován ještě na Měsíci v roce 1972 astronauty Harrisonem Schmittem a Genem Cernanem.

Tento vzorek je tvořen 800 gramy materiálu a stále je uzavřen v odběrném válcovitém nástroji, který byl při výstupu do volného prostoru zavrtán do regolitu, aby odebral jádrový vzorek. Ten neobsahuje jen samotné kameny a prach, ale i stratigrafické údaje o podpovrchových vrstvách.

Vědci tak dostanou možnost prozkoumat ve svých laboratořích geologické vrstvy přesně takové, jaké jsou na Měsíci. Odebrané vzorky z jádrového vrtu byly po návratu na Zemi uloženy v prosinci 1972 na Johnsonově středisku, které bychom našli v texaském Houstonu.

Vzorek z jádrového vrtu 74002 z mise Apollo 17.

Vzorek z jádrového vrtu 74002 z mise Apollo 17.
Zdroj: https://curator.jsc.nasa.gov/

Zbývající tři týmy budou studovat vzorky, které dostaly po návratu na Zemi také speciální péči. Materiál přivezený Apollem 17 byl zmražen a vzorek z Apolla 15 je od roku 1971 uchováván v ochranné atmosféře z helia. V rámci programu Apollo se podařilo odebrat vzorky jen z pár míst, ale díky dálkovému průzkumu Měsíce dnes víme, že jde o geologicky komplexní těleso. Družice z oběžné dráhy pomohly určit druhy kamenů a minerálů, které se na Zemi zatím dostat nepodařilo.

Přistávací oblast Apolla 17 vyfocená sondou LRO.

Přistávací oblast Apolla 17 vyfocená sondou LRO.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Dovezené vzorky jsou investicí do budoucna. Tyhle kousky byly záměrně uloženy do skladů, abychom mohli využít dnešních pokročilejších a sofistikovanějších technologií k hledání odpovědí na otázky, které dříve nikoho nenapadlo pokládat,“ říká Lori Glaze, ředitelka Divize planetárního výzkumu v rámci NASA z Washingtonu.

A nyní už vzhůru k vybraným týmům:

NASA Ames Research Center/Bay Area Environmental Research Institute: Tento tým vede Alexander Sehlke a jejich cílem je dokončit experiment, který začal již před 50 lety. Budou studovat zmražený vzorek z Měsíce, který přivezlo Apollo 17 a chtějí zjistit, jak se těkavé látky jako je třeba voda, uchovávají v radiačním prostředí lunárního povrchu, který není chráněn atmosférou, jakou známe ze Země.

NASA Ames: Tým vedou David Blake a Richard Walrothwill a předmětem jejich zájmu se stane vakuově izolovaný vzorek. Chtějí se zaměřit na „kosmické zvětrávání“ – jinými slovy chtějí zjistit, jak kosmické prostředí ovlivňuje povrch Měsíce.

Nákresy vzorků jádrových vrtů z mise Apollo 17.

Nákresy vzorků jádrových vrtů z mise Apollo 17.
Zdroj: https://www.spec2000.net

NASA’s Goddard Spaceflight Center: Tým, který vede Jamie Elsila Cook, se také dostane k vakuově uzavřenému vzorku, ale zaměří se na jiné aspekty. Chtějí lépe porozumět tomu, jak jsou malé molekuly, které mohou být předchůdkyněmi aminokyselin na Měsíci uchovány.

NASA Goddard: Tento tým vedou Barbara Cohen a Natalie Curren a i zde bude v hlavní roli vakuově uzavřený vzorek. Vědecký tým se chce zaměřit na průzkum geologické historie údolí Taurus-Littrow v měsíčním Mare Serenitatis, kam Apollo 17 přistálo. Hlavní důraz chtějí klást na detekci vzácných plynů ve vzorku, které jim mohou přinést informace o stáří tohoto materiálu.

University of Arizona: Vědecký tým vedený Jessicou Barneswill chce zjistit, jak metody uchovávání ovlivňují množství minerálů s vázaným vodíkem v lunárním regolitu. Tyto poznatky by mohly pomoci k lepší porozumění toho, jak je voda na Měsíci vázána v minerálech.

Fotografie jádrových vrtů z mise Apollo 17.

Fotografie jádrových vrtů z mise Apollo 17.
Zdroj: https://www.hq.nasa.gov

University of California Berkeley: Tento tým vede Kees Welten a jejich cílem je studovat, jak dopady mikrometeoritů a meteoritů mohou ovlivnit geologii lunárního povrchu.

US Naval Research Laboratory. V čele tohoto týmu stojí Katherine Burgess a vědci by průzkumem zmraženého vzorku a vzorku uloženého v heliu chtěli zjistit, jak jsou tělesa bez atmosféry ovlivněna vystavením kosmickému prostředí.

University of New Mexico: Tenhle tým vědců vede Chip Shearer a jejich předmětem zájmu bude vakuově uložený materiál. Výzkum má pomoci lépe pochopit geologickou historii přistávací oblasti Apolla 17. Prostudují materiál z lokality, kde byla taková zima, aby voda zmrzla – takzvané chladné pasti (Cold trap). Bude to vůbec poprvé, kdy se v laboratoři prozkoumá vzorek z těchto chladných pastí.

Mount Holyoke College/Planetary Science Institute: V seznamu poslední tým vede Darby Dyer a vědci zapojení do projektů budou analyzovat materiál uložený ve vakuu i materiál skladovaný v heliu. Konkrétně se chtějí zaměřit na vulkanickou aktivitu Měsíce – ještě konkrétněji můžeme říct, že budou hledat drobné skleněné kuličky, které vznikly při dávných lunárních erupcích.

Část sekce pro práci s lunárními vzorky na Johnsonově středisku.

Část sekce pro práci s lunárními vzorky na Johnsonově středisku.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Žádný z pečlivě uchovávaných vzorků nebude hned otevřen. Nejprve budou týmy pracovat společně a pod dohledem odborníků z Johnsonova střediska určí nejlepší metodu otevření pouzder. Cílem je samozřejmě zabránit kontaminaci tohoto vzácného materiálu a maximalizovat tak vědecký zisk.

Fakt, že se vědci dostanou k materiálům, které čekaly na analýzu skoro půl století můžeme chápat různě. V první řadě je to samozřejmě jasný důkaz toho, že analytická technika udělala za 50 let nepředstavitelný pokrok. Současné přístroje budou schopné prozkoumat vzácné vzorky nesrovnatelně pečlivěji, podrobněji a přesněji. Zároveň můžeme tento krok chápat i jako symbol – jen těžko bychom hledali lepší důkaz pro tvrzení, že věda je běh na dlouhou trať a že některé vědecké objevy vytvoří z nasbíraných dat (v tomto případě materiálů) až příští generace. Můžeme jen spekulovat o tom, co zjistí nové generace  vědců z misí, které zatím ještě probíhají.

Jádrové vrtáky z mise Apollo 17 - byly zapečetěny ještě na Měsíci.

Jádrové vrtáky z mise Apollo 17 – byly zapečetěny ještě na Měsíci.
Zdroj: https://www.hq.nasa.gov

A konečně je tu i význam, který můžeme brát jako víru v budoucnost. Dlouhé desítky let NASA tyto vzorky pečlivě schovávala, protože věděla, že když je otevře, tak ještě dlouho nebude mít možnost získat nové. V posledních letech se však stále hlasitěji mluví o návratu lidí k Měsíci i na jeho povrch. NASA se chce vrátit na Měsíc a tentokrát by to nemělo být jen na otisknutí bot a zapíchnutí vlajky. V dalších letech bychom se tedy měli dočkat nových vzorků z Měsíce, takže už není potřeba ty starší schovávat a šetřit. Věřme, že to bude pravda a že se za pár let dočkáme nových vzorků z Měsíce, které ještě více rozšíří naše znalosti o kosmickém sousedovi.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.lpi.usra.edu/lunar/samples/apollo/tools/images/rake2_lg.gif
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/psd-astronaut-harrison-schmitt.jpg
https://www.lpi.usra.edu/lunar/samples/apollo/tools/images/drill_lg.gif
https://curator.jsc.nasa.gov/lunar/cores/images/cores/hires/s79-27227_74002_cropped.jpg
https://upload.wikimedia.org/…/d/d6/584392main_M168000580LR_ap17_area.jpg
https://www.spec2000.net/text101fp/mooncore.jpg
https://www.hq.nasa.gov/alsj/a17/A17DeepCore.pdf
https://upload.wikimedia.org/…Sample_Processing_Facility_NASA_JSC_DSCN0202.JPG

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

45 komentářů ke článku “Vědci se dostanou k zapečetěným vzorkům z Měsíce”

  1. jik napsal:

    Tak jsem zareagoval na nabídku pana Somíka na diskuzi ohledně přistání/nepřistání amíků na Měsíci. Sám jsem byl zvědavý na nějakou diskuzi na toto téma – ono by to bylo o spoustě záležitostí (a já, ač dnes zastánce názoru, že nepřistáli, to hodnotím pouze jako otázku vážení argumentů pro a proti) a diskuze to sice zřejmě nevyřeší, ale přece jenom nějaké věci vyjasní. Ale zdá se, že to byla jen silná slova, ale skutek utek.
    Ostatně, tento článek mě zrovna moc nepřesvědčil. Pracoval jsem totiž s vakuovými systémy a tak tvrzení o tom, že cosi zahermetizovali před půl stoletím a dnes tam chtějí analyzovat vzácné plyny je nanebevolající pitomost. Toto je jen PR nejhoršího ražení.

  2. Michal napsal:

    Poslední dobou se tu celkem šíří popírači a milovníci konspirací… Moc tomu nerozumím, tohle je asi to nejhorší místo, kam můžou přijít kydat ten svůj konspirační hnůj… 🙂 Jsem pevně přesvědčený, že pro konspirační a politické diskuze existují vhodnější weby než kosmonautix.cz, tady Vás za to nikdo po zádech nepoplácá 😀

  3. Jaroslav Jansa napsal:

    Bohužel tyto dezinformační zprávy u některých lidí pramení z nenávisti všeho amerického, kdyby tam přistál Rus tak by si to nikdo nedovolil. Pamatuji se jak soudruh Cruščev po grandiozním úspěchu sovětské vědy v kosmonautice majora Gagarina prohlásil že( První člověk na Měsíci bude SOVĚTSKÝ ČELAVĚK ). No ale byl to pořádný impulz pro USA. Dnes kdy je nikdo nehoní tak je ze spánku vyrušil alespoň Elon Musk.

    • Míra napsal:

      Pane Jaroslave, uvědomte si kdo v současnosti lítá na ISS s lidskou posádkou a nechte je už na pokoji, tedy alespoň do doby kdy bude pan Elon M. nezávislý. Děkuji.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Proč si myslíte, že Elon Musk momentálně není nezávislý?

      • Míra napsal:

        Je známo, že SpaceX na ISS pravidelně dopravuje náklady všeho druhu, ale letos poprvé by firma měla začít zajišťovat i přepravu lidské posádky. Že to bude přeprava úspěšná, o tom nepochybuji. Co myslíte?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        No jasně, tohle, co jste napsal je pravda. Ale pořád nechápu proč by Musk neměl být nezávislý.

  4. Hruškin napsal:

    Díky za článek a pro zastánce „jiných názorů“ mám jen jednu poučku…. názory jsou jako díra do p.dele – má je každej 🙂
    Sorry za hrubší slovník,ale těch magorů co věří v placatou Zemi,9/11 režírovaný CIA a nepřistání na Měsíci je poslední dobou nějak moc a mě fakt nebaví každýmu vysvětlovat jak funguje solidní věda

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      A k Vaší sice hrubší, ale trefné poučce doplním i její druhou běženě používanou polovinu „… ale není vhodné je vždy ukazovat všem.“ 😉
      Je opravdu smutné, že v době, kdy mají lidé v celé historii lidstva přístup k největšímu množství informací se nejvíce rozšiřují podobné pitomosti.

      • HM napsal:

        Paradoxně právě proto, že jsou dnes informace tak snadno dostupné, se šíří nesmysly o jakémsi spiknutí a podvodu v souvislosti s přistáním na Měsíci. Velká část lidí nemá k vědě a technologii nijak vřelý vztah(u některých vyvolává mindráky) a když k tomu přidáte i např. nezájem o historii a dění ve světě, podlehnou velmi snadno.

        Mnohokrát mě překvapilo, jaké nesmysly vám jsou schopni a ochotni sdělit i formálně velmi vzdělaní lidé. Nemá v takových případech smysl diskutovat. I kdybyste je dopravil až do Moře klidu nebo třeba do Taurus-Littrow, aby viděli, že tam části LM a Rover pořád stojí, budou vám tvrdit, že to jsou jen kulisy…stejně jako teď tvrdí, že snímky míst přistání z lunární oběžné dráhy jsou zfalšované.
        Jim je v tom jejich světě nějakým způsobem dobře a pravdu odmítají.

        Prosím, nedopusťte, aby zaplevelili i diskuse na tomto serveru.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Právě proto proti podobným projevům vystupujeme vždy od začátku velmi tvrdě a nekompromisně.

      • HM napsal:

        Zapomněl jsem na zajímavý link: http://www.collectspace.com/news/news-112916a-ptscientists-moon-rover-apollo17.html

        Nevím, zda se na tomto nápadu stále pracuje – spíše už ne(??) – ale bylo by to krásné… Snad to někdo někdy dotáhne do konce. Konspirátory by to pochopitelně nepřesvědčilo, protože by šlo o další „podvod“, ale pro nás by video a fotky byly určitě velmi zajímavé…
        Kupříkladu by mě zajímalo v jakém stavu ta technika dnes je…atmosféra tam není, co změny teploty?

      • Spytihněv napsal:

        Podle mého názoru se taková návštěva během pár let uskuteční. Těch týmů, které po konci GLXP pokračují, je několik, mají na čem stavět a ostatní se inspirují. A dojet s roverem poblíž přistání Apolla je rozhodně lákavé a provozovatele onoho roveru by to navždy proslavilo. Koneckonců na Měsíci stejně není kam jet, zajímavých cílů moc není. A tyto malé rovery budou spíše jen výletníci s kamerou a nějakým tím přístrojem.

    • pbpitko napsal:

      Aby som pravdu povedal, vôbec nerozumie, tejto diskusii ktorá nikam neviedla a ani nemohla nikam viesť. Úplne zbytočná !
      pb 🙁
      Obyčajne dávam v diskusiách úsmev aj keď s diskutujúcim nesúhlasím, Tuna ale nemôžem !.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Bohužel je dnes doba, že konspirační teorie bují stále více. Je proto potřeba se proti nim ostře vymezit. Pánův příspěvek to udělal, takže si myslím, že zbytečný nebyl.

    • Robert napsal:

      Ja neverím v „placatou zemi“, verím v Apollo, ale s 9/11 sa stotožniť nedokážem 😀

  5. HM napsal:

    Díky za článek. Program Apollo mě už od dětství fascinuje a zajímá(přečetl a viděl jsem o něm vše na co jsem narazil) a přesto jsem nevěděl, že část vzorků uložili a izolovali k prozkoumání v budoucnosti. Zjevně to bylo prozíravé, protože navázání na Apollo je stále v nedohlednu 🙁

  6. Miki96m napsal:

    Není tam chybka v téhle větě?: „..vzorek z mise Apollo 17, který byl vakuově zaizolován ještě na Měsíci v roce 1973..“. Mám zato, že na Zemi přistáli 19.12.1972.

  7. Charlie napsal:

    K těm ztrátám z programu Apolo. Četl jsem, že někdo skartoval část filmového materiálu i fotografií z měsíčních výprav. Takže jsou také nadobro ztracené.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ano, došlo k přemazání originálních záznamů, ale pokud vím, tak jejich kopie se zachovaly.

      • Anthraxxx napsal:

        Prepáčte p. Majer. Ospravedlňujem sa za nedávne nedorozumenia. Máme iný názor ´, ale to neznamená, že si nevážim Vás a Vaše názory. Nedá mi však nereagovať na fakt, že pôvodné záznamy z Mesiaca „sa“ premazali. Neviem na akých nosičoch boli originály, ani koľko ich bolo, ale predstava, že niekto takýto poklad „premaže“ je naozaj nepredstaviteľná. Príde mi to ako že napr. dcérka „omylom“ vezme mesačný kameň zo strediska, kde ju otecko zobral aby jej ukázal mesačné vzorky a zistia to až vtedy, keď už je kameň doma v akváriu. Nie, nerobím si srandu. Ale aj moja viera má svoje hranice. Kozmonauti museli vydržať tvrdú karanténu, ale tak vzácne poklady ako je autentický záznam, strážený ako oko v hlave „niekto premaže“. Vám to všetko sedí?
        P.S. prijmite odo mňa ešte raz ospravedlnenie za možno nepatričné vyjadrenia v minulej debate a prosím, aby ste prijali aj názor ľudí, ako ja, aj keď je pre Vás nepochopiteľný. Tak ako ja si vážim názor Váš. Pekný deň, a nech nám to lieta 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Promiňte, ale některé názory se akceptovat nedají. Popírání objektivních pravd a hledání různých alternativních možností nemůže být nikdy tolerováno nebo stavěno na úroveň pravdy. To bychom se mohli dostat do situace, že bychom měli tolerovat i názory, že koncentrační tábory neexistovaly. Každý má právo na názor, ale musí počítat s tím, že když ten názor projeví, že na něj budou ostatní reagovat. A pokud vychází z objektivně špatných informací, bude na to upozorněn. Na našem webu budeme vždy proti jakýmkoliv konspiracím vystupovat velmi tvrdě, protože jsou to plivance na hroby hrdinů, kteří dokázali něco mimořádného. Stejně jako popírání holokaustu uráží památku lidí, kteří jeho vinou zahynuli. Takže ještě jednou – ne, nebudeme tolerovat názory spojené s konspiračními teoriemi. Tady nejde o tolerování jiného názoru. Tady jde o to, že ten názor vychází z objektivně nesprávných předpokladů. Vaši omluvu samozřejmě přijímám, ale z tohoto stanoviska v žádném případě neustoupím nikdy.
        Ano, jsme lidé, chybujeme, jinak by neexplodovala elektrárna v Černobylu a tak dále …

      • Anthraxxx napsal:

        Ďakujem za odpoveď.Cením si, že ste ma nezmazal. Nechcem nijako urážať vedcov, ani znevažovať výsledky ich práce. Ale chcem vedieť pravdu a o pravde budem vždy pochybovať. Je ešte veľa vecí, čo nám zatajujú. A vybrať si z nich to, čo by mala byť pravda, je takmer nemožné. Ale už ukončím túto debatu a teším sa na ďaľšie témy. A

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já si myslím, že důkazů je všude kolem spousta. Jen některým lidem to nestačí a chtějí víc. Netuším ale, co by vás přesvědčilo, abyste změnil názor a uznal program Apollo za reálný.

      • Jetel napsal:

        Stejne tak jako dukazu, ze na nasi planete uz byli mimozemstani v historickych dobach. Spousta kreseb mayu a egyptanu a dalsich civilizaci. Ale jelikoz nase civilizace je prilis sebestredna a posuzuje veci pouze ze sveho hlediska, tak nechce uznat tyto zjevne veci (myslim tim vedeckou obec), ktere nezapadaji do konceptu ruznych autorit. Bohuzel pro fakt, ze na mesici nikdo nebyl nenahravaji zadne konspirace, ale prosty fakt, ze tam nikdo skoro 50 let nebyl. Vim ze to stoji spoustu penez a dalsich veci, ale uz davno to mohlo byt zopakovano. Ja osobne pochybuji, i kdyz bych byl strasne rad, ze tam nekdo za dalsich 50 let doleti. Jeste jedna vec. Jak muzete vedet, ze konspirace neni cesta na mesic? Ja nezpochybnuji praci vedcu, ale vim, ze jich je hodne motizadnou skrz granty a finance. Staci se podivat na farmaceuticky prumysl, automobilovy prumysl jen pro zajimavost. Trosku mi to pripomina postaveni cirkve v minulosti. Jakykoliv postoj proti byl spatne. A me prijde, ze veda ma tento postoj dnes. Tim se vas nechci dotknout, ale diskuze a potirani nazoru nevyvola zadnou konstruktivni zmenu. I Aristoteles to pochopil a proto existovala synteza z dvou protichudnych nazoru.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Věda je naopak extrémně otevřená. Už mnohokrát se stalo, že v ní prorazily inovativní myšlenky, byť se zprvu zdály šílené. Jen musely být podloženy důkazy. A výmysly konspirátorů jsou tak na vodě, že je za skutečné důkazy může považovat jen choromyslný člověk, nebo někdo, kdo chce vypadat zajímavě. Stejně se mohu vyjádřit i o vašich teoriích o mimozemských civilizacích, které řadím na stejnou úroveň jako popírání programu Apollo či plochou Zemi. Každý, kdo che být zajímavý si buďto vymyslí nějakou pitomost nebo začne věřit nějaké už vymyšlené, aby dal najevo, že on ví víc a není ve stádu. Přitom jen ukazuje svou hloupost.
        A váš hlavní argument spočívající v tom, že se na Měsíc přestalo létat mne skutečně rozesmál. To si myslíte, že by někdo udělal pilotovanou výpravu k Měsíci – drahou a náročnou jen proto, aby dokázal konspirátorům, že nemají pravdu? To snad nemyslíte vážně. Ty lidi by ani to nepřesvědčilo. Jsou dokonce i takoví pošuci, kteří popírají aktuální čínské mise Chang’e. Zřejmě vám nedochází, jak extrémně velký rozpočet měla NASA v době programu Apollo, protože bylo potřeba porazit SSSR. Po konci programu Apollo se rozpočet výrazně snížil a šlo se cestou raketoplánů. Jejich provoz neumožňoval při schválené úrovni financování vývoj nových prostředků, což se plně projevilo poté, co raketoplány odešly do důchodu. Teprve až poté mohl začít vývoj nové techniky, protože dříve na ni nebyly peníze. A vy byste jen tak z rozmaru chtěl, aby letěli k Měsíci a poskytli tak důkaz něčeho, o čem nikdo rozumný nepochybuje a co by stejně konspirátory nepřesvědčilo. Promiňte, ale to je teorie postavená na hlavu.

      • Spytihněv napsal:

        Ono je těžké přijímat názor „lidí jako vy“ (jak sám píšete), když je ten názor objektivně nesmyslný. Ale je jasné, že nemá cenu o tom diskutovat. Fyzické důkazy jsou nějakých 400 000 km daleko a filmy, fotky a to ani z oběžné dráhy Měsíce nebo svědectví přímých účastníků nikoho vašeho typu nemůže nalomit. Pochybujte si třeba i o kulatosti Země nebo neexistenci Aštara Šerana, ale na webech k tomu určených.

      • Jiný Honza napsal:

        Nic ve zlém, ale celkem se do toho zamotáváte. Věda je postavená na vyvracení „špatných“ teorií. Správný názor se nedá dokázat. Pouze se dají vyloučit ty logicky neplatné.

        Pokud je někdo přesvědčen o geniálním umění amerických filmařů při tvorbě dokumentů o Měsíci nebo o všemohoucnosti Boha, nejde to vědecky vyvrátit.

        Ani není potřeba, věda má za úkol spočítat parametry ložiska ve vaší pračce, aby se zadřelo až po záruční době. Nebo konfiguraci magnetického pole v stelátoru. A pár dalších věcí. Všechno ostatní jsou pohádky a politika.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Samozřejmě, do takových detailů jsem zabíhat nechtěl. Myslel jsem, že moje sdělení bude srozumitelné i bez těchto dodatků, ale děkuji za jejich doplnění.

      • Jožka Somík napsal:

        Pro Jiný Honza:
        Víte co je největší problém zastánců nepřistání na Měsíci? Že netuší, JAK se to celé dalo předstírat tak, aby to nikdo nerozpoznal. Tuto zásadní zkutečnost si všichni konspirátoři vyplní fantazií.
        Vím to proto, protože jsem se za posledních několik let bavil s mnoha odpůrci přistání na Měsíci, a vždy to dopadlo stejně = Jak mile jsem totiž položil tu stěžejní otázku zmíněnou výše, debata skončila! Nikdo nedokázal odpovědět.

        Takže pokud vy víte odpověď na to, JAK se ten podvod organizoval a předstíral, že to není ani po 50ti letech poznat, napište mi jí na email, [email protected] protože já nezavrhuji názory, které se „nehodí“, jen je chci důkladně prodiskutovat, tak prosim.

      • KarelTv napsal:

        To přemazání záznamů omylem samozřejmě možné je, zvlášť když těch záznamů bylo celkem hodně a pohybovalo se tam spousta lidí. Stačí jedna malá chyba, opomenutí něco označit a je to. Na pásce naprvní pohled nepoznáte co obsahuje, pokud není zcela přesně označena.

      • Anthraxxx napsal:

        Karle, fakt veríte, že tých „hodne záznamú“ bolo špatne označeno, a v dobe, keď každé záznamové médium bolo vo forme pásu v krabici ich všetky „premazali“ ? To mali vtedy v NASA tak málo médií na nahrávanie, že premazávali staršie??? Som blb ja, alebo NASA?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Odpovím jinak – vy berete, že lidé jsou neomylní. To by ale pak nedocházel k dopravním nehodám, srážkám vlaků, pádům letadel, explozím vrtných plošin či selháním jaderných elektráren a tak dále. Ve všech případech jde o velmi drahé chyby, kterých se nikdo nechce dopustit schválně a přesto se stávají.

      • tycka napsal:

        „NASA tak málo médií na nahrávanie, že premazávali staršie“
        Ne vše je v archívu zřejmě tak zajímavé do budoucna – zabírá to i cenné místo a rozpočet má taky své limity. K tomu často i to, že příslušného pracovníka práce v archivu nebaví.

      • frank napsal:

        anthrax
        Ono je potřeba přemýšlet hlavou co jsou to originální záznamy a kde všude po světě vlastně jsou 🙂
        Záznamy přímých přenosů se pořizovaly na všech sledovacích stanicích na naší Zeměploše (zároveň se přenosy na místě konvertovaly to tehdejší TV normy/norem – parametry jako třeba jas, kontrast tak to bylo manuálně řízeno operátorem.)
        Poměrně nedávno ( 2010) se našly magnetické pásky z australské retranslační stanice a nepředstavujte si cosi jako videokazety, záznam šel na kotouče o rozměru jízdních kol bicyklu který se měnil každých 15 minut 🙂

      • Spytihněv napsal:

        „Som blb ja, alebo NASA?“ Předpokládám, že to byla jen řečnická a odpověď nevyžadujete 🙂 Když jsem o tomto případu před časem četl, tak mi bylo jasné, že konspirátoři budou mít nabito. Neumím si představit, co by vás přesvědčilo. Postaví se před vás jeden z „měsíčňanů“ (nebo všichni ještě žijící) a samozřejmě vám sdělí, že tam byli. Pro vás to jsou všechno lháři. Vy jste viděl Kozoroh 1. Pokud vás přesvědčí jen osobní ohmatání na Měsíci a skouknutí rozmístěných přístrojů, tak půjdete do hrobu nezviklán a šťasten ve své víře.

      • Jožka Somík napsal:

        Pro Anthraxxx:
        Vy si celou záležitost velmi idealizujete. V roce 1969 pracovali v NASA lidé, pro něž byl let na Měsíc jejich práce. Většinu času samozřejmě prostřednictvím simulací a občas se jelo na ostro. Jenže ti lidé neviděli tak jako vy po mnoha letech ve videozáznamu Armstronga „cenný poklad“, ale jen nahrávku z jednoho úseku mise. Čili ti lidé s tím také tak nakládali. Vy si asi představujete, že jakmile byla přenos zaznamenán, tak kotouč s páskou byl vyjmut a vložen za dohledu ochranky do trezoru jako něco unikátního, ale to je právě ta idealizace. Ve skutečnosti nad tím tedy lidé v NASA takto nepřemýšleli. Možná i proto, protože věděli, že záznam se pořizuje i na jiných místech. A jak už bylo zmíněno. Neexistuje zde nějaký „originál“. Každý kdo zaznamenával příchozí obraz z Měsíce, v podstatě zaznamenával „originál“.

        A to, že na Měsíci byli se dá snadno dokázat na fotografiích a filmech.
        Ono totiž tehdy a dokonce ani dnes není možné ty záběry uměle vytvořit a  předstírat jimi přistání na Měsíci tak, aby se to nedalo odhalit.

        http://somik05.sweb.cz/A15.gif
        http://somik05.sweb.cz/A15_EVA2-3D_06.gif
        http://somik05.sweb.cz/Apollo17_Station2.gif
        http://somik05.sweb.cz/tauruslittrow.gif
        https://www.youtube.com/watch?v=2k7ckSS1ZWI
        https://www.youtube.com/watch?v=WUXm5yM9-Js
        https://www.youtube.com/watch?v=YDWsaYGx3P8
        🙂

      • frank napsal:

        Spytihněv

        chtělo by to vypsat “ konspirační cenu“
        Jednalo by se o výlet na oběžnou dráhu, kde by měl v malé osobní kabině konspirátor možnost popřít všechno, třeba jen tím, že by otevřel okno, aby dokázal, že je v kulisách 🙂

      • Jiný Honza napsal:

        Jetel:

        Souhlasím s tím, že dnešní „věda“ dnes často supluje dřívější církev. A to často včetně personálního obsazení a systému financování. A teď se omlouvám těm opravdovým vědcům a věřícím…

        To že 50 let na Měsíci nikdo nebyl nemusí být nutně proto, že tam tehdy opravdu nikdo nebyl. Prostě se naše civilizace změnila. Už nelétají Concordy ani raketoplány. Přestali vyrábět A380 a na B747 časem taky dojde. Ale máme facebook a twitter. Je to těžké si přiznat, že žijete v době technologického úpadku. Ale je to logičtější vysvětlení než konspirační teorie. Aspoň pro mě.

      • Jiný Honza napsal:

        A teď sám sebe popřu, ale stále existuje naděje. Naděje ve formě F9, Electronu nebo NEW SHEPARD. Třeba se ještě toho Marsu dočkáme… Tedy jinak než jako virtuální dovolené z Total Recall.

  8. otaznick napsal:

    Trochu to připomíná rýžování astronomických objevů v historických datech. Mě by zajímalo, zda už dříve zkoumané vzorky jsou nepoužitelné, nebo se i na nich dá uplatnit některé nové metody. U nového výzkumu měsíčních vzorků bude určitě zajímavé i porovnání s čerstvými vzorky komet, které byly také přímo vystaveny kosmickému záření.

  9. petr napsal:

    Velká část měsíční horniny se měla kdysi ztratit. Pominu bulvár, ale občas něco velmi opatrně zmíní National Geographic. Jako klenot mám někde pod postelí číslo časopisu Říše hvěz ze sedmdesátých let, který vydávala Československá akademie věd. Tam je to popsáno velmi jasně. Ale co bylo dál?

    Máte někdo povědomí o dalším osudu této věru podivné kauzy?

    • Roman Vyhnánek Redakce napsal:

      Asi jde o něco jiného, ale zpráva interního auditora někdy kolem roku 2009 uvádí asi 512 vzorků měsíční horniny, které se ztratily nebo jsou nedohledatelné. Mj. uvádí i případ jednoho výzkumníka, u kterého vzorek sice našli, ale za 35 let se na něm neprovedl žádný test nebo výzkum.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.