Pasažér v Crew Dragonu připraven

Figurína ve skafandru SpaceX, která v Crew Dragonu poletí na ISS, dostala jméno Ripley na počest hlavní postavy série filmů Vetřelec.
1. března 8:10

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Pasažér v Crew Dragonu připraven”

  1. Roman napsal:

    Zajimave je, že tam jsou 4 okna. Zvenku jsou vidět jen dvě. Asi je tam ochrana folie.

    • Michael Voplatka Redakce napsal:

      Dobrý postřeh! Na fotce uvnitř je docela patrné, že okna kolem vstupu jsou průhledná, avšak za oknem nalevo je až nepřirozená homogenní tma. Na této fotce z vývozu na rampu je pak docela dobře vidět, že je ono okno zaslepeno. Důvod bohužel neznám.

      • Roman napsal:

        Strašne by mě zajimalo, kdy to chtěj sundavat. Obzvlašt to zakryti manevrujicich trysek. Až to vztyčej tak se tam nikdo nedostane.

      • kopapaka napsal:

        Tak trysky se „odkrytují“ zážehem, na tom nic není a dělá se to běžně.
        Jinak v Dragonu nikdo neletí a tak třeba neviděli důvod, proč ho nechat odkrytý. Taky to může být test na porovnání s nákladní verzí…

  2. Miloš Hůla napsal:

    To je prostě skvělá fotka interiéru. Nejlepší dosud zveřejněná.

  3. otaznick napsal:

    Takže by jméno figuríny mělo být správě Ripleyová?

      • otaznick napsal:

        Potěšilo mě, že hlavní zpravodajské servery používají jméno Ripleyová. Ono nejde slepě přejímat z angličtiny, pokud nechcete složitě řešit skloňování a jiné češtinářské speciality.

      • Michael Voplatka Redakce napsal:

        Hlavní zpravodajské servery musí přechylování ženských jmen přísně dodržovat. Já nejsem příznivce této praktiky a nikdy ženská jména přechylovat nebudu. Američan naší paní Novákové taky neříká Novak. Ona se totiž nejmenuje Novak, ale Nováková. Stejně tak se Ripley nejmenuje Ripleyová. Překlady či přechylování vlastních jmen mi připadá nesmyslné. Dragonu také neříkáme Drak. Ale to je věc názoru a ochoty dodržování některých pravidel. Už jsme to tady na našem webu řešili mnohokrát a nechci to zde otevírat znovu.

      • otaznick napsal:

        OK, nerad bych rozjížděl nesmyslnou diskuzi. Jde mi o to, že se pak ztrácí přehlednost a časem se třeba můžeme dostat k tomu, že se bude psát, že nebýt hrdinů Gagarin a Armstrong, tak neexistuje ani film s Ripley. 😉
        Když už někdo nechce používat -ová, tak beru pokud koncovku alespoň připojí do závorky, pak lze klidně psát, že na ISS oslavili přílet Ripley(ové) v Dragonu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.