První letošní Electron poslouží agentuře DARPA

Americká agentura DARPA (Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty) se zabývá vývojem inovativních technologií, které mohou být později uplatněny v běžném provozu. Firma RocketLab nyní oznámila, že první letošní start jejich rakety Electron poslouží právě této agentuře. Electron zatím prováděl tzv. sdílené starty, kdy najednou letělo několik malých družic – v případě této mise však půjde o tzv. vyhrazený let. Na palubě bude jediná družice – 150 kilogramů vážící platforma R3D2 (DARPA’s Radio Frequency Risk Reduction Deployment Demonstration). Ke startu by mělo dojít na konci února a družice by měla ve vesmíru ověřit chování prototypu odrazné antény, která by měla být schopna vylepšit radiovou komunikaci s malými družicemi.

Družice R3D2 (DARPA’s Radio Frequency Risk Reduction Deployment Demonstration) a kaptonová anténa při testovacím rozložení.

Družice R3D2 (DARPA’s Radio Frequency Risk Reduction Deployment Demonstration) a kaptonová anténa při testovacím rozložení.
Zdroj: https://www.darpa.mil

Anténa je tvořena tenkou kaptonovou fólií, která je v malé družici během startu pečlivě poskládána. Na oběžné dráze pak dojde k jejímu rozložení na plnou velikost o průměru 2,25 metru. Díky tomu by i malé družice mohly využívat velkých antén. Tahle mise je první z těch, které by firma RocketLab letos chtěla vypouštět každý měsíc. Startovat se bude z komplexu 1 na poloostrově Māhia na Novém Zélandu.

Aby bylo zajištěno přesné umístění nákladu, bude jeho finální navedení zajišťovat stupeň Kick Stage, který zakulatí oběžnou dráhu. Díky tomu bude zajištěno, že druhý stupeň rakety Electron zůstane na protáhlé dráze, kde bude vystaven silnému odporu atmosféry, takže zanikne během krátkého času. Kick Stage po oddělení nákladu provede brzdící zážeh, který jej pošle níže, aby urychlil svůj zánik. Mise tak po sobě nezanechá žádné smetí.

Kick Stage - přídavný třetí stupeň pro raketu Electron

Kick Stage – přídavný třetí stupeň pro raketu Electron
Zdroj: https://hips.hearstapps.com/

Zdroje informací:
https://www.rocketlabusa.com/
https://forum.nasaspaceflight.com/
https://www.darpa.mil/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Dxi-8uEUUAAC7u3.jpg:large
https://www.darpa.mil/DDM_Gallery/R3D2_619x316.jpg
https://hips.hearstapps.com/…/rocket-lab-kick-stage-image-1516726319.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “První letošní Electron poslouží agentuře DARPA”

  1. michal napsal:

    Nevi se jake dokaze Kickstage dodat ΔV? Vim ze to zavisi na hmotnosti nakladu ale aspon nejaky hruby udaj?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.