ANKETA: Pět nejdůležitějších momentů roku 2018

Minulý rok byl mimořádný – ať se na to díváme z hlediska počtu startů, nebo z hlediska množství zajímavých událostí. Za dvanáct měsíců jsme zažili takové množství silných a unikátních, že se z toho až tají dech. Ale co považujete za nejzajímavější právě Vy, naši čtenáři? Na to nám odpoví anketa, kterou jsme dnes před polednem spustili. Těmito anketami nám navíc poskytujete cennou zpětnou vazbu, díky které můžeme vidět, co Vás baví a která témata rádi čtete. Možnosti, které získají hlasů málo jsou pak pro nás také přínosné – dávají nám najevo, že bychom se na dané události měli detailněji zaměřit, protože o nich třeba lidé ještě vůbec neslyšeli.

Ankety, které rekapitulují události skončeného roku mají oproti těm, které hledí do roku dalšího jednu nespornou výhodu – skládají se mnohem snáze. Nehrozí, že některé z očekávaných událostí přeteče do roku příštího. Proběhlé události jsou jasně dané. Pro anketu rekapitulující rok 2018 jsme dali dohromady celkem dvacet událostí, což rozhodně není málo. Víme, že to není kompletní výčet (ani nemůže být) a někdo by raději nějakou možnost vyřadil a místo ní zařadil jinou. Moc dobře víme, že se nedostalo na problémy vozítka Opportunity, konec misí Kepler či Dawn, na stavbu Starhopperu či vypuštění zajímavých vědeckých přístrojů na ISS. Tisíc lidí, tisíc chutí – vždy se snažíme sestavovat naše ankety pokud možno férově, aby v nich bylo co největší zastoupení různých témat. Pokud však chcete, můžete nám do komentářů napsat, co Vám v aktuální anketě chybí.

Součástí článků o nových anketách bývají již tradičně i vyhodnocení ankety, se kterou jste se mohli několik týdnů setkávat a která právě skončila. Ptali jsme se Vás, na jakých pět momentů roku 2019 se těšíte nejvíce. Anketa byla spuštěna 21. listopadu loňského roku až do dnešního dopoledne. Celkem se do ankety zapojilo 1 818 lidí, kterým za jejich hlasy děkujeme. Každý hlasující mohl udělit až pět hlasů – dohromady tedy bylo rozdáno 6 820 hlasů. To znamená, že každý hlasující udělil průměrně 3,75 hlasu. Ne každý tedy využil dostupného limitu pěti označených možností. A tady už jsou výsledky:

Výsledky ankety: „Na jaký moment roku 2019 se těšíte nejvíce?“

Výsledky ankety: „Na jaký moment roku 2019 se těšíte nejvíce?“

Asi nikoho nepřekvapí, že na vrcholu jsou testovací lety obou soukromých lodí určených pro posádku – bezesporu jde o nejvýznamnější událost příštího roku. Překvapivé není ani to, že souboj mezi Crew Dragonem a Starlinerem vyšel v počtu hlasů jednoznačně pro loď od SpaceX. Za velmi překvapivé můžeme považovat třetí místo, na kterém se usadila japonská sonda Hayabusa 2 a její průzkum planety Ryugu. Za zmínku stojí i to, že japonská mise v počtu hlasů jednoznačně překonala podobnou americkou misi OSIRIS-REx, která získala oproti Hayabuse 2 jen skoro 2/3 hlasů. Svou roli ale mohlo sehrát i to, že Hayabusa 2 bude letos odebírat vzorky, zatímco OSIRIS-REx tento vrcholný okamžik čeká až v roce 2020.

Nemá smysl rozebírat všech dvacet možností, počet jejich hlasů asi +/- odpovídal očekávání, přesto se objevila jedna možnost, která získala (alespoň podle mého názoru) nečekaně nízký počet hlasů. Jedná se o premiéru evropské rakety Vega-C, která skončila s 47 hlasy na čtvrtém místě od konce. Tady cítím trochu dluh našeho portálu, protože jsme se tomuto zajímavému projektu upřímně příliš nevěnovali. Čtenáři mohli získat dojem, že jde jen o drobnou úpravu existující rakety, vždyť se k názvu přidá jen jedno písmeno. Do dalších týdnů a měsíců si tedy dáváme za úkol o tomhle zajímavém projektu informovat trochu více a ukázat všem, že tahle raketa si zaslouží pozornost.

Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat všem hlasujícím za jejich účast na právě skončené anketě. Budeme rádi, když budete hlasovat i v anketě, kterou jsme dnes spustili.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ANKETA: Pět nejdůležitějších momentů roku 2018”

  1. Maniak napsal:

    Prosím vás, kde je schovaná ta anketa?

  2. Jiří Kos napsal:

    Pustil jsem se do té nové ankety a musím se přiznat, že „pouhých“ pět možností je zatraceně málo. Nemůžete s tím něco udělat?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Chápu, že rozhodování není lehké, ale i tak máte možnost označit čtvrtinu všech možností. Kdybychom zvětšili počet možností, které můžete zaškrtnout, anketa by ztratila svou vypovídací hodnotu.

      • Jiří Kos napsal:

        To měl být (možná hloupý) vtip, podtrhující význam loňského roku v oblasti kosmonautiky. Ale děkuji za odpověď.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jaj, tak to se omlouvám. Ono se na internetu bez nonverbálních projevů dá jen stěží určit, co člověk myslí vážně a co jako vtip. Raději proto vždy reaguji jako by šlo o skutečně vážně míněnou žádost. 😉

  3. Štěpán napsal:

    S propagací rakety Vega-C vám rád pomůžu 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.