Evropa připraví další lander japonské mise

V těchto dnech je kosmonautika napěchována zajímavými událostmi, mezi kterými hraje prim výsadek francouzsko-německého modulu MASCOT na planetku Ryugu. Modul sem dopravila japonská sonda Hayabusa 2 s cílem rozšířit vědecké výsledky z celé mise – MASCOT je totiž schopen provádět měření přímo z povrchu. Nyní se zdá, že úspěšná spolupráce v rámci mise Hayabusa 2 by mohla nastartovat i další společný projekt – tentokrát by šlo o průzkum měsíců Marsu v rámci japonské mise MMX (Martian Moons eXploration).

Zástupci japonské, německé a francouzské kosmické agentury se před několika hodinami dohodli, že součástí mise MMX má být rover, který společně vyrobí právě Francie a Německo. Rover bude mateřskou sondou vysazen na povrch jednoho z marsovských měsíců ještě předtím, než samotná sonda provede přistání a odběr vzorků.

Pascale Ehrenfreund(vlevo), Hiroshi Yamakawa (uprostřed) a Jean-Yves Le Gall (vpravo) s podepsanou dohodou o přípravě francouzsko-německého modulu pro misi MMX.

Pascale Ehrenfreund(vlevo), Hiroshi Yamakawa (uprostřed) a Jean-Yves Le Gall (vpravo) s podepsanou dohodou o přípravě francouzsko-německého modulu pro misi MMX.
Zdroj: http://global.jaxa.jp

Rover by měl mít za úkol studovat složení materiálu na povrchu, nebo sbírat informace o povrchových útvarech ještě než dojde k hlavnímu sestupu sondy MMX. Díky tomuto přístupu se sníží riziko selhání hlavní mise a zároveň se díky sběru vědeckých dat z povrchu rozšíří informační přínos celé mise. Jelikož mise MMX počítá s odběrem vzorků mateřskou sondou a jejich následnou dopravou na Zemi, mají měření z povrchu velký význam. Mohou pomoci dosadit do rovnic další neznámé.

Zatímco MASCOT je odkázán jen na baterie, takže po jejich vybití cca po jednom dni fungování končí jeho služba, rover pro misi MMX by měl být vybaven solárními panely, které by mu umožnily provádět mobilní průzkum povrchu po dobu několika měsíců.

Zdroje informací:
http://global.jaxa.jp/
http://global.jaxa.jp/

Zdroje obrázků:
http://planetary.s3.amazonaws.com/…/spacecraft/2018/20180607_phobos-and-mmx.jpg
http://global.jaxa.jp/press/2018/10/images/20181003_mmx.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Evropa připraví další lander japonské mise”

  1. Jirka napsal:

    Evropa v titulku trošku mate, protože nejde o spolupráci s ESA. Trochu mi to připomíná nápovědy v křížovkách: Evropan na dvě: Ir.

  2. Alois napsal:

    U Marsu je to jednodušší o to, že tam po odletu mateřské sondy budou stále jiné družice pro přenos na Zemi.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.