ISRO je připravena na pilotovaný let

Gaganyaan, indická pilotovaná kosmická loď (a také celý pilotovaný program) může být podle sdělení předsedy ISRO K. Sivana včas připravena na první indický pilotovaný let, který oznámil indický ministerský předseda v projevu k letošnímu svátku nezávislosti: „v roce 2022, a bude-li to možné i dříve, syn nebo dcera Indie“ vynese indickou trikolóru do vesmíru jako 4. národ po Rusku (SSSR), USA a Číně. Částku potřebnou k dokončení přípravy a k zajištění 7 denního letu třímístné kosmické lodě odhaduje Sivan na 1 – 1,5 miliardy USD a říká přitom, že většina potřebných technologií je již připravena nebo je před dokončením. Ke startu bude použit nosič GSLV Mk-III, který loď Gaganyaan vynese na orbitu ve výši 300 – 400 km nad povrchem Země. Kosmodrom Sriharikota bude třeba upravit pro nástup posádky do lodě.

Skafandry pro indické astronauty

Skafandry pro indické astronauty
Zdroj: https://www.thehindu.com

Sivan řekl, že ISRO co nejdříve připraví zprávu o projektu pilotovaného letu do roku 2022 pro schválení vládou, ve které bude požadovat rychlou finanční injekci ve výši cca 300 mil. USD pro doplnění infrastruktury a technologií ve dvou až třech centrech připravujících let (mj. Space Application Centre). Sledování letu zajistí Telemetry Tracking and Command Centre v Peenya a jeho síť stanic. Bude třeba vybudovat nové monitorovací centrum pro pilotované lety v rámci ISTRAC v Bengaluru. Bude pokračovat nebo bude zahájena spolupráce při výcviku posádky s Indickým vojenským letectvem a s jeho Institutem letecké a kosmické mediciny.

ISRO začala pracovat na programu pilotovaného letu před 15 lety a v závislosti na možnostech financování se dostala do fáze, kdy byl v roce 2014 testován let kabiny pro posádku a letos byl testován únikový systém kabiny (pad abort test). Před vyhlášením termínu 2022 ministerským předsedou se uvažovalo o pilotovaném startu v roce 2024.

Tento článek vychází z textu Madhumathi D.S. v The Hindu ze 16. 8. 2018.

Zdroje informací:
https://www.thehindu.com/
https://timesofindia.indiatimes.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://screenshotscdn.firefoxusercontent.com/…d86f-4b23-9934-6835452c2ea4.png

https://www.thehindu.com/…/alternates/FREE_660/INDIANASTRONAUTSjpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ISRO je připravena na pilotovaný let”

  1. Jirka napsal:

    Jen jestli si stanovili správně milníky a konec projektu. Jak jsem měl možnost je poznat tak bych se vsadil, že pro ně cílem bude vynést třímístnou loď do 400km, ale jaksi se pozapomene na to, že by se taky měli nějak vrátit zpět…

  2. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Jsem docela zvědav, přenosy nemají špatné, viz start VZLUSatu, tj. se těším. Budu jim každopádně držet palce.
    Díky za článek, hezký.

    • marian Redakce napsal:

      Odvíjať od zabezpečenia televíznych prenosov pripravenosť k pilotovanému letu?! Ako vtip dobré 😀

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Tak ještě jednou a prosím, nevkládej mi do úst něco, co jsem neřekl. Řekl jsem, že sem zvědav na přenosy a starty jejich raket s pilotovanou lodí. A že se těším. Nemám tušení, proč by to měl být vtip. Vidíš v mém komentáři něco, co je snad špatně? Těžko si do té jejich pilotované lodi sednu jako kosmonaut, takže mi opravdu nezbude, než starty vidět naživo, ať už jako divák na rampě, nebo na streamu.

      • marian Redakce napsal:

        Tak sa ti ospravedlňujem ak som zle pochopil tvoj príspevok 🙂 Ale sprvu mi vyznel tak ako vyznel…

    • Jregent napsal:

      Nezbývá než se připojit v držení palců 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.