Přihlášky do Expedice Mars jen do poloviny července

Studentům ve věku 13–18 let skončí 18. července možnost přihlásit se do česko-slovenské soutěže Expedice Mars. Pokud tedy chcete být součástí již 15. ročníku akce, která popularizuje vědu a podporuje nadané děti a studenty v jejich zájmu o vědu, měli byste si pospíšit. Je totiž o co stát. V rámci akce dojde kromě jiného i k vypuštění stratosférického balónu, který ponese experimenty vytvořené samotnými soutěžícími. Pokud se dostanete až do finále, čeká na Vás exkurze ve středisku Evropské kosmické agentury a na pět nejlepších čeká 100 hodin dlouhý simulovaný let na Mars. „Soutěžící prochází velmi náročnou přípravou, potřebujeme mít jistotu, že si závěrečná posádka bude rozumět a dokáže spolu vydržet celých 100 hodin na velmi malém prostoru, téměř bez kontaktu s venkovním světem,“ říká velitel simulace Jan Jurica.

V soutěži jde nejen o znalosti a schopnosti, ale i o umění pracovat v týmu pod stresem. Pokud třeba kosmickou loď potká výpadek počítačů, musí problémy vyřešit bez asistence pozemního střediska. Expedice Mars kromě zážitku na celý život může účastníkům přinést možnost vykročit ve své kariéře správným směrem. Vždyť mnoho dřívějších soutěžících dnes studuje odborné vysoké školy, nebo pracuje na odborných stážích. Někteří soutěžící u Expedice Mars zůstanou i v dalších letech, kdy přechází do role organizátorů. Všechny potřebné informace ohledně přihlášení najdete na webu projektu Expedice Mars.

Zdroje informací:
http://www.expedicemars.eu/
http://www.expedicemars.eu/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…35721b6cb98e084353cd2be39dc47221&oe=5BBFD677

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Přihlášky do Expedice Mars jen do poloviny července”

  1. Čajka napsal:

    tak to se tam musím přihlásit 🙂

  2. Kamil napsal:

    Někdy v roce 1987 jsem se zúčastnil soutěže Expedice kosmos s Českým rozhlasem. Tohle je pokračování?

  3. Janda napsal:

    Jak je to vůbec s ČR/SR a možností stát se kosmonautem/astronautem? Předpokládám, že na to konkrétní země musely mít svůj vlastní kosmonautický program. Nebo má ESA nějaký společný program, do kterého je možné se jako země zapojit?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Kosmonauti ESA mohou pocházet pouze ze členských zemí, což ČR splňuje a Slovensko je na velmi dobré cestě. Jde ale hodně o to, že zájem bývá velký a volných míst je jen málo. Navíc ČR přispívá do společného rozpočtu ESA tak málo, že by přednost pravděpodobně dostali zástupci jiných států.

      • Kamil napsal:

        Snad se s novými kosmickými loděmi a tedy s nárůstem počtu letenek do kosmu otevře okénko i pro někoho z Česka.

      • Janda napsal:

        Díky za odpověď. Ještě jedna věc: Zohledňují se v rámci příspěvků do ESA i počty obyvatel jednotlivých zemí, nebo rozhodují hrubá čísla?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tohle už jde trochu mimo moje obzory, ale co vím, tak je ve hře několik faktorů, každý má určitou váhu. Kromě hrubých čísel jde i o poměr vůči celkového HDP.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.