ŽIVĚ: Američané mění pumpu na ISS

Dnes ve 14:10 našeho času by měl začít americký, šest a půl hodiny dlouhý výstup do volného prostoru, kterého se zúčastní Andrew Feustel (velitel výstupu – jeho skafandr bude mít červené proužky) a Richard Arnold (skafandr bez pruhů). Jejich prvním úkolem bude přesunout pumpu PFCS (Pump Flow Control Subassembly) z platformy pro náhradní díly k manipulátoru Dextre. Astronauti odstraní poškozenou pumpu PFCS, která se stará o cirkulaci čpavku ve vnějším chladicím okruhu. Pozemní operátoři pak s pomocí dálkového ovládání robotické paže Canadarm 2 a malé paže Dextre umístí náhradní díl na správné místo.

Další úkoly jsou už drobnějšího charakteru a jde třeba o výměnu kamerového systému a komunikačního přijímače na modulu Destiny. Půjde již o jubilejní 50. výstup provedený z amerického modulu Quest. Na ISS samozřejmě  proběhlo výstupů více, ale ty ostatní byly buďto z ruských přechodových komor nebo z komory na raketoplánu. V tomto článku budete mít možnost sledovat celý výstup živě na NASA TV, kde začíná vysílání již pár desítek minut před zahájením samotného výstupu.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/DdQom1-WsAARCdq.jpg:large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

17 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Američané mění pumpu na ISS”

  1. Dave napsal:

    Chtěl bych se zeptat na co na iss potřebují čpavek ?

  2. Kamil napsal:

    Andrew vstupuje do první desítky specialistů podle délky práce v kosmu. A to ho ještě pár výstupů čeká. Ale aby se dostal na první místo, chtělo by to ještě jednu misi.

  3. Kamil napsal:

    Andrew vystupuje do první desítky specialistů podle délky práce v kosmu. A to ho ještě pár výstupů čeká. Ale aby se dostal na první místo, chtělo by to ještě jednu misi.

  4. Honza napsal:

    Chtěl bych se zeptat, kosmonauti při výstupu jsou nějak jištění nebo se drží jen rukama?

  5. tonda napsal:

    Jestli se pletu,tak mě prosím opravte,ale tohle už bude třetí výměna pumpy v chladícím okruhu?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Pumpy jsou na ISS celkem čtyři, nejsem si ale jistý, která pumpa byla měněna kolikrát.

    • Yokotashi napsal:

      Nase civilizace se specializuje na vyrovu suntu, ktery se rozpadne tesne po zarucni dobe. Neocekavam, ze by takovy sunt umyslne dodali na ISS, ale pokud jsou zkusenosti vetsiny lidi v prumyslu postavane takto, znamena to, ze malokdo umi udelat veci tak, aby vydrzely opravdu dlouho. Takze i kdyz se snazi je vysledek horsi, nez by se stejnou technologii mohl byt.

      A k tomu je nutne pripocitat fakt, ze zarizeni pracuje ve vakuu, prevdepodobne zaziva obrovske teplotni soky pri prechodu ze svetla (1.5kW/m^2) do stinu (efektivni teplota okoli par desitek K i kdyz vakuum je dobra izolace proti vsem typum prenosu tepla krome salani). Kosmicke sondy maji typicky co nejmene pohyblivych dilu. A rakety, Apollo a podobne veci maji zase za ukol vydrzet nekolik hodin az dni a pak shori v atmosfere, nebo zustanou nekde na orbite/Mesici.

      Takze veskere zkusenosti nasi civilizace s dlohodobe fungujici mechanikou ve vesmiru jsou: 1x Skylab, nekolik ruskych stanic (tusim, ze 3 vcetne MIRu, ale nechci kecat), cinske stanice (myslim, ze 2) a ISS. Optimista by zapocital jeste raketoplany, ale ty se po pristani kompletne kontorolovaly a opravovaly, takze v zasade byly v kosmu efektivne vzdy jenom par dni.

      V tehle kombinaci nezkusenosti, nezvyku delat veci poradne a silenych podminek povazuju 4 vymeny pumpy za 20 let za uspech. Zkuste nechat bezet 20 let v kuse klimatizaci, centralu, nebo motor v aute.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.