ŽIVĚ A ČESKY: Repete pro Falcon s lovcem exoplanet

Teleskop TESS měl na svou unikátní misi vyrazit už v noci z pondělka na úterý, ale přípravy Falconu 9 byly zrušeny dvě hodiny před plánovaným startem. Důvodem byla blíže nespecifikovaná závada na systému řízení a navigace. SpaceX odložila start o 48 hodin a pár minut, takže dnes v noci se opět můžeme těšit na další pokus. Raketa již stojí na odpalovací rampě a podle informací z firmy se problémy podařilo odstranit a proto se začínáme připravovat na živě a česky komentovaný přenos.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy ve čtvrtek 19. dubna v 0:51 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 30 minut před startem, tedy kolem 0:20. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Karel Zvoník. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
https://spaceflightnow.com/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
http://nccr-planets.ch/wp-content/uploads/2018/03/tess_alone_high_res.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

28 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Repete pro Falcon s lovcem exoplanet”

  1. Michal Schwarz napsal:

    Nevíte jakým způsobem se měří ta rychlost a výška nad zemí (viz pravý horní roh videopřenosu)? Předpokládám že je to nejsou údaje z rakety samotné, ale že se to měří/počítá na základě údajů z pozemních stanic, nebo …?

  2. Juraj napsal:

    Upřímně – byla to už vlastně docela nuda. Což je skvělé, že? 😉

    • Karel Zvoník Redakce napsal:

      Nuda to nebyla v žádném případě. Pohled na startující raketu se nikdy neomrzí. Nuda to možná začne být až budou kosmické rakety běžnou součástí leteckého provozu. 🙂

    • Spytihněv napsal:

      On ten náklad je obvykle mnohem zajímavější než samotná raketa. Pokud se vše daří (což je ideální stav), tak je start stejné rakety také pořád stejný a nic moc nového se k tomu asi říci nedá. Zásilka pod krytem je ale něco jiného.

      • pbpitko napsal:

        Plný súhlas. Raketa je lem dopravný prostriedok, síce zaujímavý, ale iba špeditérska záležitosť. Raketa dostáva svoj zmysel až tým nákladom.
        Asi ma ukameňujete, že ?
        pb 🙂
        P.S. Ale aj tak mohutné Ď. za skvelé komentáre, a za Vaše nákazlivé nadšenie ! Tak má vyzerať skutočne dobrý program.
        P.P.S. Podľa mňa doteraz najvýznamnejší počin SPACE X !

      • Jirka Hadac Redakce napsal:

        Proc ukamenovat, mas pravdu, jen nebyt spediteru, nestrhla se nova vlna v kosmonautice a revoluce. A i na Mars chce byt spediterem. A bez nakladu by mel jen krasnou neucelnou drahou trubku:-)

  3. Vít Výmola napsal:

    Přenos jsem nesledoval, podíval jsem se na výsledek teprve teď po ránu. Mám z úspěchu opravdu radost. Jde asi o prní start SpaceX, kdy mi záleželo víc na nákladu než na osudu samotného nosiče!

  4. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Moc hezký přenos, viděl jsem to asi do T+30minut, pak jsem šel spat. Je to hodně zvláštní situace, druhý Lukášův výkon, a ani po prvním jsem neměl pocit, že by byl nováček. A ten jeho včerejší mi přišel už rutinně výborný. Žádný hlas ze studny, ale velmi dobře slyšitelný a srozumitelný (díky za ten mikrofon) a odpovědi vždy k věci. Jsem zvědavý na jeho sólovýkon. Je na jeho výkonu hodně znát, že mluví k publiku. Dušan prostě standartní (skvělý) výkon, ten ostatně podává vždy, bez sebemenších výkyvů.
    Včera jsem se podíval na odlepení rakety od rampy a pak jsem spíš dobře poslouchal, než dobře se díval. Měl bych jeden komentář, souhlas s tím, že propagace toho nevědeckého názoru o tvaru planet Země při přenosu se na chatu opravdu silně nehodí, zvlášť při těch záběrech z druhého stupně, který tento názor jednoznačně vyvrací, nehodlám se dotyčného pána zastávat a co dostal, to si zasloužil. Mě na druhou stranu při této zmínce vždy napadne, že ten někdo mluví či píše o skvělé knižní sérii z pera nedávno zesnulého Terryho Pratchetta – Discworld (úmyslně používám anglický název), toto je moje asociace, nikoliv ten pán, co vymýšlí tu raketu v USA, ale tato knižní série, kterou miluji. Mimochodem v jedné knížce dokonce postavil Leonardo da Quirm (jasný odkaz na da Vinciho)a použil pilotovanou dřevenou raketu Luňák, kterou letěli na Měsíc.
    Díky za přenos, už se těším, až si ho odpoledne pustím znovu.

  5. tonda napsal:

    Díky redakci za opět super přenos.Přece jen s přistáním 1.st. to má lepší šťávu!Ale zaujalo mě něco jiného.Takhle se má dělat popularizace kosmonautiky.Obdivuji Dugiho,jak v klidu a pohodě dokáže odpovídat a vysvětlovat už poněkolikáté ty samé otázky z chatu!Přiznávám se,že já už bych to někdy nevydržel,pokud vysvětluji na začátku přenosu něco a za chvíli se někdo připojí a zeptá se na ten samý problém.A Dušan v pohodě a klidu znovu zopakuje a vysvětlí .Tak to má dělat popularizátor!A děkuji osudu,že takového máme v podobě Dušana!Díky Dušane!

  6. Petr napsal:

    Děkuji za úžasný přenos, to byl přímo informační koncert. Třičtvrtě hodiny k vypuštění teleskopu tím uplynulo neuvěřitelně rychle.
    Martin Gembec odstartoval svým dlouhatánským přenosem novou éru Kosmonautixu a je to parádní éra 🙂
    Držím palce ať Vám tento elán vydrží, děláte to opravdu skvěle.

  7. Peter H. napsal:

    Vie sa aké sekvencie zapálenia motorov pri BB/EB/LB sa teraz používajú? (1-3-1) alebo už niečo extrémnejšie (3)? Díky

  8. Štefan napsal:

    Ahoj pozdravujem zo Slovenska ste super

  9. fourge napsal:

    Tak dúfam, že dnes sa to podarí, veľká vďaka autorom webu aj za takéto nočné komentované prenosy, prajem veľa divákov.

  10. Petr Roth napsal:

    Dneska by měl letět v 00:12 i Proton-M, nebude tedy kosmonautix vysílat i tento start?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Neplánujeme to. Zatím ani nevíme, zda bude přímý přenos. Pokud ano, dáme odkaz do krátké zprávy.

    • Karel Zvoník Redakce napsal:

      Raketa Proton vynáší náklad pro armádu. Zatímco Falcon 9 má mnohem atraktivnější náklad. Pokud fandíte astronomie, jistě Vám neutekl ani teleskop Kepler a Falcon 9 vynáší právě jeho nástupce. Na první pohled je tedy patrné, který ze dvou startu je atraktivnější a logicky jsme se tedy rozhodli dát přednost misi TESS.
      Není v silách redakce pokrýt oba starty, bohužel.

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        A navíc, pokud by měly záběry na startující Proton být podobné, jako u mise TGO 😀 Vím, co Dušan u ruských přenosů pořád opakuje, to o tom natáčení kalkulačkou, ale prostě tady budeme kvalitou přenosu tak o 2-3 řády výše. 🙂

  11. Lubix napsal:

    To mám nejradši když mám zrovna v práci noční, to se můžu v klidu dívat,a vychutnat si ten start.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.