Kosmotýdeník 292 (16.4. – 22.4.)

Další týden plný kosmonautických událostí je za námi a my se v hlavním tématu Kosmotýdeníku netradičně vydáme do Brna. Tady totiž začala fungovat nová továrna, která bude vyrábět speciální vypouštěcí adaptér pro raketu Vega. Významný počin si jistě zaslouží vaši pozornost. V dalších tématech se ohlédneme za startem rakety Atlas z minulého týdne anebo do Číny na přípravy skafandrů pro vycházky do volného prostoru. Přeji vám příjemné čtení a hezkou neděli.

Z Brna k hromadnému vynášení cubesatů

Start rakety Vega

Start rakety Vega
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Italsko-česká společnost S.A.B. Aerospace má pobočku v Brně a 18. dubna zde otevřeli velmi zajímavou budovu se třemi laboratořemi, které jsou určeny pro výrobu kosmické techniky. Laboratoře splňují normu ISO 8, což je certifikuje pro výrobu kosmických komponent a jsou tak jedinými v České republice, kteří takovou certifikaci mají. Hlavní a aktuální výrobní program je velmi zajímavý, měl by umožnit snížení cen pro vynášení cubesatů na evropské raketě Vega. Jak toho chtějí docílit a co vlastně budou vyrábět, to už se dočtete níže.

Nová výrobní hala pro adaptér rakety Vega v Brně

Nová výrobní hala pro adaptér rakety Vega v Brně
Zdroj: https://www.brno.cz/

Evropská kosmická agentura má několik programů, které mají za úkol poskytnout zkušenosti a příležitosti firmám, které by mohly podnikat v kosmickém průmyslu. Jeden z nich je i Small Spacecraft Mission Sattelite (SSMS), který je spjatý s raketou Vega a krom jiného má zlepšit možnosti vynášení malých družic – cubesatů. Tento program má různé cíle a jedním z nich je i snížení ceny potřebné na vynesení jednotlivých cubesatů a dále pak zvýšení počtu vynášených malých družic během jednoho letu.

Firma S.A.B. Aerospace působí v Brně od roku 2014, kdy začala pracovat v Jihomoravském Inovačním Centru JIC, které pomáhá začínajícím podnikatelům s nápadem, aby svůj nápad převedli v produkt a našli si zákazníky. Po čtyřech úspěšných letech firma zřídila své vlastní výrobní prostory a krom jiného chce nadále využívat dobrých kontaktů mezi jednotlivými firmami, s kterými působí v Brně a v JIC. „Tohle je ukázkový příklad toho, jak se daří na jižní Moravě propojovat firmy, výzkumná centra nebo vysoké školy. Doplňují se a sdílí zkušenosti.  Daří se to nejenom tematicky, ale i fyzicky, svou polohou,“ dodává ředitel JIC Petr Chládek.

Model vypouštěcího adaptéru malých družic pro raketu Vega

Model vypouštěcího adaptéru malých družic pro raketu Vega
Zdroj: http://www.camic.cz/

Ve zmíněných třech laboratořích bude probíhat výroba elektroniky, kabeláže a dalších drobných komponent určených pro užití v kosmu. Nicméně v hlavní výrobní hale o ploše 700 metrů čtvereční, která je sedm metrů vysoká a disponuje i jeřábem o nosnosti dvě tuny, se bude vyrábět speciální vypouštěcí adaptér – dispenzor, který vyvinula samotná firma. Tento adaptér z uhlíkových vláken je určen pro nasazení na raketě Vega a jeho hlavní předností je, že zatímco starší adaptér pro vypouštění cubesatů umožňoval vypuštění jen čtyři malé družice, tento může vynést a vypustit až šestnáct cubesatů.

Ukázka dalších výrobků firmy S.A.B

Ukázka dalších výrobků firmy S.A.B.
Zdroj: https://www.brno.cz/

Nicméně nebylo by výroby, kdyby neexistovali zákazníci. Právě v tomto týdnu se společnost Spaceflight Industries dohodla se společností Arianespace, provozovatelem raket Vega na vypuštění „významného“ množství malých cubsatů. Vypouštěcí adaptér od brněnské firmy má být k dispozici po všech certifikacích v roce 2019 a právě Spaceflight Industries má být prvním zákazníkem, který tento speciální vypouštěcí adaptér, určený výhradně pro cubesaty a malé družice, využije. Zajímavé je, že společnost se již dříve poohlížela po nosičích malých cubesatů ve větším množství v Rusku a Indii. Nicméně právě až evropská Vega s brněnským adaptérem, vyvinutým v rámci programu SSMS, uspěla.

„Je nám ctí, že společnost Spaceflight Industries si vybrala právě naší první misi se speciálním vypouštěcím adaptérem pro malé družice na raketě Vega,“ uvedl Stephane Israel, generální ředitel společnosti Arianespace. „Je vzrušující být schopni spolupracovat s firmou Spaceflight! Tato hromadná mise demonstruje odhodlání Arianespace poskytnout pohodlný a dostupný přístup k vesmírným aplikacím pro rychle se vyvíjející trh s malými družicemi. S čistým štítem se raketa Vega dokonale hodí pro tuto práci. “

Kosmický přehled týdne:

Společnost RocketLab, jejíž kosmodrom na Novém Zélandu vidíte na fotografii z družice Deimos-2, zrušila čtrnáctidenní startovací okno (mělo začít 20. dubna) pro první komerční start rakety Electron (třetí v pořadí). Důvodem byl incident, při kterém na kosmodromu došlo k úniku paliva z rakety. Problém způsobil vadný regulátor u motoru. Společnost si nyní bere čas na vyřešení problémů. Nové okno pro start ohlásí později.

Společnost Orbital ATK a NASA zvažují, že by při misi automatické zásobovací lodě Cygnus OA-9, byly využity její motory a během připojení k ISS by zvedla stanici. Jde jen o experimentální pokus. Běžně pravidelné zvedání stanice provádí lodě Progress, dříve také evropské ATV. Zatím o plánu nejsou známy podrobnosti.

V sobotu se do přístavu vrátil první stupeň Falconu 9 z mise, která vynesla teleskop TESS. Stupeň s číslem 45 připlul na plovoucí plošině OCISLY, na které přistál po úspěšném vynesení teleskopu. V rámci návratu jsme podruhé mohli vidět dobré fotografie robota OctaGrabber, který slouží pro stabilizování stupně po přistání. Robot byl dlouho mimo provoz, když jej při jednom z přistání zasáhl požár. Nyní se tedy zdá, že opět začal pracovat.

Robot OctaGrabber přidržuje vracející se první stupeň Falconu 9

Robot OctaGrabber přidržuje vracející se první stupeň Falconu 9
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

V sobotu minulý týden startovala americká raketa Atlas V v nejsilnější konfiguraci a vynesla dvě vojenské družice určené k testování technologií a komunikaci. Více jsme o startu psali zde. Níže se můžete podívat na sérii povedených snímků z tohoto startu.

Start rakety Atlas V

Start rakety Atlas V
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Start rakety Atlas V

Start rakety Atlas V
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Start rakety Atlas V

Start rakety Atlas V
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Start rakety Atlas V

Start rakety Atlas V
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Let rakety Atlas V

Let rakety Atlas V
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Velmi zajímavé video z výcviku a příprav čínských astronautů na vycházky EVA, včetně detailních pohledů na jejich skafandr určený pro pobyt mimo kosmickou loď, si můžete prohlédnout níže. Podobných výjimečných obrázků z Číny mnoho neuvidíte, tudíž vám video velmi doporučujeme.

Přehled z Kosmonautixu:

Každý týden je v kosmonautice o čem psát. To je skvělé a my se vám na našem webu snažíme tyto zprávy předávat česky a srozumitelně. Pojďme si shrnout, o čem jsme psali v uplynulých sedmi dnech. Na evropský modul Colombus umístěný u Mezinárodní kosmické stanice byl přidán nový evropský vědecký přístroj – lovec bouří. Připomněli jsme si start rakety Atlas v nejsilnější konfiguraci a vynesení hned dvou armádních družic. První pokus o start Falconu 9 s teleskopem TESS nevyšel a tak se náš živě a česky komentovaný přenos o dva dny odkládal. V mezičase jsme se tak podívali na to, jak se daří a co chystá konkurent SpaceX, společnost Blue Origin, která začíná cílit na armádní trh. Ani tento týden nechybělo otitulkované video s kosmonautickou tématikou, tentokrát jsme se podívali na pokračovaní letu lodi Sojuz k ISS. Společnost Orbital ATK představila plány na novou raketu OmegA, která bude využívat bloky na tuhé pohonné látky, jenž známe z éry raketoplánů. Při druhém pokusu o start rakety Falcon 9 s teleskopem TESS už vše běželo jako na drátkách. Lovec exoplanet se dostal na správnou oběžnou dráhu a poslední nově vyrobený kus Falconu 9 ve verzi Block 4 úspěšně přistál na mořské plošině. Dva důležité milníky překonala také připravovaná evropská raketa Ariane 6. Podívat jste se také mohli na vydařené snímky z letošního osmého startu společnosti SpaceX. Znovupoužitelnost se pomalu ale jistě stává nejdůležitějším slovem aktuální kosmonautiky. O vícenásobném použití raket uvažuje i ESA. Mezitím se velmi pomalu k asteroidu Ryugu blíží japonská sonda Hayabusa 2. Nejsilnější ruská raketa Proton se po půl roce opět vrátila do služby a úspěšně vynesla armádní telekomunikační satelit. Infrateleskop WISE se pochlubil tím, kolik objevil asteroidů a kolik jich pomohl prozkoumat.

Snímek týdne:

V hale společnosti Thales Alenia Space v Turínu (Itálie) se na odeslání připravuje základní struktura servisního modulu Orionu pro EM-2, která by na počátku dvacátých let měla jako první vést posádku k obletu Měsíce. Tato struktura bude odesílána do Airbus Defence and Space v Brémách (Německo). V Evropě se tak rodí podstatná a důležitá součást výpravy, která vrátí člověka do blízkosti Měsíce.

Základní struktura servisního modulu pro EM-2

Základní struktura servisního modulu pro EM-2
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Společnost Orbital ATK, která stojí za provozem rakety Antares a automatické zásobovací lodě Cygnus, představila plány na výrobu těžkého nosiče OmegA. Tento nosič bude v prvních dvou stupních používat segmenty motorů SRB, které známé z raketoplánů a jsou na tuhé pohonné látky. Nosič by měl být schopný vynést 10 100 kg na GTO a 7 800 kg na GEO. Start se očekává v roce 2021. Video z představení rakety se stává videem týdne.

Zdroje informací:
https://www.brno.cz/
http://www.camic.cz/
https://www.eprofil.cz/
 https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/DbNjvooXkAAFr1s.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2018/04/vv10_cnes.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…small_satellites_node_full_image_2.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2018/04/27595061948_e7e2348bd3_k.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2018/04/afspc_11_remotes_resize-6.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2018/04/afspc_11_remotes_resize-18.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2018/04/afspc_11_remotes_resize-1.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2018/04/av_afspc11_l5.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2018/04/WVWS_AFSPC11-0295.jpg
https://www.brno.cz/…/schmerkova_2018/180418_Slavn_otevr_sab_foto_sch105.jpg
https://www.brno.cz/…/schmerkova_2018/180418_Slavn_otevr_sab_foto_sch117.jpg
http://www.camic.cz/…/uploads/2018/04/model-VEGA-C-SSMS-DISPENSER-752×1024.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.