Cesta na ISS, část první: Start Sojuzu

úvodní obrázek

Ruské kosmické lodě Sojuz jsou dlouhodobým spolehlivým dříčem v oblasti dopravy kosmonautů na oběžnou dráhu. První nepilotovaný start Sojuzu se uskutečnil v listopadu 1966. Pilotovaná premiéra s nešťastným koncem pak přišla v dubnu 1967. Do dnešního dne se na oběžnou dráhu podívalo 141 lodí Sojuz v různých variantách. Díky půl století svého provozu se tato loď stala spolehlivým strojem a zejména ikonou sovětského a později také ruského pilotovaného programu. V dnešním článku Vám nabídneme video s českými titulky, které podrobně vysvětluje celou startovní sekvenci této ruské ikony na stejnojmenném raketovém nosiči.

Všechny kosmické lodě Sojuz jsou na oběžnou dráhu dopravovány stejnojmennými raketami z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Během této přibližně desetiminutové cesty ze Země do vesmíru proběhne několik fází, které budou podrobně vysvětleny ve videu včetně popisu různých nouzových alternativ. Přejeme Vám příjemné sledování a doufáme, že se Vám bude video líbit.

Start je však pouze začátkem dlouhé cesty k Mezinárodní vesmírné stanici. Za týden se proto podíváme na video, které podrobně vysvětlí a popíše celý proces od okamžiku oddělení od nosné rakety po připojení k ISS.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “Cesta na ISS, část první: Start Sojuzu”

  1. Rudolf Šíma napsal:

    Paráda, díky. Na Bajkonuru mne vždy fascinovaly cesty. Vyježděné stopy od každé chalupy ke každé chalupě. Není to tak úplně, ale blíží se to tomu. Když je halt dost místa …. Také jsem ten týpek, co rád chodí po přeponě. 🙂

  2. maro napsal:

    Ano, ta tři videa jsou perfektní informační záležitostí, kterou ESA o Sojuzu natočila. Vždycky, když se někdo ptá na nějaký detail ohledně letu Sojuzu a jeho připojování k ISS, stačí poslat odkaz a vše je jasné. Super, že to přeložíte pro lidi co nehoví angličtině.

  3. Tovy napsal:

    Díky za parádní novinku a skvělý nápad.
    Už se těším na další videa 🙂

  4. Jirka napsal:

    Vyborny,zajimave.Vyborny napad s tema titulkama.

  5. tonda napsal:

    Je to super,díky za nápad a překlad.Jak psal kolega níže,pro nás nevládnouci angličtinou bezvadné!!

  6. John napsal:

    Díky moc za další přiblížení kosmických letů.Super video a super překlad.Myslím,že nejenom já se budu těšit na další takto přeložená videa.

  7. Ladislav napsal:

    Díky za skvělou novinku.Pro nás kteří nevládneme angličtinou je to umocněný zážitek.

  8. Vojta Nesi napsal:

    Pěkná práce, ale nebylo by lepší jen přidat český/slovenský titule k originálnímu videu, navíc si nejsem jistý autoskými právy.

    • Michael Voplatka Redakce napsal:

      Autorskými právy si jisti jsme. To už se řešilo v komentářích u včerejšího článku, který titulkovaná videa představil. Přidání českých titulků k originálu by lepší nebylo, protože se s tím pojí řada nevýhod. Samozřejmě to má i své výhody, ale zvolili jsme tento způsob.

  9. Aounkuiolo napsal:

    Zdravím, komentáře moc nepíšu, ale dnes musím. Parádní posun na tomto webu, videa to posunou zas o něco dál. Zajímavé video, těším se už na další. Moc díky.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.