Jak ulovit fotku Dragonu

Kosmická loď Dragon se v neděli odpoledne našeho času vrátila na Zemi, když přistála do vln Tichého oceánu západně od Kalifornie, čímž skončila mise SpaceX CRS-12. Kosmické plavidlo vylovila loď na palubu a zamířila s ním do přístavu Los Angeles (San Pedro). Využili jsme tedy služeb Michaely Pavlik, manželky Davida Pavlíka, který pracuje ve SpaceX a požádali ji, zda by nemohla vyrazit na místo. Cílem měl být kromě fotografií i návod pro případné zájemce, kteří by se při návštěvě Kalifornie chtěli podívat, jak vypadá manipulace s Dragonem po vyložení na pevninu. Jenže se to trochu zkomplikovalo.

Vykládka probíhá v již zmíněném přístavu Los Angeles vedle Miner Street. Na stejné místo připlouvá i plošina Just Read the Instructions, která sem přiváží první stupně Falconů, které přistanou v Pacifiku. SpaceX je bezesporu hodně otevřená k fanouškům, ale zaměstnanci zřejmě nemají rádi, když jim někdo kouká pod ruce. Michaela nám z místa poslala zprávu, která nás příliš nepotěšila: „Dragon nejde bohužel moc vidět, jen vrchní díl čepičky. Plot je zadělaný plachtou – stejně jako tomu bylo u prvního stupně, ale ten přecijen, když přijede a stoji na nohách, tak je o fous delší a je víc vidět.“

Z Dragonu je vidět jen horní část.

Z Dragonu je vidět jen horní část.
Foto: Michaela Pavlik

Další problém nastal při hledání místa k fotografování „Parkoviště naproti (na kterém jsme minule v pohodě stáli) už mají rezervované jen pro auta se speciálním povolením. Chtěli jsme zastavit a vyfotit si Dragona z chodníku, ale security nás odnavigovala na druhou stranu cesty, ze které už nebylo vidět vůbec nic. Jejich argument zněl, že ten chodník, ze kterého jsme chtěli fotit a který byl blízko Dragona, je soukromý pozemek. Tak jsme to dnes vyfotili jen z auta (skoro za jízdy), protože jsme tam byli jediné (a asi dost podezřelé) auto,“ popsala nám Michael Pavlik.

Nakonec jsme si ale řekli, že její zkušenost zveřejníme – cílem bylo přinést čtenářům tipy na pozorování Dragonu po návratu do přístavu. A i informace o tom, že toho není mnoho k vidění, stojí za sdílení a někomu může pomoci. Takže pokud se někdy dostanete do Kalifornie, zkuste raději sledovat návrat prvního stupně, ten se totiž, na rozdíl od Dragonu, za plachtu na plotě neschová.

Zdroje obrázků:
Archiv Michaely Pavlik

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Jak ulovit fotku Dragonu”

  1. Radovan Kubrt napsal:

    Doplním jednu fotografii, kde je tuto kabinu možné docela dobře vidět celou i spolu s dalším testovacím kusem, obě už nějakou dobu stojící v AltaSea Terminalu.
    http://i.imgur.com/yq9MDpz.jpg
    A protože je tato fotografie cca měsíc stará, podotýkám že se skutečně nejedná o kabinu C113 z mise CRS-12.

  2. spimfurt napsal:

    Když chceš mrknout na dragona, vezmi s sebou radši drona, sic ti zbyde špičky kóna, v tomto článku říká vona.

  3. RiMr napsal:

    Každopádně děkujeme paní Pavlíkové za zarputilost a čas který tomu věnovala! 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.