Nahlédněte do kuchyně floridského kosmodromu

Jak to asi vypadá u obří haly VAB? Co se děje na komplexu 39, nebo jak postupuje stavba mobilní odpalovací rampy pro raketu SLS? Myslíte si, že pro odpovědi na tyto otázky potřebujete bookovat letenku? Mýlíte se! Kennedyho středisko na svém webu provozuje sekci několika webkamer, s jejichž pomocí můžete na výše jmenovaná místa snadno nahlédnout. Nejedná se o webkamery v klasickém slova smyslu, ale spíše o statické záběry, jejichž obnovovací frekvenci (v řádu desítek sekund) si můžete sami nastavit.

Na stránce je vidět, že vznikla už v dávnějších dobách a ani rozlišení kamer není největší, přesto má tento systém co nabídnout i dnes – na doporučení Jiřího Hoška bychom Vás chtěli pozvat především ke sledování (často docela přesvětleného) kanálu číslo 12, na kterém můžete sledovat dění kolem odpalovací plošiny pro SLS. Kupříkladu rameno CSITU s naplánovanou instalací na 11. srpna je stále ještě položené na zemi před levým rohem plošiny.

Zdroje informací:
https://science.ksc.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://science.ksc.nasa.gov/shuttle/countdown/video/chan1large.jpg
https://science.ksc.nasa.gov/shuttle/countdown/video/chan2large.jpg
https://science.ksc.nasa.gov/shuttle/countdown/video/chan3large.jpg
https://science.ksc.nasa.gov/shuttle/countdown/video/chan4large.jpg
https://science.ksc.nasa.gov/shuttle/countdown/video/chan5large.jpg
https://science.ksc.nasa.gov/shuttle/countdown/video/chan6large.jpg
https://science.ksc.nasa.gov/shuttle/countdown/video/chan12large.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “Nahlédněte do kuchyně floridského kosmodromu”

  1. Goodman napsal:

    Přiznejte se, kdo z vás čekal nějaký recept z floridské kantýny 😀

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Něco jako von Braunova kapsa, Neilovy medailonky, Orionův šleh, nebo SRBské rizoto? 🙂

    • Jirka Hadač Redakce napsal:

      Já ne, opravdu ne, pamatoval jsem si včerejší příspěvěk pana šéfredaktora, že musí napsat článek o webce na ostrově Merritt. Takže jsem jen byl zvědavý, kdy to vyjde. A jak jsem to uviděl, bylo mi jasno. 🙂

      • Goodman napsal:

        Ale nebylo by od věci udělat nějakou reportáž ze „zákulisí“. Mě baví nejenom číst o vědě a pokroku, ale i nepracovní drby z NASA nejsou špatné 😛

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Já přemýšlel včera o něčem podobném, na exoplanety.cz zveřejnili hezkou foto Země, kde byla vidět oblast se zatměním, až mě mrzelo, že se tu server věnuje kosmonautice (samozřejmě sem za to rád). Takové náznaky jsou vidět v článcích Ondry Šamárka životopisy (A. Sheparda, D. Slaytona – jak se rozhodovalo, řídílo, co se dělo v pozadí za hlavním dějem atd.).

  2. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Nejlepší je podívat se na mobilní vypouštěcí plošinu po poledni našeho času, když je na Floridě ráno. V té době je vidět víc detailů.
    Rameno CSITU se nachází na silnici na stejném místě jako v květnu a červnu rameno CSFSU – na této fotografii z května je CSFSU dobře vidět v pravém rohu:
    https://i1.wp.com/www.kosmonautix.cz/wp-content/uploads/33840380974_6668d799b9_b.jpg
    Ten velký jeřáb byl minulý týden na opačné straně plošiny. Včera už byl v dnešní pozici, ale sklopený. Je tedy možné, že se instalace CSITU blíží.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.